Weg in eigen land

Museumweekend

Op deze en de volgende Etcetera-pagina een selectie. Meer informatie is te vinden op internet, www.museumweekend.nl

Oude treinen

Oud spoorwegmaterieel rijdt er vandaag en morgen in Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen, Stationsstraat 3. Er is ook een expositie over hoe men vroeger per trein reisde, wat de reizigers meenamen en hoe ze zich kleedden. In Boekelo is het museumdepot geopend.

Het museumweekend-thema 'genieten' krijgt in het Stedelijk Museum Zwolle aandacht met koffie en thee. Er zijn zilveren kannen, porseleinen serviezen en andere objecten die speciaal uit het depot zijn gehaald of permanent te zien zijn in het Drostenhuis. Er zijn rondleidingen om 11.30 uur en 14 uur (zaterdag) en om 15 uur op zondag. In de tuin is het beiaardconcert van de Peperbus te beluisteren. Open op zaterdag van 10 tot 17 uur, op zondag van 13 tot 17 uur.

De 800 jaar oude stad Zutphen is morgen op zichzelf een museum. Monumentale gebouwen openen de deuren, er zijn rondleidingen door de stad, rondritten in koetsen, exposities en dansvoorstellingen. Ook is er een rondvaart in de fluisterboot. Het programma begint om 11.30 uur bij de Wijnhuistoren aan de Groenmarkt. De musea zijn gratis toegankelijk. De VVV heeft een museumweekendkrant met een overzicht van de activiteiten. VVV, tel. 0900-2692888.

De Bataviawerf in Lelystad en het aangrenzende winkelstadje Bataviastad, met nagebouwde huizen uit de VOC-tijd, zijn het hele weekeinde open. Oostvaardersdijk Lelystad. Tel. 0320-261409.

Het thema van het Museumweekend 'De kunst van het genieten' is erg besteed aan het Nederlands Wijnmuseum. Het museum is vandaag gratis te bezoeken, van 11 tot 16.30, Velperweg 23 in Arnhem, tel. 026-4424042. Op zondag gesloten.

'Alle verloven ingetrokken' heet de tentoonstelling in het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn. Het onderwerp is de rol van de politie bij openbare feestelijkheden van het koninklijk huis. Er waren vechtpartijen, er was een rookbom, maar bij de meeste gelegenheden ging het er gemoedelijk aan toe. Er is vooral aandacht voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima. Arnhemseweg 346. Tel 055-5430691, open tussen 13 en 17 uur.

Munten en landschap

Het Nederlands Muntmuseum in Utrecht laat de geschiedenis van de Nederlandse munt. Bezoekers kunnen een speciale penning laten slaan als herinnering aan dit museumweekend. Leidseweg 90, tel. 030-2910482.

Het Nederlands Spoorwegmuseum, Utrecht, Maliebaanstation, tel. 030-2306206. Toegang 3,50 euro, rondleiding 1 euro. Deuren die gewoonlijk gesloten zijn, gaan dit weekend speciaal open. Onder leiding van een kundige gids neemt de bezoeker plaats in de mooiste en oudste treinen van het museum.

Kasteel Groeneveld in Baarn heeft vanaf 13 april de tentoonstelling Landschap Partnerschap. Elf kunstenaars hebben werk gemaakt voor de Engelse landschapstuin van het kasteel. Bij het kasteel zijn fietsen te huur voor een ritje in de omgeving. Voor kinderen is er schilderles (graag reserveren). Tel. 035-5420446.

In Gouda, in het Catharina Gasthuis Achter de Kerk 14, tel. 0182-588440 en in de nabijgelegen Sint Janskerk is 'het Geheim van Gouda te zien'. In de tentoonstelling staan de beroemde glas-in-loodramen van de kerk centraal. De werktekeningen zijn te bekijken in het museum. Zaterdag is de kerk open voor belangstellenden die de ramen goed willen zien. De tentoonstelling duurt tot en met 16 juni.

Vervolg op bladzijde 33

(Vervolg). Dit weekeinde laten de musea zich van hun beste kant zien. Meer informatie over het museumweekend op internet, www.museumweekend.nl.

Fietsen en kruiden

In het Frisia Museum is werk te zien van (magisch) realisten als Carel Willink, Pyke Koch en Co Westerik. Bij de fietsverhuur van station Hoorn is er een plattegrond en routebeschrijving te krijgen voor de 14 km lange rit naar het museum. Voor kinderen is er een speurtocht. Spanbroekerweg 162, Spanbroek. Tel. 0226-351111. Toegang gratis.

De Amsterdamse Hortus geeft aandacht aan kruiden uit niet-westerse culturen. Kruidenspecialiste Dinah Veeris geeft op beide dagen om 14 uur lezingen over de medicinale werking en over mystieke en rituele gebruiken. Er is muziek. Open van 11 tot 17 uur, Plantage Middenlaan 2A, tel. 020-6258411.

Het stoomgemaal in Halfweg is in bedrijf. Om 12 uur wordt het gemaal opgestart, er is een smid aan het werk en ook draaien er miniaturen. Open van 10 tot 16 uur, Haarlemmerstraat 4.

Er zijn rondleidingen bij het Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem, door archiefruimten die anders niet voor publiek toegankelijk zijn. Het Spaarnestad archief bevat 5 miljoen foto's uit de 19de en 20ste eeuw en is daarmee de grootste schoenendoos van Nederland. Groot Heiligland 47, Haarlem (schuin tegenover het Frans Halsmuseum).

Alice (van Wonderland), de Maartse Haas en de Hoedenmaker zijn dit weekeinde aanwezig in het Pieter Vermeulen Museum in IJmuiden. Bezoekers kunnen deelnemen aan het croquetspel met de Hartenkoningin. Het is een voorproefje van de tentoonstelling Alice in Wonderland, die 5 mei opengaat. Moerbergplantsoen 20, tel. 0255-536726. Open van 13 tot 17 uur.

In de Hortus botanicus in Leiden staan planten uit Indonesië centraal en in het bijzonder planten van de VOC, die worden gebruikt als bouwmateriaal, voedsel of medicijn. Er is een wandeling uitgezet. Op zondag zijn in de kassen tussen 13 en 16 uur vertellers aanwezig. Om 12 uur is er op zondag een rondleiding langs de voorjaarsbloeiers. Gratis toegang, Rapenburg 73, tel. 071-5277249. Open van 10 tot 18 uur.

Gluren en lofzang

Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag. Gluren naar verschillende mensen en hun lifestyle, en smullen van 'genietaanbiedingen' in het restaurant. Er zijn rondleidingen langs verrassende kunstwerken als gevelstenen, glas in lood, tuinbeelden. Tel. 070-3307500. Toegang gratis. Open van 12 tot 17 uur.

De Hofvijver in Poëzie & Beeld staat centraal in het Haags Historisch Museum, in de Kunstpassage en in Museum Bredius. Op deze kunstmanifestatie brengen 170 kunstenaars en dichters een lofzang op de Hofvijver. Zie voor het programma internet www.hofvijver.com.

De opmerkelijke terugkeer van de ooievaar in Nederland is gefilmd in opdracht van de vogelbescherming. De première van de film 'Ooievaars Natuurlijk' is morgenmiddag in het Museon, Stadhouderslaan 41 in Den Haag, om 13 uur. De film wordt opnieuw vertoond om 14, 15 en 16 uur. Toegang gratis.

Het Rotterdams Radio Museum opent morgen de tentoonstelling over mobiele elektronica. Liefhebbers van oude apparatuur, waaronder stoomradio's, zijn welkom op de beurs waar ze kunnen ruilen, kopen of aanbieden. Er zijn lezingen en demonstraties. Van 11 tot 16 uur, Ceintuurbaan 104, tel. 010-4618585. De tentoonstelling duurt tot eind september.

Tilburgse mannen borduren vandaag in drie workshops gezamenlijk een tafelkleed. Ze doen dat in het Textielmuseum, waar verder een textielmarkt is, rondleidingen en demonstraties. Goirkestraat 96, Tilburg. tel. 013-5494564.

De watermolen Sjloens Meule van kasteel Schaloen in Valkenburg aan de Geul is op beide dagen tussen 13 en 17 uur opengesteld. Tel. 043-4591561.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden