Weg in eigen land

Landelijke fietsdag

Windmolens

Moderne en technisch geavanceerde windmolens zijn in Flevoland te bezichtigen op de Landelijke Molendag, die morgen met de Landelijke Fietsdag wordt gehouden. Flevoland telt 432 windmolens, vijftien eigenaren stellen hun molen open voor publiek van 10.00 tot 16.00 uur. De gemalen Wortman, Bocq van Kuffeler en Vissering zijn ook geopend. Overzicht is te vinden op www.molens.nl en www.flevoland.nl. Provincie Flevoland verstuurt ook routes en adressen per post, tel. 0320-265510.

Plantenmarkt

In de voortuin van de Hortus botanicus Leiden wordt morgen de jaarlijkse plantenmarkt gehouden. Liefhebbers van bijzondere planten kunnen elkaar ontmoeten in het bezoekerscentrum 'De Wintertuin'. Kwekers geven informatie over kweek en verzorging van speciaal groen van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Rapenburg 73, Leiden, toegang: euro4.

Discussiediner

Meepraten in een discussiediner over 'consumptie-kiezen met aandacht', dat kan op dinsdag 11 mei van 17.30 tot 22.00 uur in de Groene Passage te Rotterdam. GreenWish, Echte Welvaart en Work on Progress organiseren het eerste diner in het kader van het project 'Duurzaamheid à la Carte', waar mensen hun hart kunnen luchten en ideeën kunnen delen over duurzaamheid. Kosten: euro10, aanmelden via m.van.wetter@echtewelvaart.nl. Voor meer informatie: www.duurzaamheidalacarte.nl.

Theo Thijssen

Wandelingen door het Amsterdam van Theo Thijssen: iedere zondagmiddag tot 3 oktober om 13.00 uur organiseert het Theo Thijssen Museum rondleidingen door de stad, die tevens het decor is van een aantal van zijn boeken (Kees de Jongen, Jongensdagen, Het taaie ongerief en In de ochtend van het leven). De wandeling voert door de Jordaan en een stukje van de aangrenzende grachtengordel. Tocht duurt 2 uur, reserveren aanbevolen (uiterlijk morgenmiddag) bij het museum, Eerste Leliedwarsstraat 16 in Amsterdam, tel. 020-4207119, kosten: euro5. In het Theo Thijssen Museum is ook de verfilming van 'Kees de jongen' te zien.

Jugendstilwandeling

Jugendstil is de stijl van de nieuwe rijken van weleer, van de opkomende middenklasse op zoek naar een eigen culturele identiteit. Architectuurhistoricus Paul Groenendijk heeft de Jugendstilarchitectuur geïnventariseerd en een wandeling uitgezet. De route op papier kost euro2, te verkrijgen in de Kunsthal in Rotterdam. Goed te combineren met bezoek aan tentoonstelling 'Alphonse Mucha, Meester van de Jugendstil' in de Kunsthal, tot 23 mei, Museumpark, Westzeedijk 341. Informatie: www.kunsthal.nl of 010-4400300. Op 9 mei organiseert VVV Roermond een stadswandeling om 14.00 uur met een gids vanaf de Markt 24, waarbij wordt stilgestaan bij de Jugendstil-panden in de stad. Kosten: euro4,50. Informatie: 0900-2025588.

Vogeleiland

Een tocht van meer dan drie uur per boot en te voet naar het Vogeleiland in het Zwarte Meer. In dit gebied zijn geen paden, wel veel vogels in bos, riet en grasland. Minder geschikt voor jonge kinderen en gehandicapten. Laarzen zijn nodig, honden verboden. De excursieboot van de Vereniging Natuurmonumenten vertrekt om 8.00 uur vanaf de aanlegsteiger bij de Kadoelerbrug aan de Kadoelerweg bij Kraggenburg. Aanmelding noodzakelijk bij het bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster, tel. 0527-246644 (di t/m zo, 10.00-17.00 uur). Deelname leden: euro8, niet-leden euro12, kinderen t/m 12 jaar euro4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden