WEG IN EIGEN LAND

Drakenboten

De natuur in

- Een natuurwandeling met als thema 'de West-friese Omringdijk, land en water' begint morgen om 14 uur bij eetcafé Les deux ponts aan de Slimdijk in Oudendijk. Er staat een bezoek aan het stoomgemaal Beetskoog op het programma. Kosten 2,50.

- Morgen houdt het IVN een rondleiding in het befaamde Jac.P. Thijssepark in Amstelveen. Tal van wilde planten staan nog in volle bloei en er valt veel te genieten van zaden, bessen en andere vruchten. De natuurgidsen wachten om 14 uur op deelnemers bij de ingang aan de Prins Bernhardlaan.

- Liefhebbers van orchideeën kunnen vandaag en morgen in de (rolstoelvriendelijke) wilde plantentuin De Heimanshof in Hoofddorp een lezing over hun favoriete planten bijwonen, om 14.30 uur.

- Volgende week zaterdag organiseert Natuurmonumenten weer een water-fietstocht vanuit bezoekerscentrum De Wieden in St Jansklooster. Een aantal water-gebouwen langs de route is die dag open voor het publiek. Starten kan tussen 10.30 en 14.30 uur

Overijsselse molens

Nog tot 16 uur vanmiddag kunt u de molens bekijken die meedoen aan de Overijsselse Molendag (zoals elk jaar op de eerste zaterdag van september). De VVV's hebben informatie.

Haarlemse vaardagen

Het nautische spektakel van de Haarlemse vaardagen is in volle gang (met een unieke schippersboekenmarkt langs de oostkant van het Spaarne, en heel veel shanty-, zeemansvrouwen- en havenkoren, die vanavond tegen elkaar in het strijdperk treden). Het feest duurt nog tot 24 uur.

Berlioz

Naast de beide 'gewone' uitvoeringen van het Requiem van Berlioz, volgend weekend in het Atrium van het nieuwe Haagse stadhuis, is er ook een openbare repetitie gepland (zaterdag van 14.30 tot 16.30 uur; 25,-,). U hoort dan de 170(!) orkest- en de 600(!) koorleden die voor dit orkestwerk nodig zijn, onder leiding van dirigent Jules van Hessen. Kaarten bij de VVV, 0900-3403505.

Regiofietstocht

De fietsersbond enfb organiseert morgen een netwerk van fietstochten in Zuidoost-Brabant: elke tocht is een geheel op zich, maar geeft halverwege óók aansluiting op een volgende route. De regiotochten beginnen om 10 uur; er zijn startposten in Waalre, Veldhoven, Best, Son, Nuenen, Geldrop, Helmond en Asten. De kosten zijn 2,-. Informatie 040-2216087.

Fort

Donderdag is er in Fort Rijnauwen (aan de Vossegatsedijk in Bunnik) een avondrondleiding, te beginnen om 19 uur ( 5,-; minimumleeftijd 10 jaar). VVV Utrecht, 030-2331544.

Voor de freaks

- Voor liefhebbers is er morgen van 10-16 uur een brocantemarkt in sporthal Steinheim in Doorn. (Entree 4,-, kinderen 2.50).

- Op de boulevard van Scheveningen verzamelen zich morgen honderden Harley-Davidsonrijders. De mooiste mo- toren nemen deel aan de Best Bike Show. Van 11 tot 17 uur.

Monumentendag

- Naarden maakt van de Open Monumentendag, volgende week zaterdag, een historisch feest. Herdacht wordt de omsingeling en bevrijding van de vestingstad door de troepen van Prins Willem III, 325 jaar geleden. Met een historische optocht wordt het uittrekken van de Franse troepen en de komst van Willem III (zo'n plotselinge omsingeling heet een 'berenning') uitgebeeld.

- In Rotterdam-Hillegersberg is t.g.v. de Monumentendag de Hillegondakerk - een van de oudste gebouwen van Rotterdam - te bezichtigen, van 10-16 uur. Ieder heel uur zijn er orgelbespelingen en op gezette tijden kunt u kerk en toren onder leiding van een gids bekijken.

- De wekelijkse Wallentocht door middeleeuws Amsterdam biedt ter gelegenheid van monumentendag een kijkje achter de schermen in het oude accijnshuis en de monumenten van het 'red light district'. De wandeling volgende week za en zo. Tevoren reserveren: 020-6832592

Monumentennacht

Dordrecht laat de Open Monumentendag (12/9) voorafgaan door een Monumentennacht, beginnend met een stevige pastamaaltijd (kinderen vanaf 16 uur, volwassenen vanaf 19 uur) op een tot Fellini-filmset omgetoverd Groothoofd. De Nacht zelf wordt een spektakel vol gregoriaans gezang, aflaten verkopende monniken, een beul en joelend volk (u dus). (Tussen 23 en 02 uur is het Dordrechts museum gratis toegankelijk.)

- Op de monumentendag zelf kunt u in Dordrecht op eigen gelegenheid een (eenmalig) Archeologisch Rondje Dordt wandelen. Op het Statenplein en bij de VVV-infobus ligt een plattegrondje klaar.

Kampeerboeren

Voor maar vijf gulden koopt u de 132 pagina's tellende brochure 'Recreëren op het platteland '98' van de gezamenlijke kampeerboeren, met naast mini-campings ook kampeerhuizen, pensions en andere vakantieverblijven. Te koop bij alle VVV's of aan te vragen bij de Vekabo, 06-53938467.

Kalender

Tot slot: de derde 'Steden herleven'-activiteitenkalender van de gezamenlijke VVV's en ANWB's is onlangs verschenen. Deze thematische kalender bestrijkt de maanden september en oktober, en heeft als thema 'Musea, monumenten, galeries en snuisterijen'. De vierde van de serie kalenders, over 'Verwennen en verrassen', verschijnt in de laatste week van oktober. De kalenders zijn gratis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden