Weg in eigen land

Excursies IVN-natuurwandelingen voor het publiek: vandaag herfstwandeling in Gouda, om 9.30 uur van De Waag op de Markt; herfstkleuren in Dordwijk te Dordrecht, om 10 uur van de ingang Dordwijklaan; morgen excursie in Wittenstein te Dordrecht om 10 uur; wandelen langs de Rijn, om 13 uur van pontveer Opheusden; wandeling door het natuurgebied De Stulp in Lage Vuursche, om 14 uur van de parkeerplaats van het dagrecreatieterrein De Afgraving van Staatsbosbeheer, pal ten noorden van het dorp; wandeling van twee uur met als thema zaden en bosvruchten in het Zeisterbos, om 14 uur van de Prins Bernhardlaan bij de witte slagboom van Het Utrechts Landschap, vlak naast het hertenkamp in Zeist; wandeling op het landgoed Onstein te Vorden, om 14 uur van de Onsteinseweg hoek Bekmansdijk (ANWB-paddestoel 21481); bomen en struiken in de winter in het Bospark van Alphen aan den Rijn, om 14 uur van de kinderboerderij in het Bospark aan de Prins Bernhardlaan; onbekende natuur in Nieuwegein, langs de Nedereindse Plas met naar verwachting veel watervogels, om 14 uur van parkeerplaats Nevelgaarde bij de brandweerkazerne. Woensdag 15 november organiseert de Vereniging natuurmonumenten een excursie over de historie van de Imbos, start 10 uur bij parkeerplaats De Lange Juffer, duur 3 à 4 uur, van tevoren aanmelden verplicht, bij bezoekerscentrum Veluwezoom 026-4951023. Honden kunnen niet mee.

Ganzen-excursies

Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert in de wintermaanden een aantal busexcursies naar de ganzen die elk jaar in grote aantallen neerstrijken in de Ooypolder en de Duffelt. Data: de zondagen 19 november, 3 en 17 december, 7, 14, 21 en 28 januari en 4, 11 en 18 februari. Prijs: ¿15,- voor volwassenen, kinderen t/m 14 jaar ¿10,-. De excursie duurt ongeveer 3,5 uur. Start vanaf het Natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 21. Tel. 024-3230749. Inschrijven moet, uiterlijk één week van tevoren.

Mesdagkwartier

Vandaag houdt het Haagse Mesdagkwartier van 11 tot 17 uur open dag. Bij alle galeries en kunsthandelaren is een wandelroute af te halen, die voert langs historische panden en gratis toegang geeft tot Panorama Mesdag en het PTT Museum. Het Mesdagkwartier rondom Plein 1813 is bereikbaar met tram 7 en 8 en bus 4, 5, 13 en 22 (halte Javastraat).

Dovendag

In de Gelderhorst, Pollenstein 110 in Ede, is vandaag van 14-19 uur een ontmoetingsdag voor dove, slechthorende en plotsdove mensen en hun familie. Met kinderspelen, sociaal café, volleybalwedstrijden, gebarenactiviteiten, een tentoonstelling over 'dovencultuur', een lopend buffet etc. 's Avonds wordt in de Reehorst een Handtheater-voorstelling opgevoerd: 'De Man, de Stad en het Boek', een monoloog van drie mannen. Inf. en aanmelden bij 0318-636720, teksttel. 0318-633740, fax 0318-623342.

Zweedse kerstmarkt

Op de Zweedse Kerstmarkt, georganiseerd door de Zweedse kerk in Nederland, een zeemans- en migrantenkerk, zijn allerlei Zweedse kerstdecoraties en etenswaren te koop. Dit jaar ook rendiervlees! De kerstmarkt is vandaag in de Internationale School, A.J. Ernststraat 875 (achter de VU) in Amsterdam.

Noorse Kerstmarkt

Ook de Noorse Kerk laat zich niet onbetuigd. Die organiseert een kerstbazaar met Noorse spulletjes in Rotterdam. Vandaag van 10-16 uur in de Noorse kerk, D. Fortuynplein 2-6, vlak bij de Euromast, en volgende week zaterdag in Europoort in Hotel De Beer, Europaweg 210 (bij Rozenburg).

Lilliput Lane-dag

In kasteel Crabbehof, Talmaweg 10 in Dordrecht, organiseert de firma Groeneveld Serviezen vandaag van 10-17 uur een Lilliput Lane-dag. Er is een tentoonstelling van de miniatuurhuisjes zowel uit de huidige collectie (ook te koop) als historische modellen. Er wordt een schilderdemonstratie gegeven en kapotte huisjes kunnen worden gerepareerd.

Koffie & boswachter

Vanaf zondag 12 november is het tot en met mei 1996 elke tweede zondag van de maand 'koffiedrinken met de boswachter' op kasteel Groeneveld in Baarn. Het publiek kan daar van gedachten wisselen met een deskundige over natuur en milieu. De bijeenkomsten beginnen om 11 uur.

Bomen & Bladeren

Bladeren wegharken is nergens voor nodig. Het zijn ecologische bodembedekkers, die ook in de winter in de tuin thuishoren. Dat bepleit de Bomenstichting in een folder over het nut van bladeren, met tekeningen van Arend van Dam. De folder is te bestellen door 3 gulden over te maken op gironummer 2108755 t.n.v. de Bomenstichting o.v.v. Bomen & Bladeren.

Dordtse boorgaten

In Dordrecht is een fietsroute uitgezet langs vijf boorgaten in en rondom de stad. De boringen op het eiland van Dordrecht werden gebruikt voor onderzoek naar de aardlagen en de natuurresten die daarin voorkwamen. Van de boorkernen is een kunstproject gemaakt, die de gevonden natuurtypen van vroeger weergeven. De route is 25 km lang en begint op het Statenplein. Informatie bij Dordrecht Cultuurstad: 078-6148233.

Jac. P. Thijsse

In de Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht in Amsterdam is op alle verdiepingen een tentoonstelling over Jac. P. Thijsse, de grote natuurschrijver, die vijftig jaar geleden overleed. Per verdieping komt een thema aan de orde: Thijsse en de Verkade-albums, Thijsse en Amsterdam, Thijsse en de natuureducatie en -bescherming, Thijsse en vogelzang (met op blokfluit gespeelde muziek volgens de notenbalkjes van Thijsse) en Thijsse en de kinderen. De tentoonstelling duurt tot in januari volgend jaar en is open tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Fins kant

Verrassing, verrassing: Finland heeft vier kantregio's. En daar is in het Kant- en Zijdemuseum Ter Zijde in Wouw (tussen Roosendaal en Bergen op Zoom) t/m 30 december een tentoonstelling van te zien. Het museum, in de Schoolstraat, is dagelijks open van 10-17 uur, 's zondags 13-17 uur.

Engelse tuinen

Het Brits Toeristenbureau heeft een kaart uitgebracht van de tuinen van Groot-Brittannië. Honderd tuinen zijn geslecteerd, variërend van de 17de eeuwse vormsnoeituinen van Levens Hall in Cumbria tot tuin van Barrington Court uit deze eeuw. Een groot aantal van de belangrijkste tuinen, kastelen en historische gebouwen kan bezocht worden met de speciale Great British Heritage-pas, een voordelig toegangsbewijs die 7 of 15 dagen of een maand geldig zijn. De aanstekelijke tuinenkaart is gratis verkrijgbaar bij het Brits Toeristenbureau, Stadhouderskade 2 in Amsterdam (tel. 020-6855051).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden