WEG IN EIGEN LAND

Open Monumenten

Het thema is 'Archeologie en Vestingwerken'.

Botterdag

Het vestingstadje Elburg is een monument op zich en organiseert dit weekend ook nog het Botterweekeinde. Gisteravond is de bruine vloot 'in kiellinie' de haven binnengevaren, en het hele weekend liggen de 'drijvende monumenten' klaar om een tochtje mee te maken.

Middeleeuwse Markt

Na Lelystad (de Batavia) en Amsterdam (de Amsterdam) bouwt ook Kampen nu een historisch schip: de Kogge. Dit type schip deed als vrachtvaarder dienst in de Hanze-tijd (rond 1350). In 1994 is de kiel gelegd, begin 1997 zal het schip naar verwachting gereed zijn. Op de Koggewerf, aan de IJsselkade wordt vandaag ter ere van het middeleeuwse schip van 10 tot 5 een middeleeuwse markt gehouden, met oude ambachten, spelletjes als kegelen, steltlopen, ringwerpen en boogschieten waaraan kinderen kunnen deelnemen, middeleeuwse minstreeloptredens en: middeleeuwse hapjes en drankjes.

Bloemencorso's

Dit is het weekend van de bloemencorso's. In Frederiksoord, tussen Steenwijk en Vledder, beginnen vanmiddag om kwart over één 15 praalwagens, versierd met bijna een miljoen dahlia's, te rijden. Het thema is 'hobby's. Daarna en ook morgen zijn ze te zien in de tuinen van het Terra College aldaar. Morgen om 3 uur wordt in Lichtenvoorde in de Achterhoek het startsein gegeven voor 24 grote en 25 kleine corsowagens en acht muziekgroepen. Hier zijn drie miljoen dahlia's verwerkt.

In Valkenswaard begint het corso morgen om 2 uur. 'Exotica of wat van ver komt...' is hier het thema. Vijftien wagens trekken er door de stad, met ook drie miljoen dahlia's. Valkenswaard geeft nog meer cijfers: er zijn 500 bouwers, en op de laatste dag zijn er maar liefst 2500 prikkers om 3.000.000 spelden te steken door al die dahliaharten. Er komt 0 pk aan te pas omdat 150 duwers de wagens geheel op mankracht voortbewegen. De corsowagens zijn ook maandag nog te zien, op de markt.

Volvo's

Onder het motto 'Oude liefde roest nooit' viert dit weekend de Volvo-44 Vereniging haar 25-jarig bestaan met een internationale ontmoeting van alle klassieke Volvo-modellen van voor 1970 in Het Land van Ooit in Drunen.

Torenspits

De stompe toren van Geertruidenberg krijgt zondag een torenspits. Een heel bijzondere torenspits. Maar maandag gaat hij er weer af. Een typisch geval van kunst, dus. In het kader van een cultureel weekend in Geertruidenberg, met (straat)-theater, film, poëzie, muziek, beeldende kunst, et cetera.

Wereldhavendagen

Tal van activiteiten zorgen tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam, dit weekend, voor een bijzondere kennismaking met de haven. Met mystery bus- en boattours, scheepsbezichtigingen, excursies naar diverse havenbedrijven, een scheepstoeterconcert, een botenparade, vaartochten en shows op het water.

Zuurkool

Morgen, van 12-19 uur organiseert zuurkoolfabriek Succes in Avenhorn een Zuurkoolspektakeldag. Met muzikale optredens van onder anderen Imca Marina en Gerard Joling, en zuurkoolcreaties van topkoks als Robert Kranenborg, Cas Spijkers, John Fagel en Constant Fonk. Ook Joop Braakhekke levert een bijdrage. De koude en warme zuurkoolhapjes zullen worden bereid op mobiele veldkeukens van de Koninklijke Landmacht.

Opera

Zes hotels in de Amsterdamse Apollobuurt organiseren mor-gen voor de eerste keer een 'hotelCanto'. Vanaf 13 uur zijn er culturele activiteiten ín de zes hotels, om 16.30 uur is er een Openlucht Opera Concert in het plantsoen op de Apollolaan tegenover de Minervalaan. Daar brengen het Utrechts Operakoor met als solisten de bariton Marco Bakker, de sopraan Janny Zomer en de tenor Alex Grigorev geliefde delen uit Italiaanse opera's van Verdi en Puccini ten gehore.

Bronstig

Van half september tot half oktober wordt er weer druk geburld door de edelherten. Reden voor de Stichting Natuurvoorlichting Veluwe om Hertenbronstexcursies te organiseren, vanaf a.s. maandag 11 september. Deelnemers krijgen eerst een diaklankbeeld te zien, en kunnen daarna vanaf een wildkansel de paringsrituelen en ruzies 'live' aanschouwen. Tenminste, als de herten een beetje mee willen werken. 'We kunnen geen garanties geven, de Veluwe is tenslotte geen dierentuin', dekt de organisatie zich op voorhand in. In-formatie: 05770-7772. Infor-matie én reserveren: 08380-14444.

Tholen

Aanstaande donderdag, 14 september, worden het landschap en de historie van Tholen aan een nadere beschouwing onderworpen. De Stichting Educatief Toerisme Zeeland 'Oranjezon' organiseert dan een excursie in twee delen: een vaartocht van Yerseke naar Gorishoek en een fietstocht van ongeveer 35 km over het eiland Tholen. Gids is A.J. Beenhakker, landschapsecoloog en historicus. De dag begint om 10 uur. Prijs f 35,- incl. lunch. Inl. en aanmelden: 01188-1507.

Klipperrace

Volgend weekend is in Enkhuizen de jaarlijkse monumentale race van klippers, klipperaken en stevensaken. De eerste dag wordt, na een spectaculaire an-kerstart, de Driestedenrace gevaren, op de tweede dag zeilen de deelnemers een olympische baan.

Sterke Fietsverhalen

De Wereldfietsers gaan weer kamperen. Volgend weekend, op Natuurkampoeerterrein De Heense Akker in De Heen (West- Brabant). Daar zullen zij hun avonturen vertellen in landen als Albanië, Vietnam, Thailand, de Rocky Mountains, Mongolië. Met dia's. Informatie: 076-652016 of 020-6628546.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden