WEG IN EIGEN LAND

De natuur in Morgen

- Om 11 uur begint de lente-excursie van de vereniging 'De Oeverlanden Blijven' in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam. Start bij het leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperpad. Kosten ¿2,50.

- Morgen begeleidt het IVN een vroege voorjaarswandeling over de Sint Jansberg bij Mook. Start om 14 uur van de parkeerplaats De Plasmolen.

- Knoppen van bomen en struiken en de historie van het gebied zijn de onderwerpen van de Klein Bekermarkwandeling, om 10 uur van de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Berkenlaan bij de splitsing Arnhemseweg in Beek/Loerbeek.

Wandelend protest

De vereniging van vrije wandelaars NEMO gaat demonstreren tegen het plan van het samenwerkingsverband Twente om in de regio tachtig kilometer aan zandpaden te verharden. Morgen wordt er in samenwerking met Nivon, SLAW en Te Voet een tien kilometer lange protestwandeling rond Oldenzaal gehouden.

De Regio Twente wil de paden verharden en deels voorzien van een asfaltlaag. Dat kost naar schatting tien miljoen gulden. Volgens NEMO verstoren asfaltlinten het Twentse landschapspatroon en worden ook de ecologische functies van de paden bedreigd. Volgens een woordvoerder van de Regio Twente moet de verharding de kwaliteit van de paden verbeteren. Bovendien gaan na het aanbrengen van een harde laag de onderhoudskosten omlaag. En zou het toerisme bij de verhardingen welvaren. Onzin, vindt NEMO: “Met name de fervente wandelaar raakt door de asfalteringsdrift steeds verder achterop.” (ANP)

Historisch vuur

De Napoleontische Associatie der Nederlanden krijgt vanmiddag de laatste gelegenheid om haar exercities te houden bij slot Loevestein. Morgen om 13 uur zullen de manschappen (infanterie, artillerie en cavalerie) het slot moeten verdedigen tegen een Franse aanval vanuit de richting Gorinchem. Toeschouwers zijn - gratis - welkom bij deze slagnabootsing uit de jaren 1813-14.

Zeebanket

Liefhebbers van zeebanket moeten morgen naar Breskens: vis, schelp- en schaaldieren eten tegen sterk gereduceerde prijzen in de Vismijn - de opbrengst is voor de KNRM - van 12 tot 20 uur.

Paasmarkt

Vogelpark Avifauna houdt morgen een paasmarkt, met zestig kramen, poffertjes, een kinder-fotograaf en echte kuikentjes, in de Struisvogelzaal, van 10 tot 17 uur. Toegang ¿6,25/¿5,-. incl. bezoek Avifauna.

Reisbeurs

Reisboekhandel Stap voor Stap houdt haar jaarlijkse Vakantie-Anders-Beurs, morgen van 11-17 uur, in het Kolpinghuis, Smetiusstraat 1, Nijmegen (prijs ¿7,50). Het informatie-aanbod omvat ook creatieve vakanties en taalvakanties, en Boudewijn Büch zal over zijn reizen komen vertellen.

Dit is een van de 'knappe koppen' uit een nieuw fotoboekje van het Noorder Dierenpark. In deze uitgave uit de serie Zoo Informatie wordt het hoe en waarom van allerlei vreemde dieren-hoofddeksels uitgelegd. Het is voor ¿10,- te bestellen via giro 927586, of voor ¿7,50 te koop in de winkel van het Emmense dierenpark.

Voor de freaks

- De Vereniging International Biggles Associaten houdt vanmiddag (13-16.30 uur) haar 29ste open bijeenkomst in de officiersmess van de Prinses Margrietkazerne, aan de Kolonel Teesweg in Wezep.

- In Autotron Rosmalen staan de mooiste cabriolets opgesteld, vandaag nog tot 17 uur, morgen 10 tot 17 uur. Toegang 15,-, kinderen ¿7,50.

- Nog tot en met 24 maart duurt de kampeerauto-beurs in de evenementenhal Hardenberg. De openingstijden zijn 10-18 uur, toegang ¿12,50, kinderen ¿7,50.

Visgraten

Tot op de kleinste graatjes en werveltjes kunnen archeologen tegenwoordig de grond uitkammen op visrestanten. Samen met opgedolven vishaken en aardewerken potten voor het conserveringszout, maar ook met oude recepten voor vispotjes en een nagebouwde varende viswinkel uit 1700 vormen ze de tentoonsteling 'Vis uit de grond', die tot en met 25 mei te zien is in Visserijmuseum, Westhavenkade 53-54 in Vlaardingen. Open di t/m za 10-17 uur. Entree ¿5,50. Vanaf half juni is deze tentoonstelling in Dronten te bekijken.

Kaaspakhuis

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is uitgebreid met een kaaspakhuis, afkomstig uit Landsmeer. Het 'Witte Pakhuis' van de familie De Goede dateert uit het begin van deze eeuw en vormde een belangrijke schakel tussen boer en afnemer. De 15.000 kazen moesten er verder rijpen, werden met de hand gekeerd en geolied en van een laagje paraffine voorzien. In Landsmeer stond het vlakbij het Noordhollands Kanaal, vanwaar de kazen naar binnen- en buitenland werden vervoerd. De opkomst van zuivelfabrieken betekende het einde van menig pakhuis, maar niet voor het Witte Pakhuis, dat in 1980 op spectaculaire wijze in z'n geheel (25 ton) op een ponton over het IJsselmeer naar het buitenmuseum in Enkhuizen overgebracht. Het Buitenmuseum, dat naast het kaaspakhuis nog 130 woningen, winkels en werkplaatsen telt, is vanaf volgende week zaterdag, 29 maart, weer dagelijks van 10 tot 17 uur (in juli en augustus tot 19 uur) open.

Stads wonen

Schiedam pakt het woongebeuren volgende week zaterdag grootscheeps aan: op de Dag van het Stadse Wonen zijn een hele reeks van recent afgeleverde of bijna voltooide nieuwbouwwoningen in de binnenstad - van een patio-appartement in een authentiek Dudok-gebouw tot een penthouse in Résidence Sterrebos - van binnen te bekijken. Vast vertrekpunt is het Woon Informatie Centrum aan het Stadserf 108, waar een adreslijst, routebeschrijving en een kortingsladder (alleen geldig van 11 tot 16 uur) klaar liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden