Weg in eigen land

Dance

Asperges

Morgen wordt in het Asperge- en Champignonmuseum 'De Locht' het aspergeseizoen ingeluid met een feestelijk programma. U kunt zelf vanuit de veilingbanken uw asperges kopen, u kunt asperges - en likeur van asperges - proeven, en in het oude bakhuisje wordt brood gebakken, waarbij de kinderen de bakkers mogen helpen. Museum De Locht is morgen open van 13-17 uur. Voor meer informatie (en historische recepten) zie www.delocht.nl.

Kasteelleven

* In de meivakantie, t/m 6 mei, kun je in het Muiderslot middeleeuwse taferelen meemaken: woeste zwaardvechtdemonstraties, een valkenier die uitleg geeft en een jongleur die zijn kunsten vertoont. Het Muiderslot in Muiden is dagelijks open 10-17 uur, en op za zo 13-17 uur. Entree fl.12,50.

* Op kasteel Amerongen doen ze het weer anders. Daar wordt de kasteel-geschiedenis van 1901 nagespeeld door acteurs die de bewoners en de gasten uitbeelden. De data van deze 'living history' zijn 4-6 mei van 10-17 uur. (Ook 2-5 juni en 18-21 oktober.) Entree fl.15,-, kinderen fl.10,-.

* De gravin van kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg is haar juwelen kwijt. Ze zijn gestolen door een boze raaf. Je kunt (als je tussen 6 en 14 jaar oud bent) de juwelen komen helpen opsporen. In de meivakantie, dagelijks om 13.30 en 14.30 uur. Normale rondleidingen 14 en 15 uur. Entree kinderen fl.5,-, volwassenen fl.10,-.

Inlands hout

Op kasteel Ammersoyen in Ammerzoden exposeren kunstenaars met sculpturen gemaakt van inlands hout. De kunstenaars zijn lid van de Vereniging Houtrijk Nederland, en ze noemen hun expositie: 'Het mooiste hout ter wereld groeit in Nederland'. Te zien vandaag en morgen. Op de binnenplaats van het kasteel kunt u dit weekeinde overigens ook allerlei ambachtelijke bezigheden gadeslaan, en de (verkoop)expositie wordt opgeluid met muziek van - uiteraard - houten muziekinstrumenten.

De natuur in

* De vogels zingen bij het eerste ochtendgloren. Ze zijn al een paar uur bezig, als morgen om 7 uur een excursie van anderhalf uur op de buitenplaatsen van de Manteling van Walcheren begint. Aanmelden bij het Zeeuws Biologisch Museum, tel. 0118-582620. Kosten inclusief ontbijt fl.20,-.

* De Utrechtse Botanische Tuinen openen de eerste en de derde dinsdag van de maanden mei t/m september ook in de avonduren hun poorten. Beide tuinen, Fort Hoofddijk (aan de Budapestlaan) en het Von Gimborn Arboretum (aan de Vossensteinse steeg in Doorn), zijn dan toegankelijk van 19 tot 21.30 uur. Kosten fl.7,50 (Hoofddijk), fl.3,- (Arboretum).

Architectuur

* Wie een beetje zicht wil krijgen op de nieuwbouw die verrijst in stadsdeel Leidsche Rijn kan morgen meedoen met een rondleiding van het Utrechtse architectuurcentrum Aorta. U krijgt uitleg over de opzet van dit gebied en over afzonderlijke gebouwen als het Warmte Overdracht Station of de woningen van Kas Oosterhuis associatie. Aanvang: 19.30 uur bij de Engelse pub The Guardian aan de Van Sypesteynkade (bij Holiday Inn) in Utrecht. Kosten fl.15,-, reserveren wenselijk (030-2321686 vandaag 13-17 uur); zelf een fiets meenemen!

* Vanaf dinsdag rijdt de - vernieuwde - 'Royal Tour' door Den Haag. De nu drie uur durende toer voert onder meer langs Haagse paleizen als Huis ten Bosch en Paleis Lange Voorhout, maar doet ook diverse plekken in Scheveningen aan. Vertrek op di t/m za 13 uur. Reserveren bij de VVV Scheveningen: 0900-3403505. Op de zaterdagen rijdt ook weer de Architectuur Tour.

Keukenhof by night

De Keukenhof in Lisse is voortaan op vrijdag en zaterdag ook 's avonds geopend tot 23 uur. In de verschillende paviljoens, restaurants en bars klinkt dan live muziek. Studenten van het Rotterdams Conservatorium geven mini-concerten met afwisselend licht klassieke muziek, flamenco of jazz. De kassa sluit om 21 uur.

Gorinchem

De Stichting Stadsherstel Gorinchem heeft ter ere van haar 5-jarig bestaan een puzzeltocht georganiseerd. Het gaat om een tocht van ongeveer vijf kilometer door de historische binnenstad. De (gratis) puzzeltocht start bij de VVV, die open is ma-vr 9-17 uur, za 9-14 uur.

Texelse Natuurmaand

Dinsdag wordt in het Texelse Dennenbosgebied de Meimaand Natuurmaand ingeluid. De feestelijkheden beginnen dinsdag met een doe- en kijkdag, en weerman Peter Timofeeff en schrijver Koos van Zomeren geven lezingen. Verder is er een gevarieerd aanbod aan tochten en andere andere activiteiten. De wandeling die vandaag in Etcetera staat neemt alvast een voorschotje.

Reeuwijks land

'Het Reeuwijkse Land' is de titel van de speciale tentoonstelling die Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk organiseert in de nieuwe expositieruimte naast de museumboerderij aan de Oudeweg in Reeuwijk-Brug. Met behulp van chronologisch gerangschikte kaarten, tekeningen en luchtfoto's toont de expositie hoe de mens in de loop van de eeuwen telkens opnieuw ingegrepen heeft in het van oorsprong moerassige landschap tussen Oude Rijn en Hollandse IJssel, tot het Reeuwijkse land de gestalte kreeg die het nu heeft. Te zien t/m 27 oktober, za 13-17 uur en vanaf 6 mei ook op zo. De toegangsprijs bedraagt fl.4,50, kinderen fl.2,50. Tentoonstelling plus museum fl.7,50, resp. fl.4,-.

Meer vakantieplannen

* Van 30 april t/m 4 mei kun je in Naturalis in Leiden een natuuronderzoekdiploma halen. Daar moet je natuurlijk wel het een en ander voor doen, en daar krijg je een koffer met geheimzinnige voorwerpen voor mee. Op Koninginnedag de hele dag open, verder van 13-17 uur, toegang gratis.

* In de tuin van het Utrechtse Universiteitsmuseum kun je zondag en dinsdag mee op pad, op zoek naar kikkers, padden en bomen met gekke namen. Sommige bomen in de museumtuin zijn zo oud dat ze bijna uit elkaar vallen. Om dat te voorkomen komt de bomendokter en worden ze gerepareerd. Alle activiteiten beginnen om 12, 13.30 en 15 uur. Tevoren aanmelden di-zo 11-17 uur 030-2538008. Als het regent laarzen aan.

* Morgen kun je komen luisteren naar spannende verhalen over Joodse koningen en koninginnen, in het Joods Historisch museum in Amsterdam, om 14.30 uur. Maak meteen een mooie kroon, dan kun je die op Koninginnedag dragen. Toegang museum: fl.2,50, volwassenen fl.10,-.

KoninginneNach

De Haagsche KoninginneNach heeft zich ontwikkeld tot een wereldevenement. Dit dankzij de digitale variant van het festival. Via www.internach.nl is het festival op internet te volgen. Dankzij een interactief systeem kunnen digitale bezoekers van podium naar podium zappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden