WEG IN EIGEN LAND

Waddenzeeroute voor fietsers

BIJDRAGEN HENRIETTE BONARIUS EN HARO HIELKEMA

De Waddenzeeroute voert de fietser door het rustigste deel van Nederland. In de handzame routebeschrijving wordt ook informatie gegeven over natuur en landschap, de historie van het gebied en de overnachtingsmogelijkheden. De Waddenzeeroute is over de hele lengte in beide richtingen bewegwijzerd. Naast het traject Nieuweschans-Callantsoog (via de Afsluitdijk) is er ook een avontuurlijk alternatief voor de zomermaanden via Texel en Vlieland.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het toenemend fietstoerisme gunstige effecten heeft op de regionale economie. Het Landelijke Fietsplatform heeft op grond van ervaringen met bestaande, vergelijkbare routes berekend dat de Waddenzeeroute minstens 24.000 overnachtingen en 1,8 miljoen gulden aan bestedingen teweeg zal brengen.

De gids van de Waddenzeeroute is voor tien gulden verkrijgbaar bij de ANWB, bij VVV-kantoren langs de route en in de boekhandel.

Knapzakpad door Noord-Drenthe

Na Noordwest- en Zuidwest-Drenthe heeft nu ook Noord-Drenthe een 'knapzakroute', een meerdaagse wandeling door buitengebieden en langs dorpen en steden. Het nieuwe Knapzakpad loopt onder andere langs Assen, Rolde, Anloo, Zuidlaren, Vries en Eelde en doet ook Haren en Groningen aan. De NS-stations van Assen en Groningen fungeren als begin- en eindpunt, langs de route zijn tal van overnachtingsmogelijkheden. De beschrijving van het Knapzakpad kost Fl. 12,50 en is verkrijgbaar op VVV-kantoren en bij de vereniging van Kleine Dorpen in Drenthe, tel. 05920-15121.

Wandelen en fietsen tussen Peel en Maas

In het noordoosten van Noord-Brabant is een groot aantal fiets- en wandelroutes uitgezet, vernieuwd of van een nieuwe bewegwijzering voorzien. Medewerkers van het bezoekerscentrum Slabroek in Nistelrode hebben daar voor gezorgd. Het gaat om routes in het streekgewest dat de gemeenten Heesch, Landerd, Lith, Maasdonk, Oss, Ravenstein, Uden en Veghel omvat. Er is een fietsroutemap 'Tussen Peel en Maas' uitgebracht (Fl.12,50) en een wandelwijzer 'Te Voet' met 11 routewandelingen en 6 natuurpaden (Fl. 12,50).

Megafestatie'94

Vanaf vandaag t/m zondag 17 juli is in de Jaarbeurs in Utrecht Megafestatie'94. Een 'sensationele mix van amusement en informatie voor jonge mensen'. Je kunt er bungy jumpen, sky diving, beach volleybal, survival, mountain biken, auto- en motorrijden, zelf televisie maken. Er is een cyber space hall met laser games, virtual reality, 25 brain machines, een robot dance contest, een interactieve dansvloer en multimedia performer Ad Visser zal muziek maken met zijn hersenen met behulp van sensoren op zijn hoofd (een wereldprimeur). Maar er zijn ook stands met alledaagsere zaken als milieu, werk, vrede en veilig vrijen. Prins Pieter Christiaan, de op een na jongste zoon van Pieter en Margriet, opent de Megafestatie vanmiddag om 4 uur. De overige dagen is de jongerenbeurs geopend van 14 tot 22 uur. Entree Fl. 15.

Fort Kijkduin

Fort Kijkduin in Den Helder, een monumentaal Napoleontisch fort uit 1812, wordt gerestaureerd. Bovendien is er een zee-aquarium in aanbouw waar je doorheen loopt via een zestien meter lange glazen tunnel; iets wat nog niet eerder in Europa is vertoond. Maar helemaal gesloten is het fort tijdens deze werkzaamheden niet: tot 4 september is het iedere dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geopend voor publiek, dat dan een rondleiding krijgt. Voor die rondleiding moet een afspraak worden gemaakt op tel. 02230-18171 of 45137. Door de week beginnen ze om 12 en 14 uur, 's zondags om 12 uur, 13.30 en 15 uur. Toegang Fl.3,50, kinderen tot 13 jaar Fl. 2,50.

Bijenmarkt

Vandaag van 8 tot 16 uur is de jaarlijkse bijen- en honingmarkt in Uddel. In de sfeer van de oude Veluwse tradities worden hier bij dorpshuis Het Blanke Schot de volken gekeurd (de winnaar krijgt een wisselbeker) en verhandeld. Ook het publiek kan een wedstrijdje doen: het gewicht schatten van een korf met bijen. Er worden demonstraties gegeven van oude beroepen als stokdorsen, korf- en siervlechten en stoelen matten.

Dag van de Roos

Kasteeltuin Arcen heeft een 'rozeneiland' waar zo'n 30.000 rozen, verdeeld over 220 soorten en variëteiten in volle bloei staan. Tien rozentuinen zijn er op het rozeneiland, met elk een eigen thema zoals een klimrozentuin, een minirozentuin, een viertintentuin... Zondag 10 juli, van 11 tot 14.30 worden er rondleidingen gegeven, snoeidemonstraties, een rozendokter geeft adviezen en er is een rozenwedstrijd.

Toegang: Fl. 15,50; kinderen van 4 t/m 14 jaar Fl. 8,-. Kasteeltuin Arcen, Lingsforterweg 26 te Arcen.

Historische boerenbruiloft

Op zondag 10 juli voert de Drentse Vereniging 't Aol' Volk uit Emmen een boerenbruiloft anno 1860 op in het Monumentendorp Orvelte. Er wordt een aantal taferelen opgevoerd, met uitleg voor het publiek. De dagen van de ondertrouw, bijvoorbeeld en het uitnodigen van de bruiloftsgasten, het vertrek van de bruidegom naar het huis van de bruid, het opeisen van de bruid, de huwelijksvoltrekking en tenslotte het 'wasschupsfeest' zoals het Drentse woord voor boerenbruiloft luidt, met oude liedjes en dansen, en vooral veel borreltjes. Het feest begint om 13.30 uur.

Vlootdagen

Dit weekend zijn in Den Helder de Nationale Vlootdagen van de Koninklijke Marine. Er liggen schepen van de Mijnendienst, fregatten en onderzeeboten die allemaal bezocht kunnen worden (nieuw is de Tonijn, een onderzeeëer die 6 juli voor het eerst is opengesteld voor bezichtiging). Er zijn reddingsacties te water, duikdemonstraties en zelfs vliegshows. Liefhebbers kunnen een gratis rondvaart door de haven maken op een sleepboot. En er is muziek: de Marinierskapel en de Tamboers en Pijpers. Zondagavond wordt de traditionele Taptoe gehouden in de Helderse binnenstad. Het marineterrein is gratis toegankelijk van 9 tot 17 uur. Er is een buspendeldienst van het NS-station naar het haventerrein.

Vuurwerk Scheveningen

Gisteren was het eerste vuurwerk uit de jaarlijks terugkerende zomervuurwerkserie, en tot en met 5 augustus is het elke vrijdagavond om 23 uur raak op de pier van Scheveningen: daar worden dan de mooiste vuurpijlen, sterren en fonteinen afgeschoten. Ter gelegenheid van de Wereldruiterspelen zal er ook op zondagavond 7 augustus een vuurwerk worden afgestoken, ook om 23 uur. En ter afsluiting vindt van 18 t/m 21 augustus het Internationale Vuurwerk Festival Scheveningen plaats, dat dan zijn derde lustrum beleeft.

Rainbow Music

Vandaag en morgen klinkt er wereldmuziek in Dordrecht. Het begint met een Zomerparade op zaterdagmiddag door de binnenstad. Daarna wordt er 'pachanka'-muziek (een mengeling van rock en flamenco) ten gehore gebracht op het Otto Dickeplein aan de Merwede, vlak bij het veer naar Papendrecht. Zondagmiddag vanaf 1 uur treden daar groepen op uit Zimbabwe, Cuba (salsa), een vrouwenrockband uit China, en de Braziliaans-Nederlandse groep Treme Terra. Er is ook een Rainbow Festival markt met hapjes en drankjes, kunstnijverheid en kinderanimatie. Het Rainbow Music Festival vindt dit jaar al voor de zevende keer plaats.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden