Weg in eigen land

De natuur in

Eropuit met de boswachter van Staatsbosbeheer: vandaag op eigen fiets over de Waalbandijk om kennis te maken met Haflinger paarden en vele soorten ganzen, eenden en roofvogels in de Afferdense en Deestse Waard, om 13 uur van het Dorpshuis 't Trefpunt aan de Grotestraat in Deest (aanmelden: 024-6221767, fl 2,50); morgen over de voormalige Zuiderzeedijk richting Kinselmeer, waar duizenden eenden overwinteren (aanmelden bij VVV Monnickendam, 0299-651998, fl 7,50); twee uur door het nationale park De Meinweg, met na afloop een kop erwtensoep, om 14 uur van bezoekerscentrum De Meinweg in Herkenbosch (aanmelden op tel. 0475-528500, fl 7,50); dinsdag in de bossen van het Roggebotzand, om 14 uur bij de bedrijfsschuur aan de Roggebotweg21 in Dronten (aanmelden bij tel. 0321-312861 of 0321-315212, fl2,50); woensdag na een korte inleiding om 13 uur in het beheerscentrum aan de Knardijk (bij spoorwegviaduct) in Lelystad met de bolderkar door de Oostvaardersplassen, om te kijken naar roofvogels (aanmelden bij de VVV Lelystad, tel. 0320-243444, fl 20,-).

Knotten en zo

Langs de Polderweg in Ouderkerk aan de Amstel staan honderden knotwilgen die 'om en om' geknot moeten worden. Volgende week zaterdag gaat de Knotgroep Uithoorn daar van 9 tot 13 uur wat aan doen. De Polderweg in de Rondehoepse Polder loopt evenwijdig aan de A9 en is op korte afstand van de brug over de Bullewijk naar de nieuwe woonwijk Benningh.

Volgende week zaterdag is ook elke hulp welkom in het natuurgebied Het Labbegat van Staatsbosbeheer. Samen met vrijwilligers van het IVN De Waerdman worden elzenhagen afgezet en wilgen geknot. Koffie etc. aanwezig; zelf lunch meenemen. Verzamelen om 9 uur op de parkeerplaats van Café Pension Landzicht in Sprang Capelle. Aanmelden: 0416-333247.

Erwtensoepdag

De tweede Flevolandse Erwtensoepdag is op zaterdag 22januari. Vanaf zes verschillende plekken in Flevoland starten op deze dag activiteiten: wandelingen door Zeewolde, Almere en Urk, rondleidingen over de Bataviawerf/Nationaal Scheepshistorisch Centrum (Lelystad) en de Orchideeënhoeve (Noordoostpolder). In Dronten wordt een schaatsles gegeven op de overdekte ijsbaan Kwintus Nova. Tijdens of na de activiteiten wordt een kop erwtensoep gegeten. De uiterste inschrijfdatum voor de Flevolandse Erwtensoepdag van 22 januari is 17 januari. Een minimum van 10 deelnemers is nodig om de activiteit door te laten gaan. Inschrijven kan bij de VVV/ANWB ter plaatse.

Honden

Bang voor blaffende honden onderweg? Het Nemo wandelcafé Amsterdam organiseert een avond over wandelaars en honden (c.q. bange wandelaars, boze boeren, nieuwsgierige honden én bange koeien in de wei). Vrijdag 21 januari om 20 uur in Buurthuis De Tweede Uitleg, Prinsengracht688 in Amsterdam. Toegang fl 5,-; café open om 19.30 uur.

Nieuwe beverburcht

Sinds kort is het beverobservatorium bij bezoekerscentrum De Hollandse Biesbosch in Dordrecht heropend. Er is een nieuwe kunstburcht gebouwd en de hoop is dat de bevers Makker en Mieneke daar spoedig hun intrek in zullen nemen. Het observatorium is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum: di-za 9-17 uur, in de zomer ook op ma. Het observatieplatform is ook buiten die tijden toegankelijk.

Kampeerboerenbeurs

Kamperen bij de boer regel je tegenwoordig via het internet (www.svr.nl). Maar je kunt ook gewoon naar de SVR-kampeerbeurs komen (22/1 in Roosendaal, 12/2 in Amstelveen, 19/2 in Grubbenvorst en 26/2 in Zwolle), steeds van 10-16 uur.

Biologische klok

Dinsdag houdt de in chronobiologie gespecialiseerde docent diergedrag aan de Universiteit Groningen, dr. Menno Gerkema, in de koepel van het Artis Planetarium een lezing over biologische klokken. Tijd speelt een grote rol in het leven van dieren. Ook het gedrag van mensen wordt aangestuurd door een inwendige klok, die een rol speelt bij geheugenprocessen en de timing van slapen en waken, eten en rusten, voortplanting en geboorte. De koepel van het Amsterdamse planetarium is open vanaf 19.30 uur. Toegang tot de lezing, die om 20 uur begint, is fl 13,25.

Voor bouwvirtuozen

Het Maritiem Museum Rotterdam organiseert voor techneuten tussen 8 en 11 jaar een wedstrijd: bouw een havenhijskraan van Lego, net zo groot, mooi of ingewikkkeld als je zelf wilt, maar eentje die in elk geval wèrkt. Geen gemakkelijke opgave, maar je mag 'm thuis maken. Je kunt je havenkraan ook op de dag van de wedstrijd, zondag 23januari, in het museum zelf komen maken, maar dan moet je je van tevoren opgeven. Inl. 010-4132680. Het museum is open di-za 10-17, zo 11-17. Inzendingen moeten op 23/1 om uiterlijk 15 uur binnen zijn. De winnende havenkranen blijven een week op de expositie 'Een zee van speelgoed' staan.

Multiculturele ouderen

Morgen van 12-17 uur is de derde manifestatie aan de beurt, uit een serie van vijf multiculturele 'Kleurrijke Zondagen' in het Haagse Museon. Thema morgen is het VN-jaar van de ouderen: 'Generaties wereldwijd'. Toegang fl 10,-.

Zwart-Wit

Goed en mooi of fout en lelijk: het wereldbeeld van de propaganda-affiches van de Tweede Wereldoorlog was ongenuanceerd. en dat is te zien in de tentoonstelling 'Zwart-Wit in Kleur, affiches uit eigen collectie' in het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam. Tot en met 12 maart; open ma-vr 10-17, za zo 12-17 uur.

Romeinen en Vikingen

Het Fries Museum is initiatiefnemer van de grote reizende archeologische tentoonstelling 'Koningen van de Noordzee, 250 tot 850 na Chr.', een tentoonstelling over handel en scheepvaart, landschap en samenleving in de onderbelichte periode van de vroege Middeleeuwen, ná de Romeinse overheersing en vóór de invallen van de Vikingen. E.e.a. in samenwerking met musea in Duitsland, Engeland, Denemarken en Noorwegen. Te zien tot en met 5 maart di-zo 11-17 uur.

Rondom deze tentoonstelling 'Koningen van de Noordzee' heeft het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme een paar vorstelijke arrangementen in de aanbieding, waarbij u twee nachten in een pronkkamer logeert en uitgebreide wandelingen kunt maken. Brochures bij de VVV-kantoren, of 0512-585085.

Kunstsupermarkt

Voor de tweede maal huisvest café-restaurant La PLace in Amsterdam (V & D Rokin/Kalverstraat) de kunstbeurs Bazart: de 'reizende supermarkt' voor moderne kunst. Zestienduizend kunstwerken van 32 moderne kunstenaars staan in zelfbedieningsschappen voor supermarktprijzen te koop, vanaf vandaag tot en met 12 maart. Open ma-wo en vr 11-19, do 11-21, za 10-18 en zo 12-18 uur. Bazart gaat vervolgens naar Berlijn, Barcelona en Londen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden