Weg in eigen land

Zeemansmagen

Carel

Het middeleeuwse verhaal van Carel ende Elegast is in allerlei varianten te beleven op Kasteel Heeswijk, morgen van 12-17 uur. In de vorm van lezingen, theater, muziek, rondleidingen en een kinderprogramma. Toegang euro17,50, tot 12 jaar euro5,-. Info en reservering: 0413-292024 of www.kasteelheeswijk.nl

Strandkunst (1)

Op het Vlielander Noordzeestrand staat t/m 27 september het kunstproject, 'Colors of music' van Dik Hakze. In een enorme panorama-opstelling (ü26m) wordt schilderkunst gecombineerd met muziek van Dimitri Sjostakovitsj. Lokatie: ten westen van Strandpaviljoen 't Badhuys, einde Badweg.

Strandkunst (2)

Over de zee en de verdronken ruïne Brittenburg gaat de voorstelling 'Onderstroom', waaraan een verteller, een danser, een kwintet en een koor meewerken. Vandaag en morgen en 28-30 augustus op het strand van Noordwijk. Kaartverkoop via VVV, 071-3613073 of www.kunstklank.nl.

Verhuizing

Het Nederlands Politie Museum aan de Arnhemseweg in Apeldoorn gaat verhuizen. In deze laatste week zijn er speciale activiteiten zoals een recherchelaboratorium en een opleiding tot museumrechercheur. Wie met een (verhuis)doos komt, heeft gratis entree. Op 31 augustus om 16 uur wordt het museum officieel -en spectaculair- gesloten.

Tangolessen

Morgen kunnen liefhebbers in muziekcentrum Musicon (Soestdijksekade in Den Haag) de echte tangosfeer aan den lijve ondervinden: om 20 uur is er een gratis proefles. Daarna volgt een 'tangosalon', entree euro5,-. Ook op 26/8, 9 en 16/9 om 19.30 uur (www.tangocentro.nl).

Groningen

Donderdag is de traditionele viering van Groningens Ontzet, met peerdespul, bommenberendloop, een NNO-concert, enzovoorts. De avond tevoren debatteren ex-minister van binnenlandse zaken Bram Peper en ex-commissaris der koningin Henk Vonhoff over de vraag 'Wie heeft het in de Stad voor het zeggen?'. Van 20-22 uur in de Nieuwe Kerk.

Meer stadsuitjes

Morgen organiseren de gidsen van het Arnhemse park Sonsbeek een wandeling in de voetsporen van wetenschapper, Nobelprijswinnaar en Arnhemmer Hendrik Antoon Lorentz. Start om 11.30 uur vanaf Bezoekerscentrum De Watermolen (euro2,50, tot 12 jaar gratis; 026-4550660). Ook op 17 en 21/9.

'Cultuur Present' heet de opening van het culturele seizoen van Apeldoorn, donderdag. Een van de festiviteiten is een concert gegeven door Het Gelders Orkest vanaf 20 uur op het Marktplein.

Het Vliegerfeest van Emmen wordt morgen afgesloten met een groot Djembé-evenement. In een megafeesttent aan de Grote Rietplas, vanaf 10.30 uur.

Geen politiek maar muziek op het Binnenhof in Den Haag, van woensdag tot en met vrijdag. Met een aanbod variërend van Mangrove Steelband tot Nederlands Dans theater. Info: 0900-3403505 of via www.denhaag.com.

Liga

Vanaf haar allereerste begin, rond 1920, heeft de Liga-fabriek in Bergen op Zoom zich gericht op de gezondheid van haar afnemers ('Liga Kindervoeding...de krachtige kost voor het kind'). Ook de werkomgeving kreeg veel aandacht ('een gezond product vervaardigd door gezonde werknemers'). Halverwege de eeuw verhuisde de fabriek naar Roosendaal. Op vier plekken is een tentoonstelling ingericht: 'Vooruitstrevend in voeding'. In Het Markiezenhof en het Regionaal Historisch Centrum in Bergen op Zoom, en in Museum De Ghulden Roos en het Gemeentearchief in Roosendaal. Tot 1 december. Passepartout euro7,50.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden