Weg in eigen land

Ter Brugghen

Nat

'Droge voeten, natte natuur' heet de expositie in het Biesboschcentrum Dordrecht over smeltende ijskappen, veranderend klimaat en hogere waterstanden. Te zien tijdens de publieksdag, morgen vanaf 10 uur. U kunt meedoen met een vaarexcursie (11 en 14 uur, reserveren via 078-6305353) of een speciale fietstocht (gegevens ook verkrijgbaar bij VVVÂ Dordrecht).

Havenfeesten

De vlootschouw op het Wolderwijd is het traditionele hoogtepunt van de Harderwijkse visserijdag. Morgen rond het middaguur verlaten de schepen hiervoor de haven (er varen rondvaartschepen om het spektakel nog beter te kunnen gadeslaan). Het feest programma duurt van 22-18 uur (admiraalzeilen om 16 uur).

IJmuiden neemt een heel weekend voor zijn Havenfeesten. Met veel schepen om te bezichtigen, rondvaarten, een (boeken)markt, een expositie van Velsense kunstenaars en een workshop Poetry Slam voor jongeren (zo 15-17 uur, opgeven 0255-561418). Het hele programma staat op www.havenfestivalijmuiden.nl. (Een extra (gratis) draagvleugelboot verbindt de Amsterdamse ferrieboot met het IJmuidense sluizencomplex).

Tuinen

In tuinderij De Ketel, vlak bij de sluis van Delden, exposeren zeventien kunstenaars tijdens een speciale open dag: deze Farm Art Experience duurt van 16-22 uur, met een biologisch buffet rond zes uur.

De nazomerdag in de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart gaat over 'planten om van te genieten', morgen 10-16.30 uur (euro12,50, aanmelden 0523-614774).

Klompen

Nog een maand is de expositie 'Klompen met Klederdracht' in het klompenmuseum van de gebroeders Wietzes in Groningen te bezichtigen. Het museum bergt ruim 1100 klompen en laat zien hoe klompen vroeger gemaakt werden. Adres: Wolfhorn 1a in Eelde, tel. 050-3091181, dagelijks geopend (behalve ma.) van 14.00 - 17.00 uur.

Vogelfestival

Ornithofielen verzamelen zich dit weekend bij de Oostvaardersplassen voor het grote Vogelfestival van Staatsbosbeheer, Sovon vogelonderzoek en Vogelbescherming. Thema is de vogeltrek (10-17 uur bij het Staatsbosbeheer-bezoekerscentrum aan de Kitsweg te Lelystad, vanaf 16jr euro7,50; www.vogelfestival.nl).

Dichters

Willem Jan Otten, Marjoleine de Vos, Afshin Ellian, dat zijn enkele namen van dichters die vanavond optreden tijdens de grote poëzie avond van het Bram Roza Festival 'Dichter bij de Molen' in Nieuw-Beijerland. Het festival, op het 'Bolwerk Beijerland' van kunstenaarscollectief Observatorium, duurt nog t/m maandag (www.dichterbijdemolen.nl).

Taptoe

Vijftig jaar Nationale Taptoe Breda betekent toppers als The Kings Guard uit Noorwegen en het Lochhiel Drillteam uit Nieuw-Zeeland. Vanavond t/m 5 september, muv maandagen, steeds 20.30-23 uur, en 4/9 om 14 uur. Morgen een Street Parade door Breda met alle deelnemende orkesten (www.nationaletaptoe.nl).

Gronings ontzet

Het jaarlijkse feest van Gronings Ontzet -een viering die terug gaat op het roemruchte jaar 1672- wordt in gang gezet door de grote luiklok van de Martinitoren en een carillonconcert door de stadsbeiaardier.

Het Noord Nederlands Orkest geeft een openluchtconcert op de Ossenmarkt, mmv zangeres/actrice Ellen ten Damme. Verder: Peerdespul in het Stadspark, touwtrekwedstrijden, enz. Het feest wordt voorafgegaan door het '28 augustusdebat', vanavond 20-22 uur in de Nieuwe Kerk. Thema: De toekomst van de vrijheid van onderwijs (www.feestinstad.nl).

Beurs in Rijswijk

De Rijswijkse evenementenhal (voorheen Darling Expo) is verbouwd en opgesierd. De eerste publieksbeurs van het nieuwe seizoen is de Mineralenbeurs annex oriëntaalse markt, met veel demonstraties, optredens, en een workshop Steenslijpen voor kinderen. Dit weekend 10-17 uur, euro4,50, 2-10 jaar euro3,50).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden