weg in eigen land

Oude klokken

Tobago

Op 1628 vertrok de Vlissinger Jan de Moor naar het Caribischeeiland Tobago om daar een plantage op te zetten. Een kwart eeuwlater kwam het eiland in bezit van Cornelis Lampsins - dezelfdeLampsins die het Vlissingse stadspaleis liet bouwen, dattegenwoordig het hart vormt van het Zeeuws maritiem muZEEum. Eenvan de ruimtes van het museum heeft gisteren de naam 'Tobago'gekregen - er zijn foto's tentoongesteld van het hedendaagseleven op Tobago, gemaakt door de Zeeuwse fotograaf Lex deMeester.

Damast

Alle 57 damastontwerpen die kunstenaar Chris Lebeau(1878-1945) maakte voor de Linnenfabrieken E.J.F. van Dissel & Zonen in Eindhoven, worden tentoongesteld in hetTextielmuseum in Tilburg. Samen met de ontwerptekeningen van zijnvaak vernieuwende dessins, en een bedrijfsreportage van Weverijvan Dissel uit 1948 van fotograaf Cas Oothuys. De expositie 'VanArabesk tot Zwaantje' duurt t/m 22/1. Het TilburgseTextielweekend (8 en 9/10) sluit hierbij aan. Beregoed

Wil je de Gouden Griffel in het echt zien, of wil je zien hoeAnnemarie van Haeringen de plaatjes van haar bekroondeprentenboek 'Beer is op Vlinder' maakte? Kom dan (bijvoorbeeldtijdens de kinderboekenweek) naar het Haagse Museum voorCommunicatie (t/m 5/3). Behalve de tentoonstelling 'Beregoed!'is er ook nog de zintuigen-tentoonstelling 'ZieZo' voor kinderenvan vijf tot elf jaar.Schieveen

Een groot deel van de polder Schieveen aan de noordelijke randvan Rotterdam verandert de komende decennia in 'nieuwe natuur'.Het Natuurmuseum Rotterdam belicht het samenwerkingsproject vande gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten, in de tentoonstelling'Schieveen, metamorfose van een polder' (t/m 8/1). Ook het kleinenatuurgebied van de Ackerdijkse Plassen krijgt aandacht.

Beesten

Om je alvast op te verheugen: woensdag begint in hetAmsterdamse Van Gogh Museum een tentoonstelling over de manierwaarop mensen over dieren dachten in de periode van 1750-1900.In die tijd veranderde er veel, bijvoorbeeld doordat deevolutieleer van Darwin breder bekend werd, of door de opkomstvan dierentuinen. Die veranderingen kun je terugzien in de manierwaarop dieren uitgebeeld werden. De interactievefamilietentoonstelling 'Beestachtig mooi' duurt t/m 5/2. Er staatonder andere een grote wachttoren met verrekijkers, en je kunter je eigen onderwaterdieren creëren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden