Weg in eigen land

Nieuwe wijn

Middeleeuws eten

Wat schafte de pot in middeleeuws Valkenburg? Potten en pannen, recepten en allerlei stukken uit musea en particuliere collecties laten zien hoe de middeleeuwers aten en dronken: in het streekmuseum Land van Valkenburg. Nog te zien t/m 29 september. Open di t/m zo 10-17 uur. Authentieke middeleeuwse hapjes zijn in deze zelfde periode bij Valkenburgse bakkers en in restaurants te krijgen.

Bloemen

Kasteel Groeneveld in Baarn neemt afscheid van de zomer: een speciale bloemententoonstelling, met een vleugje ironie, is vanaf vandaag te zien tot en met 19 september. Het kasteel is open 10-17 uur (op maandag hebben MJK-houders gratis toegang).

Roeifietskampioenschap

Nog maar net komen ze kijken en nu kun je er al kampioen op worden: de roeifiets. Op Neeltje Jans worden dit weekeinde de Open Europese Kampioenschappen verreden. Vandaag starten er ritten om 13.30 en 16.30 uur. Morgenochtend is er een rally rond de Oosterschelde en het Veerse Meer.

Veteranen

Toch nog een keer: een 'ticker tape parade' voor Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, in het centrum van Maastricht, dinsdag tussen 13 en 14 uur. De jongste deelnemer aan deze feestelijke herdenkingsparade is Bill Hilleque, 73 jaar.

Weglooppop

Morgen om 14 uur kun je voor het laatst de voorstelling De Weglooppop bijwonen, die kindertheater 'Kijk haar nou' in het Maritiem Museum Rotterdam opvoert. Het verhaal, over de weggelopen pop Poppelientje, past bij de tentoonstelling 'Een zee van speelgoed' die er in het museum te zien is. Op vertoon van je museumkaartje mag je de voorstelling gratis bijwonen.

Gedenkplaats

De Stichting Vriendenkring Haaren 1940-1945 is bezig een 'Gedenkplaats Haaren' in te richten, in het voormalige Groot-Seminarie van Haaren. De opening daarvan zal vóór 5 mei volgend jaar plaatsvinden. Maar de tuinen van dit gebouw, waarin veel bijzondere en oude bomen staan, zijn opgenomen in de (fiets- of wandel-)route van de Open Monumentendag.

Monumentenmuziek

Dordrecht luistert zijn Open Monumentendag traditioneel op met een Festival Historische muziek; op verschillende plaatsen in de stad beginnen morgen - meestal om 14, 15 en 16 uur - gratis toegankelijke concerten. In het pand van het Teekengenootschap Pictura speelt bijvoorbeeld het Amsterdams Gitaartrio, en in de hal van het stadhuis hoort u het Orfeo Ensemble. Ook morgen: kunstmarkt op het Scheffersplein.

Open kerken

In de Friese gemeente Wymbritseradiel doen zestien kerken vandaag, al dan niet met kerkhof, en meestal met orgel, mee met de Monumentendag. Ook de algemeene begraafplaats van IJlst is vandaag onder leiding van een gids te bezichtigen. Tel. 0515-534444.

Eenmalig landschapspark

Het Deldense landschapspark de Breeriet, dat in 1871 aangelegd werd door architect Zocher en deel uitmaakt van het landgoed Twickel, gaat vandaag voor één keer open, ter gelegenheid van monumentendag. Toegang vanaf de parkeerplaats aan de Twickelerlaan, te starten om 10 of 16.30 uur. Nog een Deldense Monumentendag-attractie: een beklimming van de Deldense watertoren.

Meer monumentaal groen - Morgen vindt een rondleiding plaats door de Clusiustuin uit 1594 in de Leidse Hortus Botanicus. De wandeling begint om 12 uur bij de hoofdingang aan het Rapenburg (¿7,50 incl. koffie). - Het IVN Amsterdam leidt morgen rond bij buitenplaats Frankendael, start om 11 en 14 uur bij de hoofdingang aan de Middenweg; bij het rijksmonument Vondelpark, start om 11 en 14 uur bij het Filmmuseum; en de Plantagebuurt, start om 11 en 14 uur bij de ingang van de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a.

De natuur in

Een fietstocht door bos en heide ten zuiden en westen van Apeldoorn (Hoog Buurlo, Assel en Hoog Soeren) van het IVN Apeldoorn begint morgen om 10.30 uur op de parkeerplaats van de Koning Willem III kazerne, Frankenlaan hoek Sportlaan in Apeldoorn. - Morgen vertellen natuurgidsen van het IVN Eemland niet alleen over de natuur, maar ook over de historie uit de Franse tijd van de Kozakkenput in Soesterberg. De wandeling begint om 14 uur bij de begraafplaats aan de Kampdwarsweg. - Woensdag wordt in het Natuurmonumenten-bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster aan de Beulakerwijde om 13.30 uur voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar verteld over de maan, de sterren en de zon. Er wordt een sterrenroute gelopen en een lantaarntje gemaakt om een antwoord te vinden op de vraag waar de maan blijft als het dag is. Het programma duurt anderhalf uur en kost een gulden. Vooraf opgeven: tel. 0527-246644.

Kwetsbaar kasteel

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden