Weg in eigen land

De natuur in

- 'U kunt de spinnen van dichtbij bekijken en zefs een vogelspin over uw hand laten lopen', meldt het persbericht van het Milieu Educatief Centrum, over zijn tentoonstelling van een unieke collectie (levende) vogelspinnen. Voor liefhebbers: vandaag en morgen, van 12 tot 17 uur in het MEC, in het park Oudegein, Geinoord 9 te Nieuwegein.

Morgen

- In Soestduinen wordt een natuurwandeling gehouden op het niet vrij toegankelijke terrein van het pompstation van Waterleidingbedrijf Midden Nederland. Gidsen van het IVN Eemland verwachten de deelnemers om 14 uur bij de ingang aan de Van Weerden Poelmanweg, dicht bij de spoorwegovergang van NS-station Soestduinen. Nadere informatie: tel. 035-6017789.

- Een IVN-wandeling door het landgoed Oude Hondsberg bij Oisterwijk voert langs het riviertje de Reusel, door een afwisselend landschap met bos, vennen, moeras, heide, weilanden en akkers. Het rietven is omgeven door stuifzandkoppen. Vertrek om 9 uur van de parkeerplaats voor Prinsenhof, Hoofdstraat 53 in Best.

- Te Voet, vereniging van wandelaars die graag 'groen' en 'onverhard' willen (blijven) wandelen in Nederland, organiseert een voorjaarswandeling door de duinen en het strand van Oostvoorne en het landgoed Mildenburg. Start 10.30 uur bij busstation De Ruy in Oostvoorne, lengte ca. 15 kilometer. Lidmaatschapskaart van Natuurmonumenten of Zuid Hollands Landschap meenemen! Inl. 015-2622231.

- De vereniging voor veldbiologie KNNV, het Natuur en Milieu Centrum Haarlem en het IVN Haarlem organiseren verrschillende activiteiten over bomen in de winter: een kleine tentoonstelling, twee maal een dialezing (om 11.30 en 13.30 uur) en aansluitend (om 12 en 14 uur) twee maal een bomenexcursies naar de Algemene Begraafplaats Akendam. Tegelijkertijd zijn er excursies voor kinderen naar de kweektuin. Inl. Cock Meijer, tel. 023-5247437.

Volgende week zaterdag

De natuurvereniging De Ruige Hof houdt een vogelexcursie, die om 9 uur begint bij het bezoekerscentrum Zon Alom, Abcouderstraatweg 77, Amsterdam Z.O.

- De Knotgroep Uithoorn gaat voor Natuurmonumenten natuurbeheerwerk doen in het natuurreservaat Botshol. Om 9 uur vertrekt de boot van de werkschuur aan de Botsholsedijk 34 in Waverveen. Gewerkt wordt tot ongeveer 13 uur. Voor koffie en soep wordt gezorgd. Ook voor werkhandschoenen, zagen en bijlen. Men moet wel zelf een beker en een lepel meenemen en liefst ook laarzen of werkschoenen.

Sneeuwbeelden

Het centrum van Tilburg is, als alles goed gaat en de regen inmiddels geen spelbreker is, nog tot drie uur vanmiddag in een Siberische beeldhouwerswerkplaats veranderd: negen teams van beeldend kunstenaars zijn er bezig drie kuub sneeuw vorm te geven. Straks om 15 uur is de Siberische marathon ten einde en kan het publiek de 'sneeuw pop art' bekijken, tot zondag aan toe, als de beelden aan het wegsmelten zijn.

Natuurboekenmarkt

Nu eens geen natuurwandeling maar een natuurboekenmarkt - in bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Met Jacq.P. Thijsse-albums, fotoboeken, veldgidsen enzovoort. Wie zijn natuurboeken kwijt wil kan ze schenken aan de Veluwezoom; de opbrengst komt ten goede aan natuuractiviteiten voor kinderen. Morgen, van 10-16 uur. Toegang gratis.

Voorjaarsvakantie

Een stoer staartje van de voorjaarsvakantie: vandaag en morgen gaat het nog over 'Vikingen' in het Maritiem Museum 'Prins Hendrik'. Er zijn vikingmaskers om te maken (vanaf 12 uur). Op het museumschip Buffel vertelt een viking om 15 uur een Noorse sage. En dan is er nog de tentoonstelling 'Pakt Aan!- De Rotterdamse havenarbeider 1890-1960', waarover kinderen van 8 tot 12 jaar een speurtocht kunnen maken. Het Maritiem Museum ligt aan de Leuvehaven in Rotterdam, en is open di t/m za 10-17 uur, zo 11-17 uur. Toegang ¿6,- (masker en speurtocht ¿1,-).

Koken voor Pasen

Salade met kwarteleitjes en maiskipfiet gevuld met kreeftenmousse staan op het menu van de kooksessie 'Koken voor pasen' van de stichting Educatief Toerisme Zeeland Oranjezon. De chef de cuisine van het vijfsterren Badhotel in Domburg heeft de leiding. Datum: 15 maart. Inlichtingen en aanmelding: 0118-581507.

Voor de freaks

- Nog tot 18 uur vanmiddag loopt de Second Dutch Spotters Convention in het Rotterdam Airport Hotel (entree ¿5,-; dames gratis, zegt het persbericht).

- Morgen kunnen stoomfanaten terecht in Autotron Rosmalen voor hun jaarlijkse stoomfestival Autotron Onder Stoom, van 10-17 uur, toegang ¿12,50.

- Nog tot en met morgen zijn er drie(!) exemplaren van de Spijker C4 te bewonderen op de Oldtimer Jaarbeurs Vehikel te Utrecht. De Jaarbeurs is open van 10-17 uur. Toegang ¿17,50.

- Volgende week zaterdag en zondag wordt in Nieuwegein de NKB Kanobeurs gehouden in Sportcomplex Merwestein: za en zo 10-17 uur, toegang ¿10,-.

Café Van Gogh

In het tweelingdorp Nieuw Amsterdam/Veenoord vindt komende week een Van Gogh-manifestatie plaats. Aanleiding is de sloop van het café in Veenoord waar Van Gogh in 1883 heeft gelogeerd - het logement van Hendrik Scholte heette het toen nog. Het pand moet wijken voor een appartementencomplex. Onderdeel van de activiteiten, die bij elkaar de naam hebben: 'Het grote eindgebeuren van Vincent van Gogh', is een fototentoonsteling in buurthuis De Schalm, Ringlaan 54 in Nieuw Amsterdam. Te bekijken volgende week vr en za 10-21 uur en zo 10-18 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden