WEG IN EIGEN LAND

Reizigers-lezingen

Deventerkoek

'Deventerkoek, Deventerkoek, Weer eens wat anders dan paling en snoek. Deventerkoek, Deventerkoek Voor het onwelkom familiebezoek', dichtte Drs. P. Het Deventer Koek-poeem is opgenomen in een literaire wandeling in boekvorm door de binnenstad van Deventer. Vandaag wordt die voor het eerst gewandeld; het begin van de serie 'Kom op verhaal in Overijssel'. Deze provincie heeft meer literatuur voortgebracht dan tot nu toe bekend is.

Daarom worden tochten te voet en op de fiets beschreven langs locaties waar schrijvers gewoond en gewerkt hebben of waar literatuur zich afspeelt. Deventer, stad van Geert Grote en Johannes van Vloten, is vandaag van 10 tot 17 uur het decor van de wandeling 'Van Albert die Scriver tot Jan de Zanger' (die na vandaag ook volgens het boekje kan worden gelopen). De literaire was wordt buiten gehangen in de winkelstraten, er is koffie en koek met poëzie, een literair café op de Brink, carillonmuziek met liedjes van Annie M.G. Schmidt en veel activiteit van de boekhandels.

Kantoormachines

Vandaag vindt in het Scryption, Spoorlaan 434a Tilburg, de jaarlijkse Dag van de Kantoormachine plaats. Verzamelaars en liefhebbers uit binnen- en buitenland showen en demonstreren, ruilen en verkopen type- en rekenmachines, braille-typemachines, dicteerapparaten en adresseermachines. Er zullen in Nederland niet meer dan 20 à 30 verzamelaars zijn, de fanatiekste heeft zo'n 500 typemachines. Aan het einde van de middag is er een bescheiden veiling. De dag duurt van 12-16.30 uur.

Klederdrachten

In het Nederlands Openluchtmuseum speelt zich het Strekenfestival af. Met veel folkloristische verenigingen en muzikanten. Vandaag is het daar Nationale Klederdrachtendag. Het festival wordt op 2 juli afgesloten met een Gildendag, waarop zeven gilden uit het zuiden des lands zich presenteren met schutters, vendels, en trommen.

Tuinen

Vandaag, 24 juni, is de jaarlijkse Tuinendag Langbroek-Doorn, waarop vier kasteeltuinen langs de Langbroekerwetering open zijn: Sandenburg, Walenburg, Lunenburg en Hindersteyn. Informatie is te krijgen in de VVV-caravan op de Brink in Langbroek.

De 'groentoer' van de Kleine Aarde staat dit weekend in het Van Gimbornarboretum in Doorn.

In de Achterhoek kunnen dit hele weekend weer tuinen bekeken worden: in Angerlo (Huis Bingerden en Het Eekholt), Drempt, Beek, Hengelo (Gld.) en Zelhem.

In de historische tuinen van Kasteel Rosendael te Rozendaal bij Arnhem exposeren vandaag en morgen de verschillende opleidingen bloemsierkunst van het Groenhorst College te Velp.

Vleermuizen

Vanavond, om 21 uur, organiseert Natuurmonumenten een vleermuizenexcursie op landgoed het Oldenhof, Sint Jansklooster. Na een korte inleiding in bezoekerscentrum De Wieden, gaat het naar het landgoed. Van tevoren aanmelden verplicht: tel. 05274-6644.

Aviodome

'Innoviatiek', het woord alleen al klinkt nieuw, nieuwer, nieuwst. In luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol is een tentoonstelling te zien over het toekomstbeeld van de luchtvaart in de volgende eeuw. 'Alleen de werkelijkheid, geen science fiction. Wilde plannen zonder wetenschappelijke basis kwamen niet door de ballotage', stelt de organisatie streng. Tot 1 oktober.

Geurenruilbeurs

Het heet geurenruilbeurs, maar het gaat meer over de flesjes, al of niet vol. Die kunnen morgen geruild worden in IJmuiden, in Partycentrum De Planeet, Zuiderkruisstraat 5.

Ballonnen

Volgend weekend, 30 juni, 1 en 2 juli, wordt op het kasteelterrein in Gemert het vijfde Gemerts Ballonfestival gehouden.

Ook in Hardenberg gaan er volgende week zaterdag tussen twintig en dertig ballonnen de lucht in. Gewone ronde, maar ook 'special shapes' zoals een pauw, een triviantspel en een levensgrote koe. Voorafgaand aan de ballonnenopstijging zullen er parachutisten springen. Start 19 uur.

Open dag luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht houdt op zaterdag 1 juli haar jaarlijkse open dag op de vliegbasis Volkel, met dit jaar als thema 'Nederland 50 jaar bevrijd'. Het programma bestaat uit een vlieg- en een statische show. In totaal worden 230 vliegtuigen gedemonstreerd, in de lucht zowel als op de grond. Behalve historische vliegtuigen als de Spitfire en de B-25 Mitchell, komt ook modern materieel aan bod, zoals de nieuwste aankopen van de luchtmacht, de Apache bewapende helikopter en de Chinook-transporthelikopter. Verder wordt er materieel uit het voormalige oostblok gedemonstreerd. De dag wordt afgesloten met een massale schijnaanval van zestien F-16's op de basis. Vanaf de NS-stations in Oss en Eindhoven pendelen bussen naar de basis.

Lego-bouwers

Honderden kinderen storten zich op 1 en 2 juli in de Panoramazaal van De Efteling in de strijd om de mooiste bouwwerken van Lego-steentjes te maken. Er wordt in twee leeftijdsgroepen gedongen naar het Nationaal kampioenschap Lego bouwen. De titels geven recht op een reis naar Legoland en deelname aan de wereldkampioenschappen.

Kanovierdaagse

Van dinsdag 11 t/m vrijdag 14 juli wordt in de Brabantse Biesbosch de Brabantse Kanovierdaagse gehouden. Voor beginners is er vooraf kano-instructie. Meedoen met eigen kano kost ¿99,-, en bij huren van een kano ¿ 189,-, incl. camping. Inlichtingen en inschrijven: 078-195724.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden