Weg in eigen land

Marleen van Swigchem

De zomer-zondagmiddagen van het Afrika Museum in Berg en Dal zijn gevuld met swingende jazz, Surinaamse Kawina en knallende ritmes uit Senegal (23/7-13/8). Dit African Spirits Festival maakt deel uit van de Afrikaanse zomerweken, die t/m 27/8 duren, met o.a. creatieve workshops voor kinderen én ouders.

Vandaag meren tientallen historische schepen aan in Almere Haven. Vanavond kunnen bezoekers meevaren (om 19.30u melden in de havenkom). Morgen kunt u het admiraalzeilen bekijken; zondag wedstrijden op het Gooimeer.

De tweede van de serie ’zwoele zomeravonden’, morgen in het Kröller Möller Museum in Otterlo, is gewijd aan jonge theatermakers, met een optreden van onder andere theatergroep Ponies. Bovendien is er voor de kinderen een speciaal kinderveld en een voorstelling van 2overRood. Zodra de deuren van het museum dichtgaan, beginnen (gratis) rondleidingen door de beeldentuin. Wie alleen voor de avondvoorstelling (18-21u) komt, betaalt halve entree.

Tijdens het Zwarte Cross festival wordt een bizarre recordpoging ondernomen: de ’hoogst levende kanonskogel ooit’ (het streven is: 145 meter). Daarnaast is er het reguliere festival, met verschillende muziekpodia, veel stunts, en de cross zelf waaraan de wonderlijkste voertuigen deelnemen. T/m zondag op het festivalterrein de Schans in Lichtenvoorde (www.zwartecross.nl).

Het verenigingsgebouw van de Amsterdamse ’Maatschappij Arti et Amicitiae’ kent een gecompliceerde architectonische geschiedenis. De erezaal bijvoorbeeld, van 1841, heeft een door gietijzeren stutten ondersteund dakgewelf, destijds een noviteit voor Nederland. Het interieur van de sociëteit en de trapopgang werden in 1894 ontworpen door H.P. Berlage. De gezichtsbepalende witte voorgevel aan het Amsterdamse Rokin dateert van een verbouwing door J.H. Leliman, nu 150 jaar geleden. Die voorgevel speelt een centrale rol in de tentoonstelling ’Façade’: aan de hand van hedendaagse beeldende kunst wordt een ontdekkingstocht door de geschiedenis van het pand gemaakt. Met werk van onder anderen Michiel Kluiters en Peter Struycken. T/m 17/9.

Het festival OPERA! in het Beauforthuis in Austerlitz (bij Zeist) komt met Engelbert Humperdincks opera ’Hünsel und Gretel’, door het gezelschap Young London Opera; plus de splinternieuwe kinderopera ’The Flarot’, iedere werkdag kinderworkshops, muzikale films, concertregistraties, masterclasses, boswandelingen en een lezing over Anton Heyboer. Vanaf maandagavond t/m 30/7, dagelijks vanaf 10u, www.operafestival.

Wie zondag de zomertentoonstelling in de Oude Ursulakerk van Warmenhuizen bezoekt, waar werk van onder anderen Leo Verbruggen en Mercedes Choufour te zien is, stuit tussen 14 en16u op een inloopconcert van accordeonist Kees Oud. De tentoonstelling duurt tot 27/8 wo-zo 13-17u.

Moedige ridders in blinkende harnassen vechten voor de eer van hun dame: er staan weer een aantal riddertoernooien gepland in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Zo t/m vr, 1 en 2/8 en 14-20/8.

Kunst, kitsch, camp & kermis is een kunstproject rondom de grote Tilburgse kermis. Het leegstaande pand aan de Nieuwlandstraat 47 is een van de plekken waar kunst in allerlei vormen en maten tentoongesteld wordt, van kunstenaars uit Tilburg en ver daarbuiten. Er staat bovendien een minibioscoop waar korte films van Nederlandse kunstenaars vertoond worden. T/m 27/8; de kermis duurt tot 30/7.

2006 is het Jaar van het Circus. In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn vertellen oude affiches, foto's, films en modellen over de geschiedenis van 200 jaar circus, en over namen als Toni Boltini, Renz, Krone en Sarrasani. T/m 30/9.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden