Weg in eigen land

Waterputten

Hengstenkeuring

Van donderdag 10 t/m zaterdag 12 januari is in het FEC in Leeuwarden de keuring van de hengsten van het Friesch Paarden-Stamboek. Een topevenement voor paardenliefhebbers. Kaarten aan de zaal en tot en met dinsdag in voorverkoop bij het secretariaat van het FPS,

Oprijlaan 1 Drachten (toegang do en vrij 7,5 euro, kinderen 5 euro; za 15 euro, kinderen 10 euro combikaart 25 resp. 12 euro).

Kevers

In het Autotron Rosmalen vindt dit weekend het negende Kever Winterfestijn plaats. Vandaag is de grote auto- en onderdelenmarkt, morgen de autoshow met speciale Kevers (zoals de brilkever en de Mexico Kever) en topgerestaureerde modellen. Entree 8 euro, kinderen to 12 jaar 5 euro. Inf. 0493-470060 of www.keverwinterfestijn.nl

Grafheuvels

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden geeft Peter Akkermans dinsdag 8 januari een lezing over de archeologie van de late bronstijd (13-12e eeuw v. Chr.) in Armenië, met de titel 'Grafheuvels en hoofdmannen, schatten uit de bergen'. Aanvang 20.00 uur, entree 4,55 euro, in de Tempelzaal van het rijksmuseum, Rapenburg 28.

De natuur in

* Acht kilometer door de bossen gaat de nieuwjaarswandeling (euro 1,36, kinderen gratis) morgen in de boswachterij Ommen. Onderweg kan men uitrusten bij de schaapskooi met een kop warme chocolademelk of glühwein. Start tussen 11 en 14 uur van het Natuurinformatiecentrum aan de Hammerweg 59a in Ommen.

* Kans op een ontmoeting met reeën hebben de deelnemers aan de excursie morgen in het jonge ontginningsbos met uitgestrekte vennen in de boswachterij Grolloo. De wandeling begint om 13.30 uur bij de excursieschuur aan de Ieberen 1 in Elp. Aanmelden bij Staatsbosbeheer, tel. 0592-292190.

* Op vrijdag 11 januari organiseert het IVN i.s.m. het Nationaal Park Zuid-Kennemerland een schemerexcursie door de Kennemerduinen. Natuurgidsen vertellen over de dieren die thuis horen bij deze periode waarin de dag overgaat in de nacht. Dieren als uilen, die mogelijk te zien en te horen zullen zijn. Hopelijk kruisen vossen en reeën het pad. Vertrek om 16 uur vanaf de parkeerplaats Koevlak aan de Zeeweg in Overveen. Duur: 1,5 uur. Deelname uitsluitend na aanmelding bij NPZK: 023-5411119. Info: 023-5314647 of op internet www.ivn.myweb.nl.

* Elke zondag in januari organiseert Staatsbosbeheer een vaarexcursie van 13 tot 17 uur in de Gelderse poort, waar meer dan honderdduizend ganzen, vooral kolganzen, overwinteren. De Bylandt, de Kaliwaal en de Alt Rijn worden aangedaan. Vanaf de boot zijn de ganzen te observeren zonder ze te storen. Ook wordt een korte wandeling in kleine groepen gemaakt over een van de uiterwaarden. Trek stevig schoeisel aan en neem een kijker mee. De boottocht is geschikt voor rolstoelgebruikers, de wandeling niet. Aanmelden op tel. 0481-434182, of 0481-431204 (12, euro inclusief koffie en erwtensoep met roggebrood en spek).

Oerbos

Op donderdag 10 januari organiseert het IVN Zuid-Kennemerland i.s.m. de KNNV en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland een dialezing door de heer Frans Vera over het ontstaan van het oerbos in West-Europa.

Gratis toegang. Aanvang: 20 uur. Locatie Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef, Kleverlaan 9, Haarlem. Info 023-5362331 of op internet www.ivn.myweb.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden