Weg in eigen land

Open monumenten

In dit Jaar van de Boerderij krijgt de Open Monumentendag op veel plaatsen een agrarisch tintje. Van de vierduizend monumenten gaat het in achthonderd gevallen om 'boerenbouw': meestal boerderijen maar ook andere agrarische monumenten, zoals de aardappelkelder uit 1878 aan de Lage Lochumseweg in Warnsveld (alleen vandaag open) en een aantal monumentale schuren in Asperen (idem) of een tabaksschuur in Amerongen. In Roermond is de wederopbouwboerderij 'Euver 't Brökske' te bezichtigen, winnaar van de publieksprijs van het jaar van de boerderij. Adres: Bisschop Lindanussingel 4.

Twee medewerkers van de Monumentenwacht zullen in Pijnacker een boerderij aan de Katwijkerlaan 37 inspecteren ten overstaan van gasten en geïnteresseerden. Rondleidingen op het terrein van 11-15 uur.

Geen monument, maar wel min of meer agrarisch: de demonstratie 'van vlas tot linnen', morgen in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven. Over linnen zoals dat in de IJzertijd (vermoedelijk) gefabriceerd werd.

Sluisje

Een van de aardigste monumenten die vandaag open zijn is de gerestaureerde spuisluis annex waterinlaat aan de Kijvelandse Havendijk in de oude dorpskern van Poortugaal (ZH). Het uit 1571 stammende sluisje wordt vandaag om 11 uur heropend.

Monumentaal groen

En dan zijn er de 'Groene monumenten', waaronder uiteenlopende zaken vallen als het Priessnitz herdenkingsmonument in Laag-Soeren (Rheden), de tweehonderd jaar oude Bruine beuk in Westblokker (NH), en het tuinhuisje van Betje Wolff en Aagje Deken aan de Peperstraat in Beverwijk. Meer regulier: de Warnsveldse Overtuin, de in 1832 aangelegde Engelse landschapstuin bij buitenplaats Welgelegen. Ook het herenhuis zelf is vandaag (gedeeltelijk) te bezichtigen.

Drijvende monumenten

In Elburg valt de Monumentendag samen met de jaarlijkse Botterdag. Vijftig botters liggen vandaag klaar om een boottochtje te maken. Langedijk organiseert vandaag een kunstroute per 'varend monument' vanaf de schuitenhelling. Op de helling worden vandaag ook akkerschuiten geschouwd.

Verdedigingswerken

Ook Forten zijn monumenten. Vandaag is onder andere het normaal niet toegankelijke fort Kijkuit in Vreeland open. Op Fort Vechten bij Bunnik wordt vandaag de eerste paal gelegd van een 9 meter hoge Romeinse wachttoren.

Muziekmonumenten

Tijdens Dordt Monumenteel worden vandaag op het Grote Kerksplein concerten gegeven door beiaardiers samen met een brassband, een tango-orkest en de organist (buiten te volgen op een videoscherm). Om 19.30 uur mogen vrijwilligers de klokken luiden. En een aantal bijzondere draaiorgels en -orgeltjes zijn als 'muziekmakende monumenten' her en der in Dordrecht te horen.

Modelspoor

Als dank aan het publiek: een open dag van het (recent verhuisde) Nationaal Modelspoor Museum aan de Kerkgracht in Sneek, vandaag.

Waterkering

Vandaag gaat de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland even dicht. Het gaat om de jaarlijkse functioneringssluiting, die vandaag tussen 16 en 17 uur gepland staat. Een heel spektakel om te zien, en het Keringhuis blijft er speciaal tot 22 uur, en misschien nog langer, voor open. Met extra rondleidingen (euro3,-).

Vlag

De Open Monumenten zijn te herkennen aan de (dit jaar nieuwe) geel-donkerblauwe vlag. Op www.openmonumentendag.nl zijn alle monumenten per type, provincie en plaats gerubriceerd.

Of bel 020-4222118

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden