weg in eigen land

Marleen van Swigchem

Papier is kwetsbaar. Heeft u documenten of andere belangrijke papieren in huis waarover u advies zou willen hebben, neem ze dan mee naar het spreekuur van het Rotterdamse Museum Het Schielandshuis. Zondag zorgt de Stichting Atlas van Stolk voor deskundigen (12.45-13.45u). Voorafgaand aan het spreekuur kunt u een lezing bijwonen over het bewaren en restaureren van ’oud papier’ (12-12.45u). Reserveren: 010-2176767 of reserveringen@hmr.rotterdam.nl. De tentoonstelling Oud Papier! is nog te zien t/m 28/1.

Fotografe en tentoonstellingsorganisator Karla de Boer-Gilberg is gefascineerd door kunst waarin letters of tekens te herkennen zijn. Ze bracht tweeëndertig kunstenaars, onder wie Joyce Bloem en Ismail Ben Sadik, bij elkaar voor het project ’Schrift in Beeld’. De gelijknamige tentoonstelling was eerder al te zien in Apeldoorn en Deventer. Voor de expositie in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg (t/m 17/2) is werk van de Zeeuwse kunstenaar Jan van Munster toegevoegd.

Tot ver in de negentiende eeuw zag je op Nederlandse schilderijen vooral helden en patriotten als het ging om een weergave van het soldatenleven. Omstreeks 1880 kwam hier verandering in. Een schilder als Breitner toonde niet langer een verheerlijking van het militaire bestaan, maar nam juist de alledaagse werkelijkheid van de soldaten tot onderwerp. Charles Rochussen werkte samen met officieren aan illustraties voor het blad Elsevier. Bart van der Leck ging nog weer een stap verder en schilderde rond 1912 soldaten als op elkaar lijkende marcherende poppen. De schilderijententoonstelling ’Geef Acht!, over het militaire genre in de negentiende eeuw’ in het Haagse Gemeentemuseum wordt gecompleteerd door een paar bijzondere militaire uniformen. T/m 4 april.

Publiekstrekker tijdens De Noordelijke Motorbeurs is de ’uitvaart Harley’, waarmee echte motorliefhebbers hun laatste rit maken. Verder veel nieuwe 2007-modellen, en stuntwerk natuurlijk. De beurs is te bezoeken op vrijdag 18-22 uur, zaterdag en zondag 10-18 uur in Martiniplaza Groningen.

Uilen hebben iets geheimzinnigs. Het Natuurmuseum Nijmegen heeft alles bij elkaar gezocht wat we weten over uilen en over alle in Nederland broedende uilen in het bijzonder – van wijze uil tot fluisterzachte moordmachine. De tentoonstelling ’Bij Nacht en Ontij’, verdeeld over een labyrint van vijf kamers en begeleid door een spel en een quiz, is vanaf zondag te zien, t/m 2 september.

Stadsgalerij Heerlen presenteert een kleine lezingenreeks bij de tentoonstelling ’Schnitt mit dem Küchenmesser aux quatre mains’ met (collage)werk van Benoît Hermans en Hannah Höch. Dinsdag vertelt Lotte Menkman over collagetechnieken in de kunstgeschiedenis, om 19.30-21 uur in Filmhuis Glaspaleis Heerlen. De andere twee lezingen zijn op 23/1 en 6/2.

Alvast voor de (kleine) legofreaks: de Lego clubdag van De Bouwsteen, volgend weekeinde in de Evenementenhal Rijswijk – met een bouwwedstrijd voor de kinderen, lego-computerspelletjes, en niet te vergeten een Lego-beurs. Za 10-16.30u en zo 10-15.30u.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden