Weg in eigen land

De natuur in

- Vandaag doet de Knotgroep Uithoorn natuurbeheerwerk in het Zijdelmeergebied. Iedereen die daarbij mee wil helpen, is welkom. Gewerkt wordt van 9 tot 13 uur. Voor koffie, soep, gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd. Je moet wel zelf een mok en een lepel meebrengen. Verzamelen bij Zeilmakerij Burggraaf, Boterdijk 12 in Uithoorn.

Morgen:

- Over overwintering door planten en dieren gaat een IVN-wandeling in Hoog Soeren. De wandeling begint om 14 uur bij de ingang van het Kroondomein aan de Amersfoortseweg ten oosten van de Echoput.

- Een IVN-wandeling in het park Rijnstroom in Alphen aan den Rijn begint om 14 uur op de parkeerplaats van het Parktheater, Ds. Geellaan.

- Loofbomen herkennen in de winter is het onderwerp van een IVN-excursie in het Harichsterbos. Wie mee wil, moet om 14 uur aan het Tsjerkepaed in Balk zijn.

- Om 13 uur begint de traditionele knoppenwandeling van het IVN Amsterdam in het Vondelpark bij de brug van de Van Baerlestraat in het park zelf.

Maandag 19 februari:

- Het IVN Arnhem begeleidt een wandeling door Lichtenbeek. Natuurgidsen wachten op de deelnemers bij NS-station Oosterbeek om 9.15 uur. Bus 1 vertrekt om 08.58 uur van NS-station Arnhem naar NS-station Oosterbeek. Onderweg wordt koffie gedronken bij Pinocchio.

Zaterdag 24 februari:

Volgende week zaterdag, om 9 uur vertrekt er een vogelexcursie naar De Blauwe Kamer bij Rhenen, aanmelden 030-6563717 of 2511766. Verzamelpunt NS-station Driebergen-Zeist.

Orchideeëndokter Orchideeën spreken tot de verbeelding. Tijdens de Orchideeëndag die de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht volgende week zaterdag samen met de Orchideeënvereniging 't Gooi voor de tweede maal organiseren, krijgt het publiek de gelegenheid kennis te maken met een aantal minder bekende soorten. Een bezoek aan de gewoonlijk gesloten orchideeënkassen van de botanische tuinen laat zien dat er veel meer orchideeësoorten zijn dan de roze en de witte, die meestal in de winkel te koop zijn. De bezoeker kan er met vragen over orchideeën terecht, door een stereomicroscoop onderdelen van de bijzondere bloemen van dichtbij bekijken en demonstraties van het vermeerderen en verzorgen bijwonen. Je kunt er ook planten kopen. Het evenement vindt plaats in het kassencomplex van Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, De Uithof in Utrecht. De tuinen zijn open van 10 tot 16 uur en toegang kost ¿7,50 voor volwassenen, ¿5,- voor houders van 65+-pas en ¿2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Stadsbus 12 stopt bij de Botanische Tuinen.

Tuinbeurzen Rob Verlinden, tuinarchitect en schrijver van tuinboeken, opent woensdag 21 februari om 14 uur de beurs Tuin Varia '96 in de IJsselhallen in Zwolle. Er is informatie te halen over tuinaanleg en -ontwerp, er zijn tuinen aangelegd, al of niet met een thema, zoals de buxustuin, terrastuin, kindertuin, vijvertuin en houttuin. Er zijn tuinmachines, gereedschappen, besproeiingsinstallaties, planten, aden, vbleombolen, tuindecoraties, -meubelen, -boeken, de laatste trends in tuinhout (schuttingen, schuurtjes, speeltoestellen en vlonders) en kunststof, sierhekwerk, opleidingen en cursussen. En dit jaar exposeert Janneke Brinkman-Salentijn haar aquarellen. De beurs is open wo 21 t/m vrij 23 febr. 14-22 uur, za 24 en zo 25 febr. 10-18 uur. Toegang: ¿12,50, kinderen t/m 12 en 65-plus: ¿5,-.

Indische Ot en Sien De Ot en Sien boekjes waren zo populair en zo veel gebruikt in het onderwijs, dat uitgever Wolters besloot er ook een Indische serie van te maken, voor het onderwijs in Nederlands-Indië. Dus werd illustrator Cornelis Jetses gevraagd Ot en Sien in Indië te tekenen. Niet dat hij zelf ooit in Indië is geweest, maar Jetses oriënteerde zich, onder andere in het Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Zijn Indische werk is nu tentoongesteld in het Grafisch Museum in Groningen, Rabenhauptstraat 65, open di t/m vrij en zondag van 13-17 uur. Tot en met 31 maart.

Kameleon-ruilbeurs Kameleon-liefhebbers zijn er nog steeds, maar de Kameleon-boeken zijn niet meer allemaal in de boekhandel verkrijgbaar. Vandaar dat de Stichting Vrienden van de Kameleon volgende week zaterdag, 24 februari, een ruilbeurs organiseert, waar verzamelaars elkaar hopelijk aan de onrbrekende deeltjes kunnen helpen. De beurs vindt plaats in restaurant De Gouden Leeuw bij de brug over de Oude Zandsloot in Terherne (Fr.) van 10-17 uur. Er is ook een kleine tentoonstelling en er worden souvenirs verkocht.

Berlage-museumpje Morgen gaat in de Beurs van Berlage in Amsterdam een klein museum open over het werk van Berlage, en met name over de bouwgeschiedenis van zijn Beurs. Dit gebouw, voltooid in 1903, staat te boeki als een mijlpaal in de geschiedenis van de bouwkunst. Het museum is open van di t/m zo van 10-16 uur., toegang ¿6,-.

Superkinderkoor In Etten-Leur wordt op maandag 19 februari, carnavalsmaandag, traditioneel een poging ondernomen om in het Guinness Book of Records te belanden. Dit jaar voor de tiende keer, nu met Het Grootste Kinderkoor. Daarvoor zijn meer dan 2288 kinderen onder de achttien jaar nodig. Het zingen begint om 15 uur, op de markt in Etten-Leur.

Milieujutten De NJHC (Ned. Jeugdherberg Centrale) organiseert in de voorjaarsvakantie, van 3 tot 9 maart, een weekje milieujutten op het waddeneiland Terschelling. In 1995 verzamelden 150 deelnemers uit verschillende landen - toen op meerdere waddeneilanden - meer dan 40.000 kilo plastic, blik, netten en glas. 's Ochtends wordt er gejut, 's middags is iedereen vrij, 's avonds films, verhalen, excursie, een dixielandband etc. De kosten op basis van een week volpension, incl. fiets en avondprogramma ¿340,-. Informatie en boekingen: 0562-442338, fax 443312.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden