Weg in eigen land

Marleen van Swigchem

Achttien kunstenaars verbeeldden de ’kunst van het tafelen’: stillevens, huiselijke maaltijden en ander tafelplezier in de vorm van schilderijen, tekeningen, foto’s, grafiek en beelden. Met daarnaast recepten uit Oud Aalsmeer en de kookboeken van bijvoorbeeld Monet en Picasso. De kinderkunstzolder is aan hetzelfde onderwerp gewijd. ’L’art de la Table’ is samengesteld door de Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer. Te zien in het Oude Raadhuis, 7/12 t/m 14/1, do-zo 14-17 uur.

Engelen vormen de leidraad van de kersttentoonstelling van Museum Catharijneconvent in Utrecht: engelen op sculpturen, op prenten en schilderijen, en natuurlijk engelen in kerststallen. Topstuk is een engel horend bij een 18de-eeuwse Napolitaanse kerststal (waarin het kindeke Jezus bezoek krijgt van marktkooplui, straatzangers, bedelaars en noem maar op, bij elkaar wel zestig figuren). De expositie ’Zin in Kerst. Engelen’ (met winterworkshops voor 4 t/m 12-jarigen) duurt t/m 7/1.

Geert van Kesteren fotografeerde verborgen armoede in Nederland. Voedselbanken, tienermoeders, WAO’ers, mensen met langlopende schulden, mensen in arme wijken van Emmen tot Amsterdam en van Venlo tot Den Haag. De foto-expositie ’Document Nederland: Schraal’, gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam, is te zien in het Amsterdamse fotografiemuseum Huis Marseille, t/m 4 maart.

Drie dagen lang debatten, interviews, neurodates met hersenwetenschappers, experimenten, een neurofeedbackparty en alles over de laatste ontwikkelingen binnen de hersenwetenschappen, tijdens het technologiefestival ’Brainspotting’, nog t/m zondag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Meer dan vijftig wetenschappers leveren een bijdrage, onder wie Jelle Jolles, Dick Swaab, Bas Haring en Susan Blackmore. Het complete programma staat op www.brainspotting.nl.

Hedendaagse lichtkunst en kerstvermaak vinden elkaar bij de tentoonstelling/kunstmanifestatie ’2006 Lichtjaren’ in de oude binnenstad van Gouda. Markante leegstaande panden en plekken in de openbare ruimte worden voor deze gelegenheid opengesteld als bijzondere expositieruimten. Veel van de kunstwerken zijn interactief, en vaak gaan ze over de betekenis die licht kan hebben. Een paar namen van kunstenaars die bijdragen leverden: Euan MacDonald, Marieke Schoonderbeek en Amalia Pica. Het kunstevenement start woensdag en duurt 7/1, 17-23 uur (behalve 25 en 31/12).

Wat doet reclame met een stad, en wat doet een stad met reclame? Het Amsterdamse Architectuurcentrum Arcam (Prins Hendrikkade 600) wijdt een tentoonstelling aan het verschijnsel reclame in het stadsbeeld. Over toplocaties, artvertising en de visuele en financiële aspecten van reclame; t/m 27/1, di-za 13-17u.

Het Zoutmuseum in Delden heeft een nieuwe wisseltentoonstelling over zeewater (al het zeewater op de aarde bedraagt bij elkaar 1,3 miljard kubieke meter, en de hoeveelheid zout dat daarin opgelost is, is bijna niet in getallen uit te drukken). ’De zoute zee’ gaat over de zee als bron van mineralen, micro-organismen, planten en dieren, én over bijvoorbeeld ontzilting van het water. Met bijzondere aquarellen, foto’s en een tien minuten durende animatiefilm. Openingstijden: di-vr en zo 14-17u.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden