WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

Het IVN Alphen aan den Rijn gaat morgen op zoek naar de eerste boerenzwaluw en maakt daarvoor een wandeling over de Ridderbuurt, ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Vertrek om 14 uur van de parkeerplaats tegenover Ridderbuurt 81 in Alphen.

Het is ook lente in het Sterrebos bij Groningen, waar het IVN morgen rondom Groene-stein gaat wandelen. De excursie begint om 14 uur op de hoek van de Helperzoom en de Helperbrink.

Dinsdag organiseert de Stichting Bomen Over Leven een dwaalgastvoettocht van ruim twee uur. De wandelaars vertrekken om 10 uur van stadsboerderij De Balijhoeve, Kurkhout 100 in Zoetermeer. Deelname kost f5,-, kinderen mogen gratis mee. Aanmelden: 079-3413905 maandag tussen 12.30-13 en 18.30-20.30 uur.

Komende vrijdag begint om 9 uur een vogelexcursie van het IVN Hardenberg-Gramsbergen in de Karshoek. Geelgors, goudvink en boomleeuwerik mogen worden verwacht op de wandeling langs oude rivierarmen en over heidevelden met jeneverbes- en meidoornstruweel.

IVN Sneek/Wymbritseradiel organiseert morgen een excursie naar de Witte en Swarte Brekken bij Jutryp (start bij de vogelkijkhut ter plekke; aanmelden: 0515-443190).

Vandaag en morgen wordt de jaarlijkse Haagse Duinenmars gehouden. Startpunt is het parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan te Kijkduin. Wie vandaag nog mee wil doen: het startbureau is open tot 17 uur. Wie morgen gaat lopen kan vanaf 8.30 uur terecht voor de afstanden van 25 en 40 km, of vanaf 9 uur voor 5, 10 of 25 km.

Bij Noordwijk gaan vandaag en maandag de Bos- en Duinwandeltochten van start, ook hier van 5 tot 40 km. Vertrek: tussen 9 en 14 uur vanaf Café-Rest. De Duinpoort aan de Langevelderlaan 22 in Noordwijk (t.o. jeugdherberg De Duinark).

Morgen kunnen wandelaars en fietsers in het Nivon-café te horen krijgen hoe ze zich kunnen oriënteren met behulp van kaart en kompas. Het Nivon-centrum aan de Dirk Smitstraat in Rotterdam is open om 12 uur.

Aanraak-radio

In samenwerking met de VPRO organiseert Kasteel Groeneveld tentoonstellingen over 'De Plek' (een wekelijks radioprogramma waarin een vierkante kilometer van Nederland wordt belicht). Onderwerp van deze 'Radio om aan te raken'-tentoonstelling is onder andere de Beestenmarkt in Leiden en het industrie-eiland de Stormpolder bij Krimpen aan den IJssel. Open di-vr 10-17, za zo 12-17 uur.

Compact Archeon

Op 10 april gaat het Archeon weer open. Verkleind, maar vol goede moed: het wordt nog thematischer dan het al was, alle nieuwbouw is verdwenen. Spaans

Vanmiddag om 15 uur wordt een nieuwe expositie (de eerste van een reeks van drie Geldersche Kastelen-tentoonstellingen) in de gewelfkelder van kasteel Doorwerth (bij Oosterbeek) geopend met Spaanse liederen van het trio Ay Amor. Te zien is onder meer grafiek van Francis Hoogland; te horen zijn liederen van Granados en De Falla. Kasteel Doorwerth is open di-vr 10-17, za zo 13-17; toegang f10,-, kinderen f5,-

Overigens wordt het zomerseizoen op kasteel Doorwerth tijdens de paasdagen feestelijk ingeluid: er rijdt dan bijvoorbeeld een paardentram tussen kasteel Doorwerth en het Drielse Veer, (drie keer gedurende de middag voor f8,- kinderen f5,-).

Paasmarkten

Nog vandaag en morgen: de Paasmarkt in de Arnhemse Rijnhal ('een paleis van paasplezier'). Toegang 9 gulden, kinderen tot één meter gratis. Vandaag 11-22, zo 10-17.30 uur. Buiten de Rijnhal staat de 'Rocket' uit België opgesteld, een enorme katapult waarmee je à raison van 100 gulden een raketvlucht maakt van zeventig meter.

De VVV-Paasmarkt, morgen in Avifauna in Alphen aan den Rijn, wordt gecombineerd met een Derde-Wereldmarkt. Entree f6,25.

In Ruurlo wordt de paaseiermarkt gecombineerd met een bloemstukkententoonstelling, morgen 11-17 uur, in onder andere de zalencentra De Keizerskroon en De Luifel.

In Deventer wordt op Goede Vrijdag een warenmarkt gehouden op de Brink, de Zandpoort en in de Keizerstraat.

Vanaf volgende week donderdag tot en met paasmaandag wordt de tuinbeurs Groen & Doen gehouden in het Plantariumgebouw in Hazerswoude/Boskoop. Met workshops, plantenveilingen en 'Montmartreplein'. Open 9.30-17.30 uur, toegang f15,-, kinderen gratis, 13-17 jaar f7,50.

Paren

Sterren lijken op hun eentje door het leven te gaan, maar dat is maar schijn. De meeste sterren komen voor in paren, trio's of kwartetten. Over dat gezamenlijke leven wordt verteld tijdens de avondvoorstelling in Artis Planetarium, volgende week dinsdag om 20 uur. Het Planetarium is open om 19.30 uur; toegang f15,50.

Prediker

Een voordracht van Henk van Ulsen met het bijbelboek Prediker in de Amsterdamse Koepelkerk is tot een Palmzondags uitje te combineren met een brunch na afloop in de Brasserie van het Renaissance Amsterdam Hotel aan het Kattengat, voor f49,50, kinderen f25,-. Datum 5/4, aanvang 11 uur. Reserveren 020-5512051

Maurits

Het Legermuseum in Delft is een van de zes musea in Nederland die een speciale tentoonstelling wijden aan de Vrede van Münster (van 1648). In het Legermuseum gaat het vooral over de militaire hervormingen van Prins Maurits. 'Beelden van een strijd, Oorlog en kunst vóór de Vrede van Münster' is te zien t/m 3 januari 1999.

Zuizerzeemuseum

Vandaag opent staatssecretaris Netelenbos het Kindereiland in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Daar leren kinderen hoe hun leeftijdgenootjes zeventig jaar geleden leefden. Hoofdrolspelers zijn de leden van de vissersfamilie Kes, met dochter Sijtje en haar broertje Simon. Met behulp van authentieke beeld- en geluidfragmenten, objecten, meubilair wordt hun leven en de tijd waarin zij leefden in beeld gebracht. Er komen thema's aan bod als voeding, hygiëne, geloof, hoop en liefde, onderwijs, kinderarbeid en het gezinsleven. Het programma is primair bedoeld voor schoolgroepen maar in het weekend zijn individuele bezoekertjes welkom. Volwassenen alleen onder begeleiding van hun (klein)kinderen.

Tot slot, de avondopenstelling van het Anne Frankhuis wordt tot 1 september verlengd tot 21 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden