WEG IN EIGEN LAND

Homofestivals Vandaag, Koninginnedag, van 12-21 uur organiseert Stichting GALA (Gay & Lesbian Association Amsterdam) samen met discotheek de Cockring een homofestival bij het Homomonument, Westermarkt Amsterdam.

Vrijdag 5 mei is er alweer een homofestival, ook georganiseerd door GALA en de discotheek, en eveneens bij het Homomonument. Hety duurt dan van 12-24 uur. Om 13 uur wordt er een Johnny Jordaan herdenkingsconcert gehouden. Johnny Jordaan was homoseksueel; hij heeft dat echter jaren verborgen gehouden, omdat het hem zijn carrière kon kosten.

Dierenontbijtshow

Op de zaterdagen in mei start klokslag 8 uur een rondleiding door het ontwakende en ontbijtende Amersfoortse Dierenpark. Na de wandeling ontbijten de deelnemers zelf in parkrestaurant De Olifant. Kosten voor dagbezoekers ¿44,50, abonnementshouders ¿25,-, kinderen en 65+ korting. Reserveren noodzakelijk. Tijdens kantooruren: 033-616658.

Sluizen

Expo Haringvliet, de toeristische bezoek-attractie van het grootste sluizencomplex ter wereld, in Stellendam, is geheel vernieuwd en afgelopen woensdag heropend.

In de Info Noordzeesluizen (Noordersluisweg 20, IJmuiden) én in de Delta Expo Neeltje Jans (A.M. Gelukweg 1, Burgh-Haamstede) is, ook al jongstleden woensdag, een Getijdenklok geïnstalleerd, met een speciale computer die het ingewikkelde getijdenverloop in IJmuiden en op vier plaatsen bij Neeltje Jans aangeeft met een speciaal ontwikkeld getijde-uurwerk.

Huifkarren

Op 5 mei organiseert Staatsbosbeheer samen met de Stichting Bron een huifkartocht door de nacht, voor kinderen tot 12 jaar. De tocht start om 22 uur en duurt tot ongeveer 23.30 uur. Startpunt Educatieve Boerderij De Huif, Uilenweg 2 in Lelystad, tel. 03200-54606. Kosten ¿7,- per kind. De ouders kunnen 'onder het genot van een kopje koffie' wachten in de boerderij.

Nijmegen

Het Natuurmuseum Nijmegen is van 30 april tot 3 september in de ban van het water met de tentoonstelling 'H2 O, zit dat zo!' Aan de hand van proefopstellingen en spelletjes over zaken als de waterkringloop, de stroomlijn van vissen en de bloedsomloop worden de verschillende eigenschappen van water uitgelegd. Kinderen kunnen hengelen, er staan aquaria opgesteld en er wordt veel aandacht besteed aan waterverontreiniging. De expositie waaraan meegewerkt wordt door ruim vijftig scholen, is op werkdagen open van 10 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur. Het museum aan de Gerard Noodtstraat 21 in Nijmegen is op zaterdag gesloten.

Linge-wandeling

De reisorganisatie ThemaTours organiseert zondag 7 mei een geografische wandeltocht langs de Linge. De tocht begint tussen 9 uur en half elf bij NS-station Geldermalsen (op de lijn Den Bosch-Utrecht) en gaat stroomafwaarts naar Leerdam. De afstanden variëren van 14 tot 28 km, er is een gedetailleerde routebeschrijving en langs de route staan geografen om alles over het ontstaan van het rivierengebied te vertellen. De wandeling kost 10 gulden (inclusief het vervoer van Leerdam naar Geldermalsen). Informatie tel. 030-730608.

PUBLIKATIES

Varen

De nieuwe almanakken voor de watersport van de ANWB zijn weer uit. Deel 1, dat de pleziervaarder in Nederland en België verplicht aan boord moet hebben, bevat alle regels en regeltjes waar hij mee te maken krijgt of kan krijgen en verder vaaraanwijzingen voor de grote rivieren, de Wadden, het IJsselmeer en de Zeeuwse stromen. Deel 1 kost ¿ 28,50.

Deel 2 is naslagwerk en puzzelboek voor de watersporter. Het beschrijft alle bevaarbare wateren in Nederland en België, inclusief de gegevens over doorvaarthoogten van bruggen, openingstijden van bruggen en sluizen, gegevens over havens, toegestane afmetingen, tankstations en noem maar op. Deel 2 kost ¿ 29,95.

Wandelkrant

'Te Voet' is uit, een wandelkrant van Hobri Pers in Zeist. Het blad bevat wandelverhalen, ditjes en datjes over tochten, nieuwe produkten en materialen, cultuur en natuur. De (maand)krant kost ¿3,45. Informatie tel. 02155-11533.

Kamperen

Waarom niet eerst een tent huren en uitproberen voor je hem koopt? Rent-a-tent verhuurt lichtgewicht tenten, slaapzakken, rugzakken en andere kampeerspulletjes, meldt het mei-nummer van Op Pad. Het aanbod van tentmerken is nog beperkt, maar de kwaliteit is volgens Hannah van Munster van Rent-a-tent goed en als er behoefte blijkt aan andere merken en modellen, wordt de collectie uitgebreid. Een tent huren kost ongeveer 90 gulden per week. Bevalt ie, dan kun je de tent na de reis kopen en wordt een deel van de huurprijs teruggegeven. Informatie: 020- 6791432.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden