WEG IN EIGEN LAND

Wandelingen

- Paddestoelenwandelingen:

Morgen om 10 uur in het Tuimelaarsbos in Oranjewoud, van de parkeerplaats Woudsterweg bij het begin van de Brandeleane; van 11 tot 14 uur door Bussloo bij Apeldoorn langs uitgezette route, start bij IVN-schuur, Breuninkhofweg 5 in Bussloo; om 11 uur in de noordelijke oeverlanden van het Nieuwe Meer bij Amsterdam, van het leslokaal De Waterkant aan het Anton Schleperpad; om 14 uur bij Huize Den Bosch in Eerbeek, van einde Hammelerweg; om 14 uur in de boswachterij Dorst bij Breda, van brasserie Surae; om 14 uur van het SBB-recreatieterrein Drakenstein aan de Stulpselaan bij Lage Vuursche.

- De vereniging Te Voet, regio Noord-Holland houdt morgen een herfstkennismakingswandeling (voor een groot deel over grasdijken en halfverharde paden) rondom de Eilandspolder vanuit De Rijp, om 11 uur vanuit café-rest. 'Het Stadhuis van Amsterdam'.

- Actieve natuurliefhebbers kunnen volgend weekend alvast reserveren voor het 'Actief in 't Groen'-weekend. Bij alle VVV's liggen informatiefolders. Deelnemende provincies zijn Brabant, Friesland, Noord-Holland, Overijssel, Gelderland, Groningen en Zeeland).

- De Stadskweektuin aan de Kleverlaan in Haarlem houdt morgen een informatiemarkt over het winterklaar maken van de tuin. 'Een natuurlijke tuin geeft zich 's winters niet bloot', is het motto van dit herfstevenement. De toegang is gratis.

- 'Natuur is niet leuk, natuur maakt ziek' is ook al zo'n mooi motto. Hier betreft het de titel van een bijeenkomst: de eerste van een nieuwe serie 'Koffiedrinken met de boswachter'. Elke tweede zondag van de maand, in Kasteel Groeneveld in Baarn. Aanvang 11 uur, koffie vanaf 10.30 uur. Kosten 4,-.

Grachtenhuismusea

Van al die duizenden huizen langs de beroemde Amsterdamse grachten zijn er maar een paar voor het publiek toegankelijk. Terwijl je wel in allemáál binnen zou willen kijken.

Een goed beeld van de Amsterdamse (rijke kooplieden-) wooncultuur wordt gegeven door zes grachtenhuismusea, alle zes uit verschillende perioden, die vanaf vandaag gaan samenwerken: het Bijbels Museum, Museum Amstelkring, Museum van Loon, Museum het Rembrandthuis, Museum Willet-Holthuysen en het Theatermuseum. Samen gaan ze lezingen, thematische rondleidingen, concerten en rondleidinge organiseren. Ze luiden hun samenwerking vandaag en morgen feestelijk in met een reeks concerten, passend bij elk huis in kwestie, variërend van 17de-eeuwse luit- en orgelmuziek tot Weense klassieken. De meeste concerten duren 45 minuten en worden drie keer per middag - tussen 13 en 17 uur - gegeven. Ze zijn te bezoeken op vertoon van toegangsbewijs (of MJK).

Voor de freaks

- De Nationale Bloembollenmarkt wordt donderdag t/m zondag 18 okt gehouden op Keukenhof in Lisse, 10-17 uur. Toegang (incl. toegang tot de gelijktijdige Herfstflora) is 7,50.

- De prijs voor de zwaarste pompoen '98 wordt volgende week zaterdag uitgereikt bij het Land van Weldadigheid in het Drentse Frederiksoord. De zwaarste pompoen van 1997 woog 148,5 kg. Het ter beoordeling inleveren van pompoenen kan tussen 10 en 13 uur.

- Ook in het Museum Broeker Veiling in Broek op Langendijk is een Pompoenenshow gaande, die tot en met 25 oktober duurt. Vandaag tot 17 uur wordt de pompoen op z'n culinaire kwaliteiten bekeken. Volgende week zaterdag gaat het meer om de creatieve aspecten. Openingstijden ma-vr 10-17, za en zo 12-17 uur.

- Anton Pieck-fanaten kunnen volgende week zaterdag 11-15 uur terecht bij de ruilbeurs in het zalencomplex 'Ontmoetingscentrum' in Nieuw Vennep.

Kleine musea

Tinbaggermolens lijken op conventionele baggermolens. Ze hebben alleen extra grote emmers. De op Nederlandse scheepswerven gebouwde gevaarten werden vanaf 1927 versleept naar Nederlands-Indië, om daar ingezet te worden bij de tinertswinning. Ze hadden een complete fabriek aan boord waarmee de opgebaggerde grond gescheiden werd van het tinerts. Het Nationaal Sleepvaartmuseum wijdt een wisseltentoonstelling aan dit onderwerp. Te zien tot eind april '99. Het museum is gevestigd aan de Hoogstraat 1-3 in Maassluis. Openingstijden di-zo 14-17 uur.

Ossen

Tijd voor het 'brandewientje mit suuker'. In Putten wordt woensdag de traditionele Ossenmarkt gehouden, en wie zin heeft in een ouderwetse markt-drukte moet daar 's ochtends maar eens gaan kijken: om 7 uur al begint de veemarkt, de rundveekeuring om 10 uur. De markt duurt tot 15 uur. Skiën e.a.

In Ahoy' Rotterdam wordt 15-18 oktober de grote wintersportbeurs SkiHapp gehouden. Wie denkt dat wintersport alleen over skiën gaat, krijgt ter opfrissing hier een lijstje: mountainbiken in de sneeuw, drakenvliegen, ijsklimmen, abseilen, downhill biking, ijsduiken, snowrafting en het beklimmen van bevroren watervallen. Do vr 14-22 uur, za zo 10-17 uur. Entree 16,- kinderen 10,-.

Pelgrimswandeling

Volgende week zaterdag kunt u deelnemen aan een pelgrimswandeling van Heerlen naar Wittem. De wandeling begint om 10 uur in de Martinuskerk aan de Weltertuinstraat in Heerlen; via voetpaadjes en langs wegkruisen en kapelletjes gaat de tocht naar het 12 kilometer verderop gelegen redemptoristenklooster van Wittem. Na een pelgrimsviering (om 13.30 uur) begint de terugwandeling om 15 uur. Elk uur rijdt er ook een bus terug naar Welten/Heerlen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden