Weg in eigen land

De natuur in Maandag verzorgt de Stichting Bomen Over Leven een rustgevende avondwandeling in het Noord-Aa-gebied in Zoetermeer. Deelneming kost _2,50. Info 12-13 en 18.30-20.30 uur: 079-3413905.

Vrijdag kunt u voor nachtvlinders (vangen en determineren) terecht in Heerenveen (om 20 uur, Tjaarda's Laan 3 in Oranjewoud). En voor vleermuizen (bekijken en beluisteren) in Hellendoorn (20.30 uur, Noordesweg 31, fiets mee).

Het nieuwe werkseizoen in natuurreservaten door vrijwilligers is weer begonnen. Volgende week zaterdag werkt de Knotgroep Uithoorn in het reservaat van de Stichting Het Noord-Hollands Landschap aan het Zijdelmeer. Wie mee wil helpen, kan zich om 9 uur melden bij Zeilmakerij Burggraaf aan de Boterdijk. (Voor koffie, soep, gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd. Trek stevig schoeisel of laarzen aan en neem een mok en lepel mee.)

Drakenboten

Wie vandaag in de buurt is van de Zoetermeerse Noord-Aa plas, kan het tromgeroffel horen van het Floravontuur Drakenbootfestival, dat om 17.45 uur eindigt met de prijsuitreiking.

Spektakel

Het Back to the Haghorst is het ouderwets swingende dansfeest dat vandaag op het programma staat van Haghorsts Spektakel. Morgen is het vanaf 11.30 uur raak met het 'Spektakel' in eigenlijke zin, met straattheater, waterfeest (langs het Wilhelminakanaal) en het Hekkedambal toe. De toegang tot het feest is _5,_, kinderen _2,_.

Concours

Vandaag tussen 11 en 18 uur vinden de voorrondes plaats van het Pianoconcours Kijkduin in het Atlantic Hotel; morgen vanaf 13 uur volgen de finales. Op beide dagen is de toegang gratis.

Dierenontbijt

Artis (in Amsterdam) organiseert een speciale zondagochtendwandeling, morgen om 10 uur - dat is de tijd dat het ontbijt van de dieren klaargemaakt wordt. Tussen 11 en 13 uur kunt u brunchen in de Flamingoserre. Prijs: _45,_ (incl. entree), kinderen _30,_.

Verhalen

Lekker voorgelezen worden, uit Joke van Leeuwen, Annie M. G. Schmidt, en nog anderen: morgenmiddag op ieder heel uur vanaf 14 uur, in het PTT museum in Den Haag.

Voor de freaks:

In het centrum van Doesburg kunnen morgen de verzamelaars terecht voor de openlucht fotograficamarkt. Van 10-17 uur.

Een devotionalia-verzamelbeurs wordt morgen gehouden in café-restaurant De Harmonie in Eindhoven, van 10 tot 16 uur (of mag je bij dit onderwerp niet van freaks spreken?)

De tentoonstelling 'Stofwisseling' in Slot Zuylen, ter gelegenheid van de restauratie van de 17de-eeuwse (wand)tapijtkamer aldaar, is te zien t/m 13 september 13-17 uur (beh. vr en ma).

Vlootschouw

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen bestaat 50 jaar. Bovendien is de ingrijpende verbouwing aan het binnenmuseum klaar. Redenen om een jubileumexpositie te organiseren en een vlootschouw te houden (die door koningin Beatrix zal worden geïnspecteerd). De schouw is woensdag; de tentoonstelling 'Een verbeelding van het verleden' is vanaf donderdag te zien.

Schilderfeest

WaterPalet is een nieuw festijn in Rivierenland Holland. Het is feest vol schilders en tekenaars, workshops, demonstraties, kunstmarkten, rondleidingen en wat er nog meer aan kunstzinnigs te bedenken is, en het strekt zich uit over vijftien historische stadjes en dorpen én over de rivieren daartussen. In Oudewater wordt het feest vrijdag geopend. De slotmanifestatie vindt zondag plaats in Gorinchem, waar vanaf 14 uur een groep schilders aan de oever van de Merwede een panoramaschilderij zullen maken van 200 meter lang (dit enorme doek dragen ze om 17.30 uur in optocht naar de Grote Markt zullen dragen). De VVV's hebben overzichtsfolders; aan te vragen via 078-6132800.

Jutten

Binnenkort is het weer tijd voor het jaarlijkse Jutters-kampeerweekend. Tien Texelse campings doen mee, en vragen voor een verblijf van drie nachten maar _25,_. Over jutten in natura en jutten zoals te zien in het Maritiem en Jutters Museum, van vrijdag 11 tot zondag 13 september. Inlichtingen 0222-314741.

Klederdracht

Wie meer wil weten van hullen plooien, kralen breien en kappen naaien kan dinsdag gaan kijken bij de speciale West-Friese klederdrachtendag in het Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk. Tussen 14 en 15 uur is er een historische modeshow van alles variërend tussen uitgaanskledij, werkpak en wollen ondergoed.

Palingroken

Woensdag houdt Spakenburg een palingrookwedstrijd _ vanaf tien uur worden de rooktonnen en -kasten klaargezet op het Spuiplein, om 14 uur krijgen de deelnemers hun te roken palingen. 's Avonds vanaf 20 uur zingt het Spakenburgs Visserskoor de onvermijdelijke zeemansliederen.

Jazz per fiets

De ZomerJazzFietstour '98 volgende week zaterdag in noordwest-Groningen doet onder meer de plaatsjes Oostum, Adorp en Garnwerd aan. Er worden meerdere concerten tegelijkertijd gegeven (in schuren, kerken en open lucht), en er zijn dan ook verschillende routes mogelijk. Een passe-partout voor de entree van de concerten kost _45 (voorverkoop VVV Groningen _35,_). Informatie 0900-2023050.

Bevers

De bever is terug van weggeweest. Het natuurmuseum Nijmegen viert de succesvolle herintroductie van de beestjes met de expositie 'Bevers in Nederland: de kleine mensen van het bos'. De tentoonstelling omvat zowel het verhaal van de laatste (in 1826 doodgeslagen) Nederlandse bever als de signalering van de pasgeboren beverbaby's van de nieuwe generatie. Morgen is de feestelijke openingsdag, waarbij de kinderen, als bevers vermomd, door een watertunnel naar een speelburcht mogen zwemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden