Weg in eigen land

Zondag in Middelburg

Haagse ooievaar

Wie wil weten waar de ooievaar in het stadswapen van Den Haag vandaan komt, moet de tentoonstelling 'Op Hoge Poten' in het Haags Historisch Museum gaan bekijken. Die ooievaar heeft in elk geval - hoe kan het ook anders - te maken met het nieuwe leven dat het voorjaar met zich meebrengt. Stillevens, genretaferelen, architectuurstukken, maar ook gebruiksvoorwerpen als kussens van bestuurders en vroedschapspenningen laten zien hoe het de Haagse ooievaar in de loop der eeuwen verging. De tentoonstelling begint vandaag en duurt tot en met 27 mei. Openingstijden di-vr 11-17, za en zo 12-17 uur.

Varen

In de Hollandse Biesbosch begint morgen om 13 uur de eerste Panoramatocht van dit seizoen. Voor fl.13,50 (kinderen fl.9,-) kunt u mee. Voor snelle beslissers: vandaag om 12 uur kunt u per 'fluisterboot' een drie uur durende tocht maken, voor echte vogelaars (fl.23,50). Info bij het bezoekerscentrum 078-6305353.

Helikoptertjes

* Grote en kleine luchtvaart-

freaks kunnen dit weekend hun hart ophalen tijdens het Luchtvaart Modelbouwfestival in Aviodome, Schiphol. Radio Control, Indoor Free flight, Round the Pole zijn termen die de groten onder de freaks wel iets zullen zeggen. Voor de kleine freaks zijn er deltazwevers om zelf in elkaar te knutselen, of zweefvliegtuigen van balsahout. Een paar van de lichtste indoorvliegtuigjes (45 gram) en kleinste helikoptertjes (nog geen 300 gram) kun je rond zien vliegen in het museum. Vandaag en morgen 10-17 uur.

* Nog meer luchtvaartnieuws: in het museum Zep/allon in Lelystad kun je volgend weekeinde een (bijna) echte zeppelin leren besturen. De minicursus zeppelin-varen is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen mogen zich ook melden. Het Ballon- en Luchtscheepvaartmuseum aan de Karperweg is tijdens de voorjaarsvakantie dagelijks open 10-17 uur. Meer informatie staat op www.aviodome.nl.

Mini-serviezen

Het Kathe Kruse-poppenmuseum in Den Helder begint zijn nieuwe seizoen met de wisseltentoonstelling 'Steengoed... poppengoed'. De expositie toont kinder- en poppenserviesjes en kookgerei vanaf het eind van de 19de eeuw. Firma's als Regout in Maastricht maakten vroeger ook mini-uitgaven van hun 'gewone' serviezen, waarmee de kinderen vadertje en moedertje konden spelen. De openingstijden van het poppenmuseum zijn do-za 14-17 uur, in juli en augustus ook op di open.

Zes ziekten

Zes besmettelijke ziekten zijn in het gemeentearchief van Amsterdam tentoongesteld, ziekten met tot de verbeelding sprekende namen als zwarte dood, de ziekte van Lazarus of de tering. In 'Van Pest tot Aids' wordt getoond hoe deze ziekten de stad en haar inwoners in hun greep hielden. Aan de hand van driehonderd objecten: tekeningen en prenten van onder anderen Rembrandt en De Lairesse, kaarten, archiefstukken, foto's en instrumenten, krijgt de bezoeker niet alleen een beeld van de ziekten en de patiënten, maar ook van de maatschappelijke opvattingen over de ziekten. Aanleiding voor de tentoonstelling is het 100-jarig bestaan van de GG & GD Amsterdam. De tentoonstelling is nog te zien t/m 8 april, ma-zo 11-17 uur. Toegang fl.6,-. Het adres van het Amsterdamse gemeentearchief is: Amsteldijk 67.

Paaskunst

De eerste paaseieren zijn gesignaleerd: in het Oude ambachten en speelgoed museum in Terschuur (gem. Barneveld). Van kanarie- tot struisvogelei, versierd en bewerkt. Samen met paaskunst van brooddeeg en objecten van wilgentenen te zien t/m 4 juni. Het museum is open di-za 10-17 uur, vanaf 1 april ook op zo.

De natuur in

* Café Les Deux Ponts in Oudendijk organiseert morgen een eerste voorjaarswandeling langs een paar mooie plekjes van de polders Beetskoog en Werelderfgoed-monument Beemster. Ook op 18 maart. Het zijn de laatste wandelingen over het weilandpad; hierna begint het broedseizoen. De wandelingen duren zo'n tweeënhalf uur. Kosten: fl.5,-.

* Vandaag en morgen luiden de Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk (aan de Budapestlaan in Utrecht) het nieuwe publieksseizoen in met een weekend over orchideeën. De orchideeën- en bromeliakassen, normaal voor publiek gesloten, zijn dit weekend open. Bezoekers mogen jonge orchideeën (Oncidiums) oppotten en gratis mee naar huis nemen. De tuinen zijn open van 10 tot 16 uur.

* Dit weekend staat de Heimanshof in Hoofddorp in het teken van bomen. Zowel vandaag als morgen kunt u een lezing bijwonen (om 14.30 uur) over de groei van een boom van stengel tot stam. De tuin is op beide dagen open van 14 tot 17 uur en overal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In het centrum van de hof is een bijzondere collectie hout te zien, waaronder versteend hout.

* Morgen om 14 uur kunt u wandelen met de boswachter door het Aekingerzand, het grootste stuifzand van Noord-Nederland, naar het beekdal van de Vledder Aa. Aanmelden bij Staatsbosbeheer, 0516-432700.

* Veel soorten vogels, waaronder nogal wat trekkers, laten zich horen en zien tijdens de twee uur durende wandeling dinsdag om 13.30 uur over smalle bospaadjes in de boswachterij Westerschouwen. Aanmelden bij de VVV Schouwen-Duiveland kantoor Haamstede, 0111-651513.

Waddendijk-wandeling

Tot en met 8 april is in het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden de tentoonstelling 'Wandelen langs de wadden' te zien. Het is een verslag van een 185 kilometer lange voettocht die kunstenaar Lieuwe Wynia maakte. Hij liep van Nieuw Statenzijl tot aan de kop van de Afsluitdijk en maakte bij elke coordinaat op de kaart twee foto's, een van de zeekant en een van de landkant. Ook dagboekfragmenten zijn tentoongesteld, en de gevonden voorwerpen die Wynia op de waddendijk tegenkwam. De expositie is hierna te zien in het Groninger Natuurmuseum van 20 april tot en met 5 augustus.

Fietsideeën

De Fietsideeënkaart van ANWB/VVV is vernieuwd. De cartografie is aangepast en de vaste ATB-routes zijn op de kaart toegevoegd. Ook de locaties van overnachtingsmogelijkheden zoals jeugdherbergen, Nivon-huizen, trekkershutten en natuurkampeerterreinen staan aangegeven. De kaart kost fl.6,75. (Zij kan ook toegestuurd worden door fl.8,50 te storten op giro 516279 t.n.v. Fietsplatform, onder vermelding van Fietsideeënkaart 2001).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden