WEG IN EIGEN LAND

De natuur in

Morgen:

- Een wandeling van het IVN Asten met speciale aandacht voor de sporen die dieren achterlaten begint om 9 uur bij café 't Fortuintje.

- Natuurmonumenten organiseert een paddestoelenexcursie vanuit bezoekerscentrum De Wierden in Sint Jansklooster. De tocht begint om 10 uur. Vooraf telefonisch opgeven verplicht: 0527-246644.

- De Stichting Bomen Over Leven organiseert een paddestoelenexcursie in het Westerpark in Zoetermeer. De wandeling begint om 13.30 uur bij het informatiecentrum Het Westpunt in dit park en eindigt tegen 15.30 uur.

- Om 14 uur begint een herfstwandeling van het IVN Rijk van Nijmegen door de Westermeerwijk op de parkeerplaats Meerwijkselaan bij huis nummer 17.

- IVN'ers begeleiden een wandeling door Park Westerveld, om 14 uur van de Brink in Elden bij Arnhem.

- Het is de laatste dag van de tentoonstelling 'Zwammenwoud' in het Bosmuseum in het Amsterdamse Bos. Er zijn van 12 tot 16 uur kinderactiviteiten en om 13 uur wordt een excursie in de onmiddellijke omgeving gegeven door IVN-gidsen. Het Bosmuseum ligt achter theeschenkerij Meerzicht, is gratis te bezoeken en elke dag open van 10 tot 17 uur.

- In bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden is van 10-16 uur een natuurboekenmarkt.

Openluchtmuseum

Dit weekend is het laatste weekend van dit seizoen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dat betekent: entreekaartjes voor half geld, uitverkoop in de museumwinkel, verkoop van stekjes en zaden uit de kruidentuin en van bijzondere planten uit de kwekerij. En na morgen gaat ook de historische tram weer de remise in tot april '97. De tram, die dit jaar voor het eerst door het heuvelachtige museumterrein reed, scoorde begin augustus al zijn 100.000ste passagier.

De Wereldfietser

Morgen, van 10.30 tot 17 uur, is in Concertzaal Tivoli, Oudegracht 245 in het hart van Utrecht, de najaarsbeurs van de vereniging De Wereldfietser. 'Zomers fietsen in de winter' is het thema: over fietsen in de wintermaanden, maar dan in landen met een aangenaam klimaat. De opzet van de beurs is als vanouds: fietsers informeren fietsers. Verder zijn er dialezingen, en organisaties en winkeliers. Toegang ¿7,50 (leden ¿5-).

Natte voeten

Drs. Evert van Ginkel, samensteller van de tentoonstelling 'Legioen met natte voeten, het Romeinse leger in Nederland', geeft morgen een dialezing in het Legermuseum in Delft. Van Ginkel geeft antwoord op vragen als: waar kwamen de Romeinse recruten in onze streken vandaan; hoe was het Romeinse leger hier georganiseerd; hoe was de relatie tussen de Romeinse militairen en de burgers; wie waren de bondgenoten en wie de tegenstanders van het Romeinse leger. De lezing begint om 14 uur. Vooraf reserveren aangeraden, tel. 015-2150547. Toegang ¿4,50, kinderen en 65-plus ¿2,50.

Voor de freaks

- In Veldhoven wordt dit weekend de eerste Europese Quiltbeurs gehouden. Met standhouders uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en Groot-Brittannië; de quilts komen zelfs tot uit Australië en Japan. Entree ¿15,-, kinderen ¿6,-. Plaats: De Koningshof, vroeger klooster, nu tentoonstellings- en conferentiecentrum.

- Vandaag en morgen vindt in de Rijnhal in Arnhem de manifestatie 'Arnhem Poppenhuisstad' plaats. Er zijn poppenhuizen te koop, en allerlei attributen voor poppenhuizen, van tegeltjes en parketvloeren tot meubels, muizenvallen, taarten, groente en fruit. En 'alles in de internationale schaal 1:12'. Van 10.30-17.30 uur. Entree ¿12,-.

- In Deventer organiseert de SVM (Stichting Vrienden van Mechanisch speelgoed) morgen de jaarlijkse Old Toys market. Een internatiomnale ruilbeurs van poppen en beren, spellen, bouwdozen, Dinky Toys, van blikken vliegtuigen, schepen en auto's en zelfs hele stoommachines. Plaats: Postiljon Hotel, aan de A-1. Toegang: ¿6,-, kinderen ¿3,-.

- In de Jaarbeurs in Utrecht is volgend weekend 'het grootste modelspoorevenement van Europa': Eurospoor'96. Met 1700 deelnemers. Op 1, 2 en 3 november.

- En in Zuidhorn (Gr.) is vorige week zaterdag het museum voor Historische Buitenboordmotoren geopend in een pand in de voortuin van de Friese ex-onderwijzer Wim Reindersma. Hij verzamelde zo'n 70 buitenboordmotoren van vóór 1950 en meldt achter op zijn visitekaartje dat hij nog lang niet is uitverzameld. Behalve nog meer historische buitenboordmotoren zoekt hij er boekjes over en watersportbladen van vóór 1950. In het museum is ook een hoek met antieke poppen. Adres: Oostergast 19, Zuidhorn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden