WEG IN EIGEN LAND

De natuur in ù Morgen organiseert het Groningse IVN een fietsexcursie in de Onnerpolder. Vogels, planten en beheer krijgen daarbij alle aandacht. Het vertrekpunt om 9 uur is de parkeerplaats van het zwembad Scharlakenhof in Haren.

ù Het IVN Amsterdam en de Vrienden van het Vondelpark maken morgen om 11 uur een knoppenwandeling vanaf het Filmmuseum.

ù Het IVN De Oude Landgraaf gaat morgen wandelen in de omgeving van Eys-Wittem: verzamelen om 13 uur bij de kerk in Eys of om 12.30 uur bij het NS-station Landgraaf.

ù Tussen de verschillende sportvelden in het zuidelijk Zegerslootgebied in Alphen aan den Rijn ontwikkelt zich een prachtig stukje natuur met een zeer gevarieerde begroeiing. Mooi voor een kennismaking, morgen, tijdens een IVN-wandeling (vertrek om 14 uur van Jeugdcentrum Madonna, Olympiaweg hoek De Bijlen).

ù De Vereniging 'De Oeverlanden blijven' houdt morgen een lente-excursie in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam: op zoek naar de tekenen van het voorjaar, zoals voorjaarsbloemen, uitlopende boomknoppen en ontwaakte water- en bodemdieren. Verzamelpunt om 11 uur is het leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperpad. Kosten f2,50.

ù Volgende week zaterdag gaat de Knotgroep Uithoorn van 9 tot ongeveer 13 uur werken rond het Zijdelmeer. Startpunt om 9 uur bij Zeilmakerij Burggraaf aan de Boterdijk 12 in Uithoorn.

Zadenweekend

Vandaag en morgen is in de Utrechtse Botanische Tuin Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17 in De Uithof, een zadenweekend. Met demonstraties, lezingen, rondleidingen, een zadententoonstelling en koopadviezen. Entree f7,50, kinderen f2,50.

Fraaie knagers

In Ouwehands Dierenpark wordt vandaag een schoonheidswedstrijd (!) voor ratten, muizen, gerbils en hamsters gehouden. De cavia's en chinchilla's komen morgen aan de beurt. Kinderen kunnen dan ook hun huis-, tuin- en keukenknager komen laten beoordelen. Het gebruikelijk dierentuin-kaartje van f22,- (kinderen f17,-) geeft toegang tot het Knagerfestijn.

Middelpolder

Het nieuwe natuur- en recreatiegebied Middelpolder in Amstelveen wordt volgend week woensdag geopend, tijdens de jaarlijkse nationale Boomfeestdag. Dat gaat - tussen 13 en 16 uur - met de nodige feestelijkheden gepaard. En wie wil kan voor minimaal f5,- een boom planten.

Wereldreis

Morgen tussen 12 en 17 uur openen buurtcentra, kerken, synagogen, moskeeën, bibliotheken en andere instellingen in verschillende wijken in Den Haag hun deuren voor de 'Wereldreis door eigen stad'. De HTM zorgt voor speciale, met een gids bemande 'Wereldreisbussen' (vanaf 12 uur elk kwartier vanaf het Volksbuurtmuseum in de Hobbemastraat) die per wijk een aantal 'highlights' aandoen. Onder andere in het Volks-buurtmuseum zijn gidsjes te koop waarin diverse looproutes door de wijken zijn beschreven.

Portret

'Op 't petret' is een tentoonstelling van dertig op uiteenlopende wijze geportretteerde Drentse schrijvers en dichters (liever gezegd in Drenthe wonende schrijvers en dichters, dus Roel Reijntjes zowel als Gerrit Krol, Marga Kool zowel als Hermine de Graaf), tot 17 mei te zien in het Drents Museum in Assen.

Merian

In het Teylers Museum in Haarlem is een overzichtstentoonstelling gewijd aan schilderes en natuuronderzoekster Maria Sibylla Merian, die drie en een halve eeuw geleden in Frankfurt am Main geboren werd. Haar beroemde Studieboek, en ook bijvoorbeeld de veertig aquarellen die tsaar Peter de Grote in z'n bezit kreeg, zijn er te zien. Merian vestigde haar roem vooral met een monumentale studie over de insectenwereld van Suriname, waarvoor ze in 1699 een twee jaar durende expeditie ondernam.

Begaafd

'Bijzonder begaafd' heet de tentoonstelling die t/m 5 mei in de Tuingalerij van het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch te zien is. Dertig tekeningen en aquarellen hangen er, gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke handicap, en vaak verrassend van invalshoek.

Pottenbakkersroute

Volgend weekeinde organiseert het Noord-Limburgs Pottenbakkers Collectief (een groep pottenbakkers en keramisten die ook verantwoordelijk is voor de jaarlijkse keramiekmanifestatie 'Keramisto') voor de 10de keer zijn Open Dagen. Bij de VVV-Gennep (tel. 0485-517676) en bij alle acht deelnemende (in de omgeving van Milsbeek gevestigde) pottenbakkers ligt een routebeschrijving klaar.

Aldeboarners

De Aldheidskeamer 'Uldrik Bottema' te Oldeborn haalt twee dorpsgenoten uit de vergetelheid: de biologen Franciscus Holkema (1841-1870), die onder andere de ontdekking van het Doorschijnend fonteinkruid op Texel en de Cranberry op Terschelling op zijn naam heeft staan, en Klaas Bisschop van Tuinen (1840-1905), de eerste bioloog die microfoto's maakte (in familiekring werd hij 'oom strontvlieg' genoemd). Tot en met 31 augustus is de aan beide Aldeboarners gewijde expositie te zien, op za en zo 13-17 uur.

Atlas

In de Universiteitsbibliotheek van Leiden wordt Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis, van 1821 tot 1848 directeur het Leidse uitgevershuis Luchtmans en schenker van een collectie oude atlassen, kaarten en prenten aan het museum, geëerd met een tentoonstelling. Te zien zijn recent verworven aanvullingen op Bodels collectie, zoals een album met getekende vestingplannen uit het begin van de Tachtigjarige Oorlog (t/m 9 april).

Poppen en hengels

ù Tijdens het Poppenfeest in Houten zal voor het eerst de 'Puky' uitgereikt worden, een kwaliteitsprijs voor poppenmakers. De poppen(- en beren)beurs wordt morgen van 10-16 uur gehouden in expocenter Euretco in Houten. Toegang f7,50.

ù Hengelsportliefhebbers kunnen van volgende week woensdag tot en met zondag terecht in de hengelsportbeurs Visma '98 in het Rotterdamse Ahoy', wo-vr 11-17 en 19-22.30 uur, za zo 11-17 uur. Toegang f16,-, kinderen f9,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden