Weg in eigen land

Tractor pulling Een jubileum in de IJsselhal in Zwolle: daar wordt vandaag voor de vijftiende maal de sensationele show Tractor Pulling gehouden. Machines uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken en Nederland met race-motoren, vliegtuigmotoren en zelfs straalmotoren zullen proberen de loodzware sleepwagen te verplaatsen.

Brug Zaltbommel

Zaltbommel krijgt een nieuwe brug over de Waal. Ter gelegenheid daarvan heeft de Werkgroep Bruggenproject Scholen schoolkinderen aan het werk gezet om ook een brug te ontwerpen. Vandaag (14-16 uur) en morgen (13-16 uur) worden de maquettes en andere kunstige werkstukken tentoongesteld in de Sint Maartenskerk aan het Kerkplein in Zaltbommel. In cultureel centrum De Poorterij in de Nieuwstraat exposeert een groep beeldend kunstenaars met werk op hetzelfde thema.

De natuur in

Zondag 14 januari:

- Geologiewandeling onder leiding van IVN-gidsen in de Mullehul in de Loenermark. Vertrek om 14 uur van het toegangshek tot de Loenermark achter de nederzetting Groenedaal aan de A 50. Het vertrekpunt is bereikbaar vanaf de parallelweg van de A 50. Wie liever fietst, kan met andere fietsers om 13.15 uur vertrekken van het kruispunt Harderwijkerweg en Loenenseweg.

- Het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn laat de winterkenmerken van bomen en struiken zien tijdens een wandeling in het bos van het landgoed Moersbergen. Vertrek om 14 uur van café Flora aan de Oude Rijksstraatweg in Doorn. Bus 50 stopt vlakbij.

- Een wandeling van anderhalf uur in het Bredase stadspark Valkenberg van het IVN Mark en Donge begint om 14 uur bij de ingang bij het Begijnhof aan de Catharinastraat.

- Natuurlijk is de natuur in de winter het onderwerp van de maandelijkse wandeling die het IVN Eemland organiseert op het Soesterhoogt. Vertrek om 14 uur van de parkeerplaats tegenover het restaurant Soesterhoogt aan de verbindingsweg tussen het NS-station Soestduinen en het vliegveld Soesterberg.

Met de boswachter

'De zin en onzin van vetbollen en pindasnoeren' wordt morgen uitvoerig besproken op Kasteel Groeneveld in Baarn. Daar wordt om 11 uur weer koffiegedronken met de boswachter. Deze keer is Huub Berger de boswachter, die alles weet over het voeren van dieren in de winter. Koffie vanaf 10.30, aanvang 11 uur, toegang drie gulden p.p.

Dit is leven

Over het leven op aarde en de veranderingen die sinds het ontstaan van het leven hebben plaatsgevonden, gaat de tentoonstelling 'Dit is leven!', die tot en met 5 april te zien is in het Pieter Vermeulen Museum, Moerbergplantsoen 20 in IJmuiden. Deze gevarieerde tentoonstelling prikkelt jong en oud tot nadenken over onderwerpen als de veranderende aarde, wonen, afval, grondgebruik, fossielen en overleving. Open op alle werkdagen van 9.30 tot 17 uur en elke eerste zondag van de maand van 11 tot 17 uur.

Theeceremonie

Morgen, van 14-15.30 is er in het Rijksmuseum in Amsterdam een bijzondere middag over thee. De Taiwanese ceramisch kunstenaar en traditioneel thee-ceremoniemeester AhLeon houdt een lezing over thee, ceramiek en theeceremonie. Na de lezing wordt een theeceremonie uitgevoerd. Toegang ¿10,- (exclusief toegang museum).

Dubbelde Palmboom

Historisch Museum De Dubbelde Palmboom in Rotterdam gaat tijdelijk dicht voor een grondige opknapbeurt. Morgen is het voorlopig voor het laatst open, en dan zijn er twee gratis rondleidingen, een van 13.30-14.15 en van 15-15.45. Er moet wel entree betaald worden. Half juli gaat het museum weer open.

Dwaalgasten

Een dwaalgast is een vogelsoort die over een lange periode gemiddeld minder dan twee keer per jaar in Nederland voorkomt Zeldzaam in nederland dus. daarover houdt Arnoud van den Berg maandag 15 januari een lezing met dia's in het voorlichtingscentrum Natuur en Milieu, Broersepark, Parklaan 20 in Amstelveen Aanvang 20 uur, toegang ¿3,- p.p.

Zachte G

'De zachte G van genieten...' is de titel van een boekje dat een 'culinaire ontdekkingstocht door Limburg' belooft. Het boekje werd dinsdag met enig vlagvertoon gepresenteerd op de Vakantiebeurs (waar het voor de speciale prijs van drie gulden te koop is, normaal kost het ¿4,95). Met restaurants, pannekoekenhuizen, grand cafés, aandacht voor typische streekgerechten en Limburgs bier en wijn. Er staan ook een paar recepten in.

N-Brabant 200 jaar

De provincie Noord-Brabant bestaat dit jaar 200 jaar. Bij de VVV's in die provincie is een Evenementenkalender verkrijgbaar met heel beknopt alles wat er plaatsvindt ter gelegenheid van dit jubileum. Tot en met 1 juli; voor het tweede halfjaar is de kalender nog in de maak.

Tuinen in Drenthe

Ook al gepresenteerd op de Vakantiebeurs, meer iets voor de zomer, maar toch heel leuk om al aan te kondigen, zijn vier Tuinen met kunst-fietsroutes in Drenthe. Twee staan er in de Drenthe/Groningen Vakantiereisgids '96, twee in de Drenthe Gids voor Vakantie & Vrije Tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden