Weg in eigen land

Delfts blauw

Sleepvaart uitvergroot

Veertig groot formaat foto's geven een beeld van de ontwikkelingen van de laatste twintig jaar in de Nederlandse sleepvaart. Ze vormen de nieuwe wisseltentoonstelling in het Sleepvaart Museum in Maassluis, te zien van 26 november tot en met 27 april volgend jaar.

Winterlicht

In het Amsterdamse Artis Planetarium is een speciale wintervoorstelling te zien: Het Wonder van het Licht, tot en met 5 januari. Met bovendien een feestelijke - gegarandeerd witte - kerstavond op 24 december. Tot en met de dag vooor Sinterklaas mag je ook je schoen zetten.

Buiten spelen

Veel attractieparken en buitenrecreatiebedrijven zijn in de winter gesloten. De Spelerij, aan de Veldweg in het bos bij Dieren, blijft de hele winter open op alle momenten dat de basisschoolkinderen vrij zijn, dus op woensdagmiddag, zaterdag en zondag en de schoolvakanties. De Spelerij/Uitvinderij is een speel- en ontdekplek met allerlei fantastische, soms overdekte speeltuigen van kunstenaar Jos Spanbroek. In de verwarmde Uitvinderij kun je allerlei dingen zelf maken, ballonnen van plastic folie bijvoorbeeld. Informatie 0313-413118 of www.spelerij.nl

Dienstweigeraars

In het Comenius Museum aan de Kloosterstraat in Naarden loopt tot 8 december de tentoonstelling 'Onderdrukking en Bevrijding, Duitse dienstweigeraars en deserteurs in het Derde Rijk'. Vrijdag geeft de vereniging voor Medische Polemologie (de wetenschap die zich bezighoudt met de oorzaken van oorlog en vrede) hier om 19.30 uur een (gratis toegankelijke) lezing over chemische en biologische wapenvoering.

Kunstbus

In Groningen rijdt morgen, zoals elke laatste zondag van de maand, een kunstexcursie-bus langs een groot aantal kunstwerken. Start om 13.30 uur. De excursie duurt ongeveer tweeënhalf uur. Een gids vertelt de wetenswaardigheden van de kunstobjecten. Tevoren opgeven: 050-3090757. Zie ook kunstexcursie.nl

Vanuit de ondergrond

Honderd jaar geleden werd het bedrijf de Nederlandse Staatsmijnen opgericht; het mijnbouwbedrijf overleefde de mijnsluitingen van de jaren '60 en '70, en leefde vanaf 1975 verder als het chemieconcern Dutch State Mines (DSM). Het eeuwfeest van DSM is voor het bureau Studium Generale Maastricht aanleiding om de economische, culturele, demografische en geografische veranderingen die de mijnbouw voor de provincie Limburg betekenden, te belichten. Op het uitgebreide programma, dat loopt tot maart 2003, staan bijvoorbeeld films in Venlo, lezingen in Heerlen en Geleen, excursies in Kerkrade, tentoonstellingen en theatervoorstellingen in Maastricht. Morgen worden in Heerlen de eerste twee tentoonstellingen geopend, 'Mijnwerk' om 14.30 uur in De Nor, en 'Het aanzien van de Mijnstreek' om 16 uur in Kunstencentrum Signe. Informatie over het totale project 'Vanuit de Ondergrond' staat op de website van Studium Generale, www.sg.unimaas.nl, of via 043/3883541.

Voorleesmarathon

Kees Putman, schrijver van de sinterklaascrimi 'Amerigo', leest voor aan kinderen, ouders en grootouders, vandaag vanaf 10 uur tot hij het boek uitheeft. Bij boekhandel van der Meer aan het Vuurtorenplein te Noordwijk.

Hulpsint in concert

Morgen komt Jochem van Gelder, hulpsint en presentator van het kinderprogramma Praatjesmakers, naar Batavia Stad voor een mini-concert van zijn nieuwe sinterklaas-cd 'Wild Geraas'. Om 14 uur op het podium bij de Free Factory Outlet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden