Weg in eigen land

De natuur in

- Het IVN Sneek houdt een excursie in het teken van de wintergasten. Naar deze vogels wordt gekeken vanuit de vogelkijkhut aan De Brekken. Vertrokken wordt om 9.30 uur van het parkeerterrein aan de Lemmerweg achter de Aldi.

- Om 10 uur begint voor de Tribune bij de Bosbaan in het Amsterdamse Bos een eenden- en knoppentocht van het NIVON.

Zondag 21 januari:

- Over het ontstaan en de betekenis van landgoederen in de IJsselvallei gaat een excursie van het IVN, die om 14 uur begint aan de Blikkenweg in Twello (Midnetbus 114 halte Twello, 14.01).

- Aan de Friese IJsselmeerkust verblijven nu veel wintergasten. Daarnaar kan men kijken vanaf de secundaire weg in de Uitheiingpolder bij Lemmer, waar om 14 uur IVN-natuurgidsen aanwezig zijn om over de vogels te vertellen.

- Een middagwandeling van het IVN langs de Geul begint om 14 uur op de parkeerplaats aan de markt in Geulle.

- Diersporen en de motte (burchtheuvel) van het kasteel van koning Swentibold zijn de onderwerpen van de midwinterwandeling van het IVN Land van Swentibold en Born door het Grasbroek, een klein, maar boeiend en kletsnat bronnetjesbos, dat degelijk schoeisel vereist. Vertrek om 14 uur van 'De Beukeboom' aan de provinciale weg van Limbricht naar Born (L.).

- Ook de kinderexcursie van het IVN Almelo gaat over sporen, om 14 uur van De Pook in Almelo.

- In het Noordbrabantse Deurne begint om 14 uur een IVN-wandeling door de Bikkels bij Euroase.

- Op het natuurterrein Klarenbeek aan de Abcouderstraatweg in Amsterdam Zuidoost, niet ver van het AMC, is het open dag. Om 11 uur is er een excursie over diersporen en knoppen van bomen en struiken. Als kinderactiviteit worden gipsafdrukken van diersporen gemaakt. En wie de handen uit de mouwen wil steken, kan van 10 tot 12.30 uur helpen bij het afzetten van wilgetenen.

NCRV-Zomerreismarkt

Vandaag wordt in zalencentrum De Vonkenberg, St. van Zwijndrechtstraat 2, Zwijndrecht, van 10-16 uur de landelijke NCRV-Zomerreismarkt gehouden over de zomerreizen van de Nederlandse Christelijke Reisvereniging. De NCRV, opgericht in 1922, organiseert reizen in Europa, per bus, trein of vliegtuig, en naar verre bestemmingen zoals Amerika, Mexico, het Nabije Oosten, Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. Er zijn ook reizen naar bijbelse landen. Er zijn wandel- en bergsportreizen, culturele reizen, kampeer- en caravanreizen en speciale jongerenreizen. De Prot.Chr Ouderenbond en de Ver. Chr. Hotels staan er ook met een stand. Toegang een gulden.

Azië Vakantiebeurs

Morgen vindt in Nijmegen, in het Kolpinghuis, Smetiusstraat 1, voor de tweede keer de Azië Vakantiebeurs plaats, georganiseerd door reisboekhandel Stap voor Stap. Er zijn meer dan honderd stands, en er worden lezingen en diavoorstellingen gegeven. Open van 10.30-17 uur. Toegang vijf gulden.

Kampeerbeurs

Hij is gisteren begonnen en duurt tot en met maandag 22 januari: de Camping, Caravan & Motorhome beurs in de Brabanthallen in Den Bosch, Diezekade 2. Op bijna 25.000 m2 worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kamperen getoond. Open van 10-18 uur. Toegang ¿15,-, kinderen 4-12 jaar ¿7,50.

Muzikaal monument

De Vereniging Open Monumenten organiseert deze winter maandelijks op zondagmiddagen een 'Muzikaal Monument'. Op een ongewone monumentale locatie wordt een lied-recital gegeven en een lezing gehouden over een onderwerp uit het monumentenveld. Morgen in het Teylers Museum in Haarlem, Spaarne 16. De lezing, 'Van Rariteitenkabinet tot oudste museum van Nederland', begint om 14 uur, van 15.30-16.15 uur zingt Merel Huizinga, begeleid door Gey Tilman op de clavecimbel, liederen van Vondel, Sweelinck, Huygens, en anderen. Entree ¿17,50, leden van de VOM ¿5,-.

Vestingwandeling

Het vestingstadje Naarden heeft een Werkgroep Vestingstad, die af en toe op zondag een wandeling organiseert. Morgen is het weer zover. Om 14 uur vertrekt een gids van de werkgroep vanaf net VVV-kantoor aan het A. Dortsmanplein. De wandeling duurut ongeveer vijf kwartier. Meewandelen kost ¿1,50 p.p. kinderen tot 10 jaar gratis.

Motoren

- Dit weekend is in de Martinihal in Groningen de Noordelijke Motorbeurs. Met oude en nieuwe motoren, accessoires, kleding, verzekeringen, reizen, modeshows, presentaties en demonstraties. Adres: Leonard Springerlaan 2 (aan de snelweg Groningen-Drachten). Toegang ¿12,50, 65-plussers ¿7,50. Kinderen t/m 8 jaar gratis.

- In Autotron Rosmalen is vandaag en morgen een Internationale Oldtimerruilbeurs voor motoren. Een evenement met klassieke motorfietsen en brommers, waar ook oude onderdelen te koop zijn. Toegang ¿15,-, kinderen van 4-12 jaar ¿7,50.

- In het familiepark Land van Ooit in Drunen is dit weekend een 'Motor-Inn': een show voor het hele gezin met veel motoren en accessoires, een motor-opstap, jeugdcross-opstap, demonstraties, modeshows en diverse kinderactiviteiten.

Proeftafel

In de Internationale Proeftafel, Ruysdaelstraat 34-36 in Amsterdam worden proeverijen georganiseerd. Op woensdag 24 januari om 19.30 uur een wijnproeverij onder leiding van vinologe Ellen Dekkers, die de wijnkaarten van vijf Amsterdamse restaurants onder de loep neemt (¿37,50); zaterdagmiddag 27 januari van 13-18 uur is er een doorlopende wijnproeverij, waarbij je voor ¿17,50 binnen kunt lopen, proeven, en vragen stellen aan de vinologen. Volgende week zondag, 28 januari om 15 uur, geeft Johannes van Dam een smaakcollege (voor een verslag van zo'n college zie Etcetera op 6 januari). Deelname daaraan kost ¿47,50. Kaarten voor alle drie proeverijen zijn telefonisch te bestellen op tel. 020-6389002 / 4004564.

Watersport

In Düsseldorf wordt van 20 t/m 28 januari de 27ste internationale watersporttentoonstelling gehouden. Deze wereldmarkt van de watersport trok vorig jaar zo'n 400.000 bezoekers uit alle delen van de wereld. Nederland is met 200 exposanten een van de grootste deelnemers aan 'boot-Düsseldorf'. Zeven hallen van het beurscomplex in de Duitse stad zijn gewijd aan jachten en boten. Daarnaast aandacht voor windsurfen, onderwatersport en technische ontwikkelingen. Dagelijks open van 10 tot 18 uur. Vanuit Amsterdam rijdt de EuroCity-trein negen keer per dag via Utrecht en Arnhem in tweeënhalf uur naar Düsseldorf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden