Weg in eigen land

Excursies Vandaag begint een excursie van de Stichting Vrienden van het Amsterdamse Bos om 9.30 uur voor de tribune aan de Bosbaan. Bosvogels, paddestoelen, de laatste bloeiende bosplanten, herfstkleuren en boomvruchten zijn het onderwerp van de wandeling.

In het bezoekerscentrum van de Vereniging Natuurmonumenten aan de Van Tienhovenlaan 5 in Oisterwijk kunnen kinderen vanaf 7 jaar vanmiddag onder begeleiding van ervaren IVN'ers uileballen uitpluizen. Het begint om 14.30 uur en kost een gulden per kind. Wel eerst opgeven: tel. 013-5219209.

Wandelingen voor het publiek van het IVN:

VANDAAG naar watervogels kijken in de Munnikendevel bij Dordrecht om 13.30 uur; anderhalf uur wandelen met natuurgidsen langs de Renkumse Beek, om 14 uur van het Everwijnsgoed aan de Bennekomseweg in Renkum;

MORGEN fietsexcursie van 9 tot ongeveer 14 uur om het Leekstermeer met leden van de vogelwerkgroep van het IVN Groningen en Haren, vertrek van het Overwinningsplein; van 10.30 tot 12 uur wandelen in de boswachterij Sleenerzand (Dr.) met boswachter Jan van der Sleen, vertrek van de parkeerplaats van manege Rijmaaran; rondleiding op Frankendael in Amsterdam Oost, om 11 uur van de ingang aan de Middenweg (tramlijn 9); herfstverschijnselen in het sprengengebied van de Motketel, om 14 uur van Niersen, Elburgerweg hoek Niersenseweg in Apeldoorn; herfstwandeling door en om het Kerkloo, om 14 uur van de picknickplaats aan de Kerkloolaan in Eibergen;

MAANDAG wandeling door Sonsbeek en de Burgemeesterswijk van Arnhem, om 9.15 uur van de hoofdingang van het voormalige Diaconessenhuis (buslijn 2), koffie in het Sonsbeekpaviljoen.

Boerentuinen

Boerentuinen en boerenerven krijgen speciale aandacht in het Europees Natuurbeschermingsjaar N'95. Donderdagavond organiseren het IVN en de Boerderijenstichting Drenthe in dat kader een provinciale avond waarin een landschapsarchitecte, een eigenares van een wilde-plantenkwekerij en een biologe een praatje houden over boerentuinen en -erven. Adres: Gebouw Vogelsangh, Heuvelenweg 29 in Dwingeloo. Aanvang 19.45 uur. Entree ¿2,50.

Klaas komt

Vandaag, om 16.30 opent Sint Nicolaas in hoogst eigen persoon de tentoonstelling 'O, kom er eens kijken' in het Amsterdams Historisch Museum. Een tentoonstelling voor alle leeftijden met kunst- en gebruiksvoorwerpen, een lesje geschiedenis van het Sinterklaasfeest en een kinderspoor met spelletjes, raadsels, kijken en luisteren. Ma t/m vrij open van 10-17, za en zo 11-17 uur. Tot 7 januari.

Naarden

Morgenmiddag, 2 uur, nemen gidsen van de Werkgroep Vestingstad belangstellenden mee voor een wandeling door het stadje Naarden. Vertrek vanaf het VVV-kantoor, Adriaan Dortsmanplein 1b, kosten ¿1,50, kinderen tot 10 jaar gratis. Inl. 035- 6942836.

Reismarkt

Volgende week zaterdag, 18 november, is er in de Lebuinuskerk in Deventer een Oosteuropese reis-, informatie- en boekenmarkt. Tijd: 11-17 uur, entree gratis.

Willibrord

Vandaag wordt in het Catherijne Convent in Utrecht de Willibrord-tentoonstelling geopend, gewijd aan de man die 1300 jaar geleden tot aartsbisschop van de Friezen werd gewijd. De expositie beeld een tocht uit die begint bij de resten van een Romeins castellum op het Domplein en leidt langs oude kunstvoorwerpen uit schatkamers, musea en bibliotheken uit heel Europa. De tentoonstelling duurt tot en met 28 januari 1996 en is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10-17 uur, op overige dagen van 11-17 uur (maandag gesloten).

Kunst uit Tanimbar

Het Moluks Historisch Museum in Utrecht (Kruisstraat 313) heeft een expositie gewijd aan hedendaagse kunstnijverheid uit Tanimbar, een van de eilanden van de Zuid-Molukken. Vooral houtsnijwerk en geweven stoffen zijn tentoongesteld tot en met 27 februari 1996.

Papoea's

In de Centrale Bibliotheek van Den Haag is tot en met 30 november een tentoonstelling te zien over papoea's in Nederland. In foto's, voorwerpen en tekst wordt een beeld gegeven van hun proces van emancipatie. Er wonen bijna duizend papoea's in Nederland, een kleine bevolkingsgroep maar toch zeer divers. Volgend jaar reist de expositie naar het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam.

Feestkleding

In Historisch Museum Het Schielandshuis in Rotterdam richtte de Rotterdamse ontwerpster Dorien David deze week een vitrine in met haar eigenzinnige feestkleding. 'Chic met een knipoog', typeerde Trouw haar zwierige avondjurken met reuzepettycoats. en 'typisch Rotterdams'. De tentoonstelling duurt tot 17 maart.

Theo Thijssen

Nog t/m 3 december organiseert het Theo Thijssen Museum iedere zondagmiddag om 13 uur rondleidingen door het Amsterdam van Theo Thijssens jeugd, dat het decor vormt voor zijn boeken. De wandeling voert door de Jordaan en een stukje grachtengordel en duurt ongeveer anderhalf uur. Deelname vijf gulden, vooraf aanmelden bij het museum, Eerste Leliedwarsstraat 16, tel. 020-4207119.

Zeldzame huisdieren

De Stichting Zeldzame Huisdieren zet zich, anders dan haar naam doet vermoeden, in voor het behoud van oud-nederlandse runderrassen, zoals de lakenvelders, witrikken en blaarkoppen. Dergelijke ouderwetse dieren, en ook oude schape- en geiterassen, zijn morgen tussen 11 en 16 uur te bekijken op Informatieboerderij Zorgvrij in het recreatiegebied Spaarnwoude, Genieweg 50 Velsen-Zuid.

Jules Verne

Tot maart 1996 worden in het Speelgoedmuseum in Barneveld-Terschuur (Rijksweg 87) de avonturen uitgebeeld van Jules Vernes reis om de wereld in 80 dagen. Aan de hand van diorama's van antiek speelgoed mag de bezoeker mee op reis anno 1872 met Phileas Fogg en zijn bediende Passepartout. Openingstijden dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur, in de kerstvakantie gesloten. Het museum is rolstoelvriendelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden