Weg in eigen land

Astronomie

Kunst en gras

In het Centrum Beeldende Kunst Intermezzo in Dordrecht is morgen de opening van 'Rijp en groen', waar kunst en vormgeving elkaar ontmoeten. De titel is 'Het gras bij de buren'. Tentoongesteld worden meubelen, lampen, textiel, glas, foto's, beelden en schilderijen. Nieuwe abonnees van de kunstuitleen die werk uit de tentoonstelling aankopen, krijgen een grascollier van Marijke Schurink cadeau. Intermezzo, Voorstraat 180, Dordrecht, tel. 078-6314689. Open 12-17 uur woensdag en zaterdag en zondag 2 december van 13-17 uur.

Antiekroute

Open huis aan de antiekroute van de Betuwe en de Bommelerwaard, van 6 t/m 9 december. Achttien winkels in authentieke panden hebben iets speciaals, van wijnproeverij tot kerst-high tea en kookdemonstraties. De route loopt langs de rivieren en de kerkdorpen in de streek. Internet: www.antiekroute.net. De Lindenhof, Tuil, tel. 041859-2304.

Oude kunst

In 't Spant in Bussum is vandaag en morgen de Van Waes Antiekbeurs, waar veertig antiquairs een collectie antiek en oude kunst presenteren. Er zijn 18de- en 19de-eeuwse meubelen, klokken, sieraden en ook is er een uitgebreide collectie schilderkunst van oude meesters. Open van 11 tot 18 uur, 't Spant, Dr. A. Kuyperlaan 3. Toegang 15 gulden.

Biggles

Verzamelaars en liefhebbers van Biggles (de vliegende hoofdpersoon uit de boeken van W.E. Johns) zijn volgende week zaterdag 8 december welkom op de 48ste openbare Biggles-bijeenkomst in restaurant Het Tolhuis, Buiksloterweg, Amsterdam-Noord. Dat is ook bereikbaar per pontveer, vertrek vanaf de achterkant Centraal Station. Aanvang 11 uur. Er is een ruilbeurs waar bijna alle antiquarische pocketboeken te krijgen zijn. Er zijn nieuwe boeken, Biggles-artikelen, er is een quiz en er wordt een verloting gehouden. Meer informatie op de internetsite www.biggles.nl

Leidse Snerttocht

Leiden Promotie VVV organiseert een avondwandel-eetroute. Start om 18.30 uur bij hotel-restaurant Nieuw Minerva met een aperitiefje, gevolgd door huisgemaakte stevige erwtensoep met roggebrood en spek. Om 19.15 gaat de tocht onder leiding van een gids door de binnenstad van donker Leiden. De gids vertelt over beroemde en beruchte Leidenaren zoals de schilder Rembrandt maar ook de gifmengster Goeie Mie. Om 20.30 in en café nagloeien met warme drank en speculaas.

Wandelingen op 4 december en 19 december, informatie: VVV Leiden.

Cultureel Rotterdam

In Villa Zebra, het kinderhoofdkwartier van Rotterdam 2001, is de vrolijke tentoonstelling Zoete Zonde te zien van 1 dec. t/m 17 februari. Het is een expositie met kleurige, folkloristische brooddeegvormen van bakkers uit Oost- Europa. Ook zijn er workshops voor kinderen.

Villa Zebra, in het Museumpark, is open op woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Bovendien is Villa Zebra in de kerstvakantie ook open op 26, 27, 28 december en 2, 3 en 4 januari van 12.00 tot 17.00 uur.

Verder dit jaar nog in Calypso 2001 op de Culturele As: elke woensdagavond (behalve 26 dec.) een Rollerdisco.

De laatste Andermanspreken van het project Preken Voor Andermans Parochie zijn op 2, 9, 16 en 23 dec... Met de allerlaatste Andermanspreek (23 dec.) van dit jaar sluit Rotterdam 2001 het succesvolle project feestelijk af. Aansluitend op het middaggebed in de Kocatepe Moskee spreekt de Nederlands Hervormde predikant, dominee Piet van Veldhuizen.

Meubelwinkelkunst

In de Groningse meubelwinkel Maupertuus is t/m 6 januari een tentoonstelling te zien met het werk van de Dordrechtse kunstenaar Rein Dool. Op de begane grond zijn aquarellen, tekeningen en schilderijen van zijn hand te zien. Op de overige verdiepingen wordt recent werk getoond van Paul Huf, Ruud van Empel, Hugo Kaagman, Arjan van Arendonk, Marc Kuyper, Richard Brouwer, Peter Bastiaanssen, Sarianne Breuker, Colien Langerwerf, Harry Wolfkamp, Anutosh en Floris Andra.

Maupertuus, Laan Corpus den Hoorn 100, Groningen. Open: maandag 13-18 uur en di. t/m

za. 10-18 uur: do. 10-21 uur.

Morgen koopzondag 11-17 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden