Weg in eigen land

Zondags neutje

Turfrace

Dit weekend wordt van Warmond naar Vinkeveen de Turfrace gevaren. Gisteren is men zeilend, boemnd en jagend op weg gegaan naar Vinkeveen, vandaag wordt de turf ingeladen en gaan de boten terug naar Warmond. Er doen platbodems mee uit o.a. Schiedam, Monster, Wijk bij Duurstede, Alphen, Kwintsheul en Aalsmeer.

Fietsen naar Rome

In het 'wandel & fiets café' van het Nivon in Deventer wordt morgen verteld met dia's over een fietstocht naar Rome. Met veel praktische informatie voor mensen die ook plannen in die richting hebben. Aanvang 14 uur, adres buurthuis De Fermerie, Muggenplein 9.

Kazuifels

In het Zijdemuseum aan de Kerkstraat 1 in het Zeeuwse Grijpskerke worden de zijden kazuifels geëxposeerd uit het Benedictijner St. Lioba-klooster in Egmond-Binnen. Die zijde is van Nederlands fabrikaat: de nonnen uit het klooster produceerden de zijde zelf en weefden er vervolgens kazuifels van. Dat deden ze tot het begin van de jaren tachtig. Toen sloeg de vergrijzing in het klooster toe, de zijdeteelt is nu gestopt maar met de zijdeweverij is men doorgegaan. De tentoonstelling, tot en met 30 oktober, is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 13.30-17.30 uur.

Oude auto's

- Tot nog toe was het vooral een oldtimersshow, elk jaar begin oktober in de IJsselhallen in Zwolle, maar nu is het voor het eerst een echte beurs, compleet met handelaren in onderdelen, accessoires en hele automobielen. Speciaal voor de kinderen wordt de Ferrari-racebaan van het Autotron naar Zwolle gehaald, vandaag en morgen van 10-17 uur, toegang ¿15,- kinderen 10-15 jaar ¿7,50.

- In Heerenveen is, alleen vandaag, een Auto en motorfiets documentatiebeurs waarbij het spannend speuren is naar auto-, motor-, driewieler-, scooter-, bromfiets-, tractor- en vrachtauto-instructieboekjes maar ook naar werkplaatshandboeken, posters, roadtests, tijdschriften en literatuur van racehistorie tot brandweerwagens. Van 10-16 uur in zalencentrum De Posthoorn, Marktweg 2. Toegang ¿5,- kinderen tot 1 meter gratis.

Voeldozen

'Kijken met je handen' is een beeldententoonstelling speciaal voor blinden en slechtzienden. Maar, aardige omkering, om ziende mensen het gevoel te geven hoe de kunstwaarneming van blinden is, worden diverse kleiplastieken in een speciaal ontworpen voeldoos geplaatst. De tentoonstelling, vanaf vandaag in de Pulchri Studio aan het Lange Voorhout 15 in Den Haag, duurt t/m 31 oktober en is open di t/m vr 11-17 uur, za en zo 13-17 uur.

Bloembollenmarkt

Van donderdag 14 tot en met zondag 17 oktober vindt in de Keukenhof in Lisse de Lissese Bloembollenmarkt plaats. Behalve bijzondere bollen zijn er ook heesters, vaste planten, kamerplanten en tuinattributen te koop. Van 10-17 uur (vrijdag tot 21 uur).

Sneeuw

- Skilanden en skimode, maar ook schaatsvakanties en millenniumreizen worden er gepresenteerd op de SkiHapp, in Ahoy' Rotterdam van 14 t/m 17 oktober, do en vrij van 10-22 uur, za en zo van 10-17 uur.

- Ook Zwolle en Den Bosch hebben hun wintersportbeurs aan de man gebracht via de Ski-inn, in Zwolle op 15, 16 en 17 oktober, in Den Bosch op 22, 23, 24 oktober.

Nederland in trek

Step, stoomtrein, luchtballon, kayak, skeeler, postkoets, huifkar, garnalenkotter, ligfiets, schaats, zweefvliegtuig, en dan hebben we het nog niet eens over de goeie ouwe benenwagen: Nederlanders zitten zelden stil. Wie uitgeput mocht raken, vindt in de ideeëngids 'Nederland in trek' misschien 'nieuwe beweegredenen voor een sportief uitstapje', zoals de ondertitel van deze nieuwe ANWB/VVV-gids luidt. Per provincie worden mogelijkheden besproken en opgesomd: een dagje drenkelingen redden bij Bloemendaal bijvoorbeeld, of een tocht per draagvleugelboot over de Lek, of paragliden in Gelderland. Het zestig pagina's dikke boekje kost ¿4,95.

Kadaster

In het Historisch Museum Apeldoorn is een tentoonstelling te zien over de techniek van het landmeten en kaartmaken zoals dat vanaf het begin van de negentiende eeuw gedaan werd. 'Kadaster in kaart' is te zien tot en met 7 november di-za 10-17 zo 13-17 uur; toegang ¿5,-.

Dubbele bodem

Naar aanleiding van tien jaar archeologisch onderzoek in de gemeente Eindhoven is in het Milieu Educatie Centrum aan de Genneperweg 145 een tentoonstelling ingericht in de vorm van een archeologische opgraving. Tussen de verschillende bodemlagen bevinden zich in vitrines archeologische vondsten uit Eindhoven. Soms ook kun je zien waar rivieren stroomden en waar de zee begon. De tentoonstelling 'Dubbele bodem' biedt de bezoeker de gelegenheid zelf onderzoek te verrichten aan archeologisch materiaal uit de slotgracht van het Kasteel van Eindhoven. Het centrum is open di-vr 9-17 uur, za zo en ma 13-17 uur. De toegang is gratis. Tot en met 12 december.

De natuur in

- De speciale paddestoelenwandelingen zijn weer begonnen. Een selectie: vanmiddag op het landgoed Prattenburg in Veenendaal, om 14 uur bij de parkeerplaats; morgen op het terrein Spoorzicht in Diemen, om 11 uur van de parkeerplaats aan de noordzijde van NS-station Diemen (laarzen aanbevolen); in het Kuinderbos, om 13.30 uur in de werkschuur van Staatsbosbeheer in Bant (aanmelden 0527-231706); in de bossen van het Roggebotzand, om 14 uur van de bedrijfsschuur van Staatsbosbeheer in Dronten (aanmelden 0321-312861); in het Amsterdamse Bos, om 14 uur van het Bosmuseum achter boerderij Meerzicht.

- Morgen houdt het IVN Land van Swentibold en Born een trekvogelteldag bij Isenbruch. Wie mee wil tellen, dient om 8.30 uur bij het postkantoor in Born te zijn.

- Morgen, op de landelijke Wetenschapsdag, vinden om 12 en 14 uur rondleidingen plaats in de Leidse Hortus Botanicus over de tijd in de natuur (denk aan bijvoorbeeld aan de leeftijd van planten, van eenjarigen tot levend fossiel. Entree tot de hortus is op deze dag gratis.

- Op stap met de boswachter van Staatsbosbeheer: dinsdag anderhalf uur door het Kwekerijbos en het Hagedoornveld bij Nes op Ameland, om 14 uur van de werkschuur aan de Ballumerweg 44 in Nes (aanmelden VVV Ameland, tel. 0519 546546, ¿4,50; dinsdag en donderdag kijken achter de schermen van de eendenkooi op Terschelling, om 14 uur bij de Hoornerkooi (kaarten bij VVV West-Terschelling, 0562-443000, ¿7,50; anderhalf uur kijken naar vogels en waddieren op het drooggevallen wad van Ameland, vertrektijd afhankelijk van het tij (aanmelden VVV Ameland, tel. 0519 546546, ¿5,50.

Varens per boot

Morgen begint om 10 uur een bijzondere excursie van het IVN Amsterdam in samenwerking met FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) en de Hortus Botanicus. De tocht heeft als onderwerp: de varens die groeien op de beschaduwde grachtenkaden (dergelijke muurplanten in Amsterdam worden in hun bestaan bedreigd). De excursie begint bij de Berlage Scholengemeenschap aan de Jozef Israelskade en eindigt via een vaartocht in de hortus: ook de tropische varens in de hortus krijgen aandacht. Kosten ¿12,50. Vooraf reserveren 020-6764871.

P.S. Op veler verzoek: een Veldtoertochtkalender 1999-2000 van de Nederlandse Toer Fiets Unie, speciaal voor mountainbikers, gratis af te halen bij de Rabobank en bij de VVV-kantoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden