weg in eigen land

Marleen van Swigchem

Het restauratie-atelier van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft zich als taak gesteld honderden daguerreotypieën – voor het grootste deel uit Nederlandse familiecollecties – te restaureren en te conserveren. Een selectie van deze allervroegste vorm van fotografie is klaar om getoond te worden. De tentoonstelling ’Alles is IJdelheid’, met beelden van anderhalve eeuw geleden, duurt t/m 31 mei. Informatie over de uitvinding van de Fransman Louis Daguerre is te vinden op www.nederlandsfotomuseum.nl.

Tijdens de tiende editie van literaire salon De Donkere Kamer spreekt Vestdijk-biograaf Wim Hazeu met Kees ’t Hart, schrijver van de roman ’De keizer en de astroloog’ (het fictieve verhaal van een ontmoeting tussen keizer Wilhelm II en Vestdijk). Donderdag om 20 uur in het Fotomuseum Den Haag.

NRC-columnist H.J.A. Hofland spreekt over de komst van het Algemeen Handelsblad naar Amsterdam in 1828, over de geschiedenis, het karakter en het belang van de krant, en over Amsterdam als journalistieke, culturele en intellectuele hoofdstad. Een Amsterdams Canongesprek, zondag om 15 uur in het Stadsarchief aan de Vijzelstraat (www.canonvanamsterdam.nl).

Grijp je laatste kans om in de finale te komen van het Nederlands Jeugdkampioenschap Striptekenen. Zaterdag tijdens de tweedaagse Stripbeurs in Breda, voor drie leeftijdsgroepen 9-11, 12-14 en 15-17 jaar. Zondag vanaf 11.30 uur kun je de finalisten aan hun laatste wedstrijdtekeningen bezig zien. De Beurs wordt gehouden in Racketcentrum Breda, za en zo 10-17 uur.

Vanaf een dak ziet de stad er heel anders uit. Als je meedoet met de workshop Het dak op! van het Rotterdamse NAi word je meegenomen naar een geweldig uitzicht over de stad. Daarna bouw je samen aan een nieuwe skyline. Nog t/m zondag 14-16 uur, 6-12jr, reserveren 010-4401321 of www.nai.nl/inschrijven.

De Culinaire Winter van Haarlem biedt gastronomische hoogstandjes en voorproefjes, kookdemonstraties, modeshows en muziek. Morgen en zondag van 13-22 uur in de Philharmonie aan de Lange Begijnenstraat (www.culinairewinter.nl).

Acht kunstenaars werkten mee aan een eigentijdse ’Kruisweg’ voor de expositie ’Verloochening en Belofte, Hedendaagse kunst rond lijden en Pasen’ in de Utrechtse Domkerk. Schilderijen van onder andere Jac Bisschops, Jes van der Bijl, Gijs Frieling en Lefteris Olympios, zijn te zien van 1 maart t/m 17 april.

Antiek- en kunsttaxateurs staan donderdag klaar op de taxatiedag van het Zeeuws Veilinghuis in Vlissingen (10-16 uur; www.muzeeum.nl).

Safaripark Beekse Bergen houdt een giraffenweek. Kijk hoe ze gevoederd worden, bewonder het jongste girafje Theluji, laat je schminken als giraffe, doe mee aan een nek-aan-nekrace. T/m zondag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden