weg in eigen land

Baggeren gebeurde van oudsher met de ’emmerbaggermolen’, eerst in beweging gebracht met spierkracht, later met stoom of diesel. Het Baggermuseum in Sliedrecht wijdt er zijn Maand van de Baggermolen (april) aan, met 25 verschillende typen emmerbaggermolens, foto’s en modellen. De ’Friesland’, een baggermolen uit 1936, wordt tijdens het museumweekend (13-15/4) onder stoom gebracht.

In 1907 raakte de koets van jonkheer Johan Aemilius Abraham Van Panhuys, de laatste Heer van Nienoord, in dichte mist te water. De jonkheer en drie leden van zijn gezin verdronken. Het Nationaal Rijtuigmuseum, dat sinds 1958 in de borg Nienoord gevestigd is, herdenkt deze droevige historie met een nieuwe tentoonstelling (zondag t/m 31 oktober).

Muizen in de melk, rare kleurtjes in de snoepjes, glas in de bloemkool: de mensen van de Voedsel en Waren Autoriteit hebben het er druk mee. In Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk kun je vanaf zondag kennismaken met hun werk, van vroeger en nu. Zelf testen, proeven, ruiken en griezelen in het doe-het-zelflaboratorium bijvoorbeeld. De expositie ’Alles onder controle?!’ duurt t/m eind oktober.

Niet alleen Zeeland maar ook Zuid-Holland en West-Brabant werden zwaar getroffen door de Watersnoodramp van 1953. Het Watersnoodmuseum in Zierikzee heeft foto’s en verhalen verzameld over de gebeurtenissen in zestien West-Brabantse dorpen voor een nieuwe wisselexpositie.

Loesje, de schrijfster van de korte maar krachtige teksten en doordenkertjes, komt zondag (in de gedaante van een Loesje-team) naar het Haagse Museum voor Communicatie voor twee 45 minuten durende, voor alle bezoekers toegankelijke workshops. Om 13 en 15 uur, www.muscom.nl, 070-3307500.

Museum Het Land van Thorn heeft ter gelegenheid van zijn herinrichting een serie luchtopnames vanuit een helikopter laten maken. De foto’s zijn door de Vlaamse kunstenares Rita Vansteenlandt gebruikt voor een serie schilderijen vanuit vogelperspectief. Bovendien is een audiovisueel programma gemaakt waarmee u in het museum, en binnenkort ook in de Abdij en ’het witte stadje’ zelf, kunt ronddwalen.

Ken jij gestreepte of gestipte dieren? Denk nou eens niet aan zebra’s en tijgers enzo. Veel dichterbij zijn ook allerlei streepjes- en stippeltjesbeesten te vinden. Wespen of lieveheersbeestjes bijvoorbeeld. In het Natuurmuseum Nijmegen kun je ze zien. Als je zondag op de openingsdag komt, kun je je mooi gestippeld laten schminken. Voor kleuters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden