Weg in eigen land

Het Kwaad

Vredesmissies

In het Marinemuseum Den Helder geven een VVD-kamerlid en een commodore van de luchtmacht inzicht in het denkwerk dat aan een vredesmissie voorafgaat. Lezingen op za en zo 14-15.30u. Op die tijden kunnen kids meedoen met een 'Missie Marinemuseum' (8-12 jr). De activiteiten horen bij het Wetenweek-programma van het museum.

Tijdgeesten

In de Groninger synagoge (aan de Folkingestraat) hangt een overzichtstentoonstelling van de Groningse fotograaf Elmer Spaargaren. De foto's -waaronder een aantal portretten van bekende persoonlijkheden- geven de tijdgeest weer van de afgelopen dertig jaar in de stad Groningen en Ommelanden. De expositie 'Tijdgeesten' duurt t/m 7 november

di-vr en zo 13-17u.

Vaartocht

De Kapitein Kok, een van de mooiste rivierraderboten van Nederland, vaart morgen (10u) vanuit Wijk bij Duurstede over de (Neder-)Rijn richting Renkum en vice versa. Het wordt een cultuurhistorische tocht met een tussenstop in Rhenen (met rondleidingen door een stadsgids), een voordracht en een shantykoor aan boord. euro27,50, aanmelden: 0343-575995.

Wetenschappers

Tijdens de Leidse Wetenschapsdag krijg je de kans om wetenschappers uit te horen en een kijkje te nemen achter de schermen. Op de Science Fair in de Hortus botanicus kun je discussiëren met filosofiestudenten, en op de wetenschapsmarkt van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen kun je jezelf kwadrateren. In het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Curium kun je je laten uitleggen wat er met je hersens gebeurt als je bang bent, en in Museum Boerhave is Willy Wortels Werkplaats ingericht voor kinderen vanaf 12jr. Een gratis pendeldienst (vanaf 12u) brengt je van de ene activiteit naar de andere (www.wetenschapsdag.leidenuniv.nl).

Ook in de Zeeuwse bibliotheek kun je zondag (11-17u) je hersens laten kraken. Er zijn IQ-tests, lezingen door oa psycholoog René Diekstra en onderwijsdirecteur Peter Powell, en samen met studenten kun je met Lego Mindstorms een robot bouwen (www.zeeuwsebibliotheek.nl).

Grafische werken

Het Goudse museum het Catharina Gasthuis toont werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het muziekschrift. De expositie 'Opera Grafica', van de Goudse Grafiek Coalitie, is te zien t/m 15 december.

Synagogeconcert

Muziek van Sjostakovitsj, Weinberg en Basner, zondag om 19.30u. Het allereerste concert dat is georganiseerd door het Euregionaal Centrum voor Joodse Geschiedenis en Cultuur in de synagoge van Enschede. De muziek sluit aan bij de tentoonstelling 'Chagalls religieuze emotie dubbelzijdig belicht', die twee weken geleden is begonnen.

Tot slot

De 'living history group Holland' speelt zondag in het luchtvaart-themapark Aviodome acties uit de Tweede Wereldoorlog na: het gaat om de verrichtingen van de Eerste Britse Airborne Divisie tijdens de bevrijding van Nederland in 1944. Ook de Dakota Fifi-Kate is hierbij betrokken.

Drie Utrechtse Jaarbeurshallen vol met modelspoorspullen: het evenement Eurospoor loopt van vandaag tot 18u, morgen en overmorgen 9.30-17.30u (euro12,-, t/m 11jr euro6,-).

Het Thermenmuseum in Heerlen houdt een Romeins weekend. Met uitleg over het werk van een mozaïekmaker, de haardracht van de Romeinse dames, de spullen in een Romeinse burgertent, enz. Za en zo 10-17u.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden