WEG IN EIGEN LAND

De natuur in Morgen:

- Vanaf 12 uur houdt het IVN Amsterdam een activiteitenmiddag over bijen en hommels in het Amstelpark, met rondleidingen in de heemtuin 'Bedreigde flora'.

- Het natuurgebied bij kinderboerderij Elsenhove, Bankrasweg 1 bij Ouderkerk aan de Amstel bestaat uit wilgenbos, water en veel moerasplanten. Om 14 uur is daar een IVN-excursie. Men kan er komen met de bussen 125, 174 en 175 tot de halte Bankrashof in Amstelveen, waarvandaan het 10 minuten lopen is in de richting Ouderkerk.

- Een bomenwandeling van het IVN Helmond begint om 14 uur bij kasteel Helmond.

Zaterdag 10 augustus:

Open dag van 10 tot 15 uur in het natuurterrein De Riethoek van de natuurvereniging De Ruige Hof en het bezoekerscentrum Zon Alom, Abcouderstraatweg 77, Amsterdam Zuidoost, met kinderactiviteiten en excursies. Men kan ook helpen bij het beheer van het terrein.

Natuurvakanties

Het IVN organiseert natuurvakanties voor jongeren tussen 15 en 30 jaar. Er is nog plaats in kampen in de Vlietlanden bij Maasland (10-18 augustus en 24 augustus-1 september), het dal van de Drentse Aa in Oudemolen (12-17 en 19-24 augustus) en Fort Kijkuit in Kortenhoef (12-17 en 19-24 augustus). Bel als je meer wilt weten met het IVN: 020-6228115.

Otterweekend

Een otterspeurtocht, een otterspel en een otterkleur- en -tekenwedstrijd met een grote otterknuffel als hoofdprijs: Natuur en Milieu Overijsel houdt vandaag en morgen een activiteitenweekend voor kinderen in het Milieuhuis aan de Van Zwanenburghstraat 47 in Zwolle, beide dagen van 14-17 uur. Ter kennismaking met de bedreigde otter, die binnenkort hopelijk in Overijsel wordt uitgezet.

Veluwse Fietsdag

Onder het motto 'Laat de auto eens voor tenminste één dag staan' roepen de Veluwse VVV's zowel bewoners als toeristen op om aanstaande dinsdag eens op de fiets te stappen. Er zijn voor deze fietsdag allerlei routes uitgezet van 30 tot 40 kilometer. Deelnamekosten 4 gulden p.p. Er zijn 28 startplaatsen verspreid over de hele Veluwe.

Fietstochten

- In de Achterhoek worden agrarische fietstochten gehouden onder leiding van een gids. De VVV Winterswijk organiseert de tochten op dinsdagmiddag (0543-512302), de VVV's Lochem-Laren-Barchem (0573-251898) en Zelhem (0314-623811) op woensdagmiddag. Reserveren noodzakelijk. Kosten: vijf gulden, kinderen krijgen korting.

- Noordwijk heeft een Vuurtorenfietstocht: op de fiets van de Noordwijkse vuurtoren naar een copie ervan in Madurodam. De route is te koop bij de VVV Noordwijk voor ¿25, kinderen ¿17,50 inl. consumptie, toegang tot Madurodam, beschrijving vuurtoren en een chocolade vuurtorentje. T/m 30 september.

- De VVV Lauwersmeer-Oost heeft een fietsroutefolder samengesteld langs 'Groninger kerken in het westelijk Marnegebied'. De route van plm. 25 kilometer voert langs zes oude monumentale kerken. Inf. 0595-401957.

Muzem!

Vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus vindt in Emmen het derde Muzem! plaat: het festival van streektaalmuziek, met groepen en artiesten uit Groningen, Drenthe, Friesland, Noord-Brabant, Limburg, Ierland en Duitsland.

Clowns & acrobaten

In 1986 werd het Kermis- en Circusmueum in Steenwijk opgericht. Woensdag 7 augustus wordt zijn tienjarig jubileum gevierd met een concours voor clowns, acrobaten, jongleur, goochelaars, steltlopers, circusmuzikanten, mimepeler enzovoort.

Boekenmarkt

Deventer beleeft morgen, de eerste zondag van augustus, weer de grootste boekenmarkt van Europa: 5 kilometer kramen langs de oever van de IJssel, van de Wilhelminagrug tot de Spoorbrug. Van 11-18 uur. Met ook straattheater en nog meer spektakel in de stad, waaronder steltlopers op 4 meter hoge palen.

Gilde-wandelingen

't Gilde in Utrecht houdt op dinsdag 6 augustus om 14 uur een stadswandeling ten zuiden van de Dom en op woensdag 7 augustus om 19.30 een avondwandeling door de 'hofjes en steegjes rond Sint Geerte'. Meewandelen kost vijf gulden p.p., kinderen en 65+ ¿2,50. Inf. 030-2343252.

Breda

- Op de vrijdagen 2 en 9 augustus geeft een VVV-gids een rondleiding door het Chassé Theater in Breda. Een kijkje voor en achter de schermen van dit bijzondere bouwwerk van Herman Hertzberger. Aanvang 14 uur. Aanmelden kan tot een dag van tevoren op tel. 076-5228800. Kosten ¿10,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden