Weg in eigen land

Rotterdam in 3D

Jumbo

De Boeing 747 Jumbojet, die onlangs met veel spektakel van Schiphol naar Lelystad vervoerd werd, is tijdens de kerstvakantie het pièce de résistance van het Aviodome. Met dagelijks wedstrijden voor de kinderen (11.30-12.30u raketschieten en 15-15.30u vliegtuigjes vouwen). De jumbojet wordt begin 2005 opengesteld; op dit moment worden voorbereidingen getroffen om de vleugels en de staart weer aan het enorme vliegtuig te monteren. Een ander historische vliegtuig, de DC-4 Skymaster is tijdens de vakantie wél te bezichtigen.

Vlucht van de eeuw

Nog meer vliegspektakel: het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg toont de hoogtepunten en de ontwikkelingen van honderd jaar gemotoriseerd vliegen, van de 'Wrighyt-Flyer' tot de 'fly-by-wire' F-16, in een theaterproductie met filmfragmenten en geluidsopnamen. Tijdens de kerstvakantie di-vr en zo, t/m 9/1.

Modelspoor

Vandaag en morgen voor het laatst: de blikken modeltreinen van Mürklin en Fleischmann, de BUB-locomotief en nog veel meer recente museumaanwinsten, uitgestald in de oude locatie van het modelspoormuseum in Sneek, in de kelder onder de bibliotheek aan de Kerkgracht. Als afscheidscadeautje -het museum gaat een maand lang dicht en duikt dan weer op op zijn nieuwe plek in het Sneker station- komt u met een kinderkaartje het museum in.

Wintercircus

Circus Herman Renz presenteert zijn nieuwe programma 'Splash' (het persbericht rept van tienduizend liter water die erbij nodig zijn). Het circus is neergestreken in het Pim Mulierpark in Haarlem. Voorstellingen t/m 9/1.

Informatie: 0909-5030060, www.renz.nl.

Ook op het Malieveld in Den Haag staat een wintercircus, met als presentator motivatiegoeroe Emile Ratelband (t/m 8/1, www.kerst-circus.nl of 0900-3403505).

Glaskunst

Zestien kunstenaars hebben het afgelopen jaar in vier rondes meegedaan aan de Leerdam Unica Estafette die door de hoofdontwerper van de glasfabriek Royal Leerdam, Siem van der Marel, op touw gezet is. Inmiddels staan veel van de 'Unica' uitgestald in de verkooptentoonstelling 'De Finale', in het National Glasmuseum Leerdam. Van elke deelnemer werd één ontwerp uitgekozen dat, in aangepaste vorm, als Leerdam Serica is uitgebracht. De tentoonstelling, met werk van onder anderen Piet Stockmans, Simone van Bakel en Cees Dam duurt tot 20 maart.

Rondrit

Nog een laatste kans om mee te doen met de stadsrondrit 'Groningen at night': een twee uur durende bustocht langs (veelal in de schijnwerpers gezette) Groninger bezienswaardigheden. Vanavond om 19.30 en 21.30u. Reserveren: 050-3090757.

Lili Marleen

De schlager 'Lili Marleen', het soldatenlied over het verlangen naar thuis en de angst voor de dood, was de grootste hit van de Tweede Wereldoorlog. Het lied is in talloze talen vertaald en kent varianten tot aan punk- en heavy-metal versies toe. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek wijdt er een tentoonstelling aan: 'Lili Marleen, een schlager maakt geschiedenis'. Het museum heeft een speciale telefoonlijn geopend om alles wat met het lied te maken heeft te verzamelen. Alle versies die mensen nog in hun hoofd op op schrift hebben zijn welkom: 024-3976662. T/m 15 april.

Tip

In de maand januari krijgen 55-plussers euro2,50 reductie op een retour Velsen-Amsterdam met de draagvleugelboot over het Noordzeekanaal (Connexxion 020-6392247, www.fff.nl).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden