WEG IN EIGEN LAND

Alfa Romeo De tentoonstelling Alfa Romeo, La Bellezza Necessaria in het Stedelijk Museum in Amsterdam is wegens succes verlengd tot en met 1 mei. Het evenement trok tot nu toe 80. 000 bezoekers.

BIJDRAGEN: ANNIEK VAN DEN BRAND; HARO HIELKEMA; DICK RINGLEVER

De expositie toont elf auto's uit de collectie van het Alfa Romeo Museum in Milaan, in combinatie met originele schetsen, tekeningen, foto's en filmmateriaal. De laatste maand wordt de tentoonstelling gedeeltelijk gewijzigd. De Alfa 40/60 HP Aerodinamica maakt na 3 april plaats voor de RL Super Sport, een vierzitter uit 1925 met een carrosserie van de firma C. Heber uit Genève. De toegangsprijs is ¿8,-. Het Stedelijk Museum is vanaf Amsterdam CS bereikbaar met tram 5 en 2.

Boekenmarkt Sociaal cultureel centrum De Uitwijk van de Universiteit Utrecht organiseert in samenwerking met letterenstudenten van de universiteit een tweedehands literaire boekenmarkt. Utrecht telt wel een paar antiquariaten maar de stad kent geen regelmatige tweedehands boekenmarkten. Op de markt staan diverse boekhandelaren uit Utrecht en omgeving, toonaangevende boekhandelaren van het Spui in Amsterdam, uit Nijmegen, Deventer en de rest van Nederland. Prenten, atlassen, kunstboeken, reisgidsen, literaire tijdschriften, bladmuziek, eerste drukken, andere bibliofiele bijzonderheden en natuurlijk binnen- en buitenlandse literatuur; het zal er allemaal zijn. Donderdag 6 april is het zover, tussen 10 en 17 uur in de hal van Transitorium I, Leuvenlaan 21, De Uithof, Utrecht. Het gebouw is prima te bereiken met de buslijnen 11 en 12 vanaf het centraal station, richting het AZU. Uitstappen op de Heidelberglaan bij het bestruusgebouw. Onder de poort bij de Copy-shop doorlopen.

Kindermiddagen Natuurmonumenten organiseert op de woensdagmiddagen 5 en 19 april van 14 tot 16 uur kindermiddagen in bezoekerscentrum Dwingelderveld. Aanmelden tel. 05221-2951. Op 1 en 2 april wordt in de hooiberg bij het bezoekerscentrum 's-Graveland een verkoop van natuurboeken gehouden. Onder meer Verkade-albums en schoolflora's zijn tussen 10 en 17 uur in de aanbieding. Informatie tel. 035-563080.

Kasteeltuinen De Kasteeltuinen van Arcen zijn vanaf morgen weer open. Het 32 hectare grote bloemen- en plantenpark is het grootste van de Benelux. In drie tenten en twee hallen wordt tot en met 23 april een lenteshow gehouden. Vijftigduizend tulpen, achtduizend narcissen, tienduizend hyacinten en bloeiende rhododendrons staan daar op hun mooist te wezen. De showtent heeft een grote vijver met bloeiende eilanden in het midden. De Kasteeltuinen van Arcen bevinden zich aan de Lingsforterweg en blijven open tot en met 29 oktober. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt ¿16,-, kinderen tussen 4 en 14 jaar betalen ¿8,-, 65-plussers zijn ¿14,- kwijt.

NIEUWS VOOR REIZIGERS

Muskietennet Het Medisch Comité Nederland-Vietnam verkoopt in samenwerking met het pas opgerichte bedrijf KlamboeMàn muskietennetten die gedrenkt zijn in milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare insecticide. Van de opbrengst krijgt een Vietnamees gezin ook een muskietennet. Reizigers naar de tropen moeten een muskietennet meenemen om te voorkomen dat ze gestoken worden door muggen die malaria overbrengen. Er zijn geen medicijnen meer die honderd procent garantie bieden tegen deze ziekte. Het ene muskietennet is het andere niet, constateert het comité. In veel hotels en guesthouses in de tropen hangen wel netten, maar vaak vertonen die slijtgaatjes. Muggen op zoek naar bloed lopen net zolang over het net tot ze een gaatje gevonden hebben en prikken dan alsnog. De netten van KlamboeMàn zijn gedrenkt in permethrine; spul dat zelfs in lage concentraties effectief is tegen insecten en tegelijkertijd veilig voor mensen. Het insecticide werkt alleen bij contact. Als muggen tegen het net stoten, gaan ze dood. Slijtgaatjes zijn dan geen probleem. Een net kost ¿68,50. Meer informatie bij KlamboeMàn, telefoon 071-130876, of bij het Medisch Comité Nederland-Vietnam, telefoon 020-6270411.

Stranden Griekenland heeft de schoonste stranden van Europa. Dat concludeert de Europese commissie naar aanleiding van haar laatste onderzoek. Griekenland, met zo'n 2500 eilanden, telt ongeveer zestienduizend kilometer strand. Overal waar de blauwe vlag van de EG wappert is de zee en het strand schoon. Honderdvijftigduizend Griekse schoolkinderen hebben een steentje bijgedragen aan het predicaat dat Griekenland nu krijgt. Zij ruimen ieder jaar opnieuw achtergebleven en aangespoelde rommel op. Het Griekse ministerie van toerisme heeft onlangs wetgeving ingevoerd om vervuiling van het oppervlaktewater tegen te gaan.

PUBLICATIES

Pieken De Pyreneeën vormen de blikvanger van het aprilnummer van Reizen. Het gebied is beroemd om zijn cirques en canons, diepste dalen en hoogste pieken. Soms lijkt het in het hoogseizoen wel kermis in de Cirque de Gavarnie. Minder fameuze maar even indrukwekkende cirques bevinden zich aan de Franse kant. De canon van Ordesa is overdonderend van schoonheid en roept vergelijkingen op met de Grand Canyon in Amerika. Reizen besteedt verder aandacht aan de 'mooiste stad van Noord-Amerika' (Vancouver), de culturele hoofdstad van Europa (Luxemburg), het land van Wedgwood (Midden-Engeland) en drie Nederlandse 'toppers' (Grebbeberg, Holterberg en Vaalserberg).

Kaarten Reisboekhandel Stap voor Stap in Nijmegen bracht weer twee reisgidsjes uit met wandelroutes. Van het Rijk van Nijmegen, Noordoost-Brabant en de Betuwe verscheen het tweede deel (13 dagtochten van 8 tot 25 km) en van het Niersdal (Groesbeek-Venlo) een 2- of 3-daagse wandeling. De boekjes illustreren dat de streek rondom Nijmegen niet alleen mooi maar ook erg gevarieerd is. Rijk van Nijmegen deel 2 kost ¿14,90, Het Niersdal ¿9,90.

De ANWB en de VVV Overijssel hebben samen een toeristenkaart van deze provincie uitgebracht, die zowel voor de gemotoriseerde recreant als de fietser geschikt is. De schaal is 1 : 100 000, de kaart heeft een plaatsnaamregister, geeft toeristische informatie en kost (2-delig) ¿14,90. Ook van de andere provincies verschenen nieuwe toeristenkaarten, de meeste kosten ¿11,50 per stuk. De kaarten van Gelderland en Brabant zijn duurder.

De ANWB Routekaart van Nederland is geactualiseerd. Het beeld van het hoofdwegennet is bijgewerkt (inclusief de gegevens over de afritten, wegennummers en knooppuntnamen. Verder is er informatie over carpoolterreinen. De kaart kost een gulden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden