Weg in eigen land

De natuur in

- In Ede houdt het IVN een slootjesexcursie om 14 uur vanaf de Werftweg bij de brug over de Grift.

- Deelnemen aan een vollemaanwandeling in Nistelrode kost ¿4,50 incl. consumptie, kinderen onder 13 jaar kunnen voor niets mee. Deze tocht begint om 22 uur in het bezoekerscentrum Slabroek, Erenakkerstraat 5. Men moet wel reserveren: tel. 0412-611945.

morgen:

- Aan het eind van de Bredasedijk in Bergeijk begint een IVN-excursie naar de Vloeiweiden om 10 uur.

- In Amsterdam is vanaf 12 uur een activiteitenmiddag in het Amstelpark met rondleidingen bij de IVN-gebouwen.

- Het IVN Amstelveen houdt om 14 uur zijn maandelijkse rondleiding door het Jac. P. Thijssepark vanaf de ingang aan de Prins Bernhardlaan. CN-bussen 171 en 63 stoppen er vlakbij.

- Een wandeling door het beekdal in De Berken van het IVN Asten begint om 14 uur bij de kerk in Ommel.

- De insecten in en aan het Buntven zijn het onderwerp van de excursie die het IVN Helmond organiseert. Deelnemers moeten om 14 uur aan de Deurneseweg zijn.

- Het IVN Sneek kijkt met wie maar wil naar de natuur op het recreatieterrein De Potten. Verzamelen om 14 uur op de parkeerplaats tegenover de camping.

Vrijdag 7 juni:

Nachtzwaluwen zijn zeldzame en geheimzinnige vogels. Het IVN Bakel gaat ze met het publiek zoeken op de Stippelberg, om 21.30 uur van het clubgebouw aan het Geeneneind 2a.

Zaterdag 8 juni:

- Er wordt speciaal gekeken naar de bloeiende wilde orchideeën tijdens de fiets- en wandeltocht langs de Drentse Aa, die om 10 uur start op de parkeerplaats bij het gemeentehuis van Zuidlaren.

- De 'Limburgse Groenrecycling' wordt bezocht tijdens een wandeling in de omgeving van Born en Buchten van het IVN Land van Swentibold. Vertrek om 10 uur van het IVN-onderkomen bij het postkantoor in Born.

- Drie à vier uur fietsen met het IVN Oude IJsselstreek door Etten en wijde omtrek begint om 10 uur bij het voormalige klooster bij de Rabobank, Dorpsstraat 1 in Etten. Neem een lunchpakket mee.

Vogels '96

Vandaag en morgen organiseert Vogelbescherming Nederland in Zeist van 10 tot 17 uur een manifestatie voor vogelkijkend Nederland, 'Vogels '96', op haar eigen terrein aan de Driebergseweg 16c in Zeist, nog geen tien minuten lopen van het NS-station. De toegang is gratis. Er is informatie over kijken naar vogels, het werk van Vogelbescherming, over het zoeken van vogelgegevens op Internet. Koos van Zomeren leest voor uit eigen werk, beroemde vogeltekenaars, onder wie Ad Cameron, Geert Busser en Eric van Ommen, presenteren hun werk en er zijn vogelquizzen en vogelspellen. Het thema van de manifestatie is Wetlands, 75 waterrijke gebieden in ons land, waarvoor Vogelbescherming Nederland een speciaal beschermingsproject heeft.

IVN in stad en dorp

In het weekend van 8 en 9 juni kan iedereen in meer dan tweehonderd gemeenten deelnemen aan een activiteit van het IVN, die alles te maken heeft met de natuur in de bewoonde omgeving. De landelijke start van dit weekend vindt plaats in Utrecht, waar natuurgidsen aan Pieter Winsemius en Ivo Opstelten de stadsnatuur tonen. Vanaf 11 uur kan iedereen meewandelen vanaf de Stadhuisbrug. Wie wil weten wat in het weekend van 8 en 9 juni in de eigen omgeving plaatsvindt, kan de komende week tijdens kantooruren bellen met het IVN: 020-6228115.

Juni Tuinenmaand

Juni is Tuinenmaand in de provincie Utrecht. Dat betekent dat allerlei kasteel- en partiuliere tuinen ergens deze maand toegankelijk zijn voor publiek. Welke, en wanneer, staat in een folder die gratis verkrijgbaar is bij alle Utrechtse VVV's. Dit weekend is Landgoed Terra Nova geopend in Loenen aan de Vecht. Toegang ¿9,50, met boottocht ¿17,-.

Clowns in Kijkduin

Vandaag en morgen is er een clownsfestival in Kijkduin. Op de boulevard, in het winkelcentrum en rond de muziektent op het Deltaplein treden tussen 13 en 17 uur allerlei soorten clowns op. Inf.: 06-34035051 (75 cent per minuut).

IJsselfestival

In acht steden aan de IJssel begint vandaag het Ijsselfestival 'met de stroom mee, tegen de stroom in'. Kampen, Hattem, Zwolle, Wijhe, Olst, Deventer, Zutphen en Doesburg doen mee.Elke stad heeft een cultureel programma, een rondvaartboot vaart elke dag over de IJssel en brengt de bezoekers naar de verschillende steden. Inf.: 038-4231435.

Vlaggetjesdag

Gepavoiseerd! Gepavoiseerd! Scheveningen viert vandaag de komst van de Hollandse Nieuwe.

Feestelijke rouwstoet

Begrafenis- en crematieonderneming Van Vuure viert vandaag haar honderdjarig bestaan met een 'Feestelijke rouwstoet' door Hilversum, ' Graveland en Bussum. Hij start om 10 uur. De stoet bestaat uit een rouwkoets, getrokken door vier paarden, een versierde bloemenkoets en drie volgkoetsen, elk getrokken door twee paarden. Voor een feestelijk effet zijn er muziek en ballonnen.

Met de paardentram

Het museum Willem van Haren en de VVV in Heerenveen organiseren op 1, 8 en 22 juni en 10 en 12 augustus rondritten per paardentram door Oranjewoud. De tocht leidt langs statige buitenplaatsen en landschapstuinen. Een gids geeft uitleg. Starttijden: 10.30 uur, 13.30 uur, 1.30 uur. Kaarten à ¿12,50 bij VVV Heerenveen.

Oude trams

Het bedrijfsmuseum van de NZH aan de Leidsevaart 396 in Haarlem is op zaterdag van 11 tot 16 uur geopend en biedt onder meer een blik op twee Blauwe trams.

Geografisch wandelen

Reisorganisatie ThemaTours organiseert zondag een geografische wandeltocht over de Utrechtse Heuvelrug van Driebergen naar Langbroek. De start is tussen 9 en half 12 bij NS-station Driebergen, waar voor 10 gulden een routebeschrijving met kaartje verkrijgbaar is. De tocht varieert van 12 tot 26 km. Geografen geven onderweg informatie over het Utrechts landschap. Informatie tel. 030-2730608.

Elfsteden-orgels

Van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 juni wordt er een driedaagse tocht langs de historische orgels in de Friese elfsteden georganiseerd. De orgels worden bespeeld. Inl.: 0525-681486, Maarten Seijbel, Elburg.

Veenendaal

Op de woensdagen 5, 12, 26 juni en 3 juli kan er een fiets- en wandelroute gemaakt worden langs de industriële monumenten in Veenendaal. De route is vanaf 13 uur verkrijgbaar bij de VVV/ANWB, Kerkewijk 10 Veenendaal, tel. 0318-529800 (ook voor huurfietsen of -tandems). Prijs route ¿2,50, inl. toegang tot de gebouwen.

Nostalgisch duiken

Volgende week zaterdag, 8 juni houdt de internationale club voor nostalgische helmduikers een Nostalgische-duiksportdag in de tuin achter het duikersmuseum Binnenpad 2 in Giethoorn. Tel. 0521-362211.

Schelpen zoeken

Volgende week zaterdag organiseert de Stichting Eduatief toerisme Zeeland Oranjezon in Oostkapelle een dag over 'Fossiele schelpen op het strand'. Met 's ochtends een lezing met dia's en 's middags een schalpenzoekexcursie naar het strand. Minimumleeftijd 12 jaar. Inf. en aanmelding: tel. 0118-581507.

Agrarisch wandelen

Tussen Heino en Heeten loopt vanaf 6 juni de wandelroute 'Langs het tuinpad van mijn Overijssel', een tweedaagse tocht van 25 km per dag. De Knapzak- en Kruudmoes-etappe voeren door agrarisch gebied, de tuin van Nederland, en langs een Swiebertje-achtige hooiberg waar geluncht kan worden. Het idee achter de route ligt bij de stichting Agraview, die de pr doet voor de land- en tuinbouw in Overijssel. Informatie tel. 0570-662877.

Berenbosdag

Morgen is het Berenbosdag in Ouwehands Dierenpark. Met alle informatie over het opvangen van de mishandelde beren en wolven. Van 12-16 uur.

Stripdagen

In Haarlem zijn dit weekend weer de Stripdagen. Met beurzen, tentoonstellingen en nog veel meer. Nieuw is dat het Belgisch Verkeersbureau, dat sinds kort huist op het Kennemerplein 3 in Haarlem, ook meedoet. In België wordt zoals bekend dit jaar het eeuwfeest van het stripverhaal gevierd. En in het Belgisch Verkeersbureau is een kleine tentoonstelling gewijd aan Morris, de tekenaar van Lucky Luke. Open vandaag en morgen 10-18 uur.

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter is tot 30 september in het Stedelijk Museum in zijn geboortestad Vlissingen de hoofdpersoon van een expositie, die een beeld geeft van de werkelijkheid en de mythe van de beroemde admiraal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden