Weg in eigen land

Weerter kerststal

Kerstgroepen

* In de abdij Marienkroon, een nog in gebruik zijnd klooster te Nieuwkuijk, wordt een kerstgroepen-tentoonstelling gehouden. Er zijn groepen uit allerlei landen te zien. Tot en met 1 januari, op wo, za en zo 13-17 uur.

* Ook in het Poppen- en speelgoedmuseum in Tilburg staat een kersttentoonstelling opgesteld. Met 125 stalletjes, 1500 nostalgische kerstballen en andere kerstversiering. Tot en met 7 januari dagelijks geopend van 13-16 uur, op 26/12 van 12-16 uur, op 1/1 gesloten.

Licht

Chanoeka en Kerstmis vallen dit jaar tegelijkertijd. Daarom organiseert het Amsterdamse Joods Historisch Museum morgen een kinderevenement dat in het teken staat van Licht. Je kunt komen luisteren naar het spannende verhaal van Chanoeka (dat is: inwijdingsfeest) en samen met Max de Matze soefganiot eten (wat dat is, merk je morgen wel). Je moet je wel van tevoren opgeven: 020-6269945. (Het JHM is dagelijks open van 11-17 uur, ook op 25 en 26/12 en op 1/1.)

Hooggeëerd publiek!

* De Arnhemse Rijnhal is omgetoverd tot piste voor de show van het Wereld Sterren Circus; dit jaar met een Spaans thema. Met ook een optreden van de beroemde witte tijgerdame Serina. Voorstellingen van tweede kerstdag t/m 30 december. Info: 026-3219060, of Ticket Service 0900-3001250.

* Circus Herman Renz staat met zijn kerst-wintervoorstellingen traditiegetrouw aan de Boerhaa velaan in Haarlem. 'Een reis door de tijd' heet het programma, dat tot en met 7 januari te zien is. Reserveren kan via 0909-5030060 (1gldpm) of www.renz.nl.

* Dordrecht is de thuisbasis van Circus Royal. Dit jaar staan, naast echte circusnummers, ook de illusionisten van Magic Unlimited op het programma. De voorstellingen duren nog t/m 3 januari. Reserveren kan via 078-6165721 of info@circusroyal.nl.

Arrensleden

Het Rijtuigmuseum Nienoord in Leek wijdt een wintertentoonstelling aan de Groninger arrensleden (de Stichting Onderzoek Arrensleden heeft er meer dan honderd aan het licht gebracht). Te zien tot en met 7 januari. Bij de entree (fl.6,-) is een beker kwast inbegrepen.

Kerstspel

Keizer Augustus, de drie Wijzen met kameel, wasvrouwen, fruitverkopers, de Heilige familie natuurlijk, met os en ezel - ze figureren allemaal in het Bijbels Kerstspel van het Openluchtmuseum Los Hoes in Ootmarsum. Op eerste kerstdag van 13-16 uur, op tweede kerstdag van 11-17 uur. Toegang fl.3,50, kinderen tot 10 jaar gratis. Op de tweede kerstdag wordt ook een 9 km lange midwinterhoorn-wandeling georganiseerd.

Curieus

Veel buitenlanders die ons land rond 1800 bezochten, reisden speciaal naar Broek in Waterland om zich aan de hand van de 'wondertuintjes' daar een beeld te vormen van het Hollandse karakter in het algemeen en de Hollandse tuinkunst in het bijzonder. In samenwerking met de Stichting Provinciale Atlas Noord-Holland organiseert Museum Beeckestijn in Velsen-Zuid de tentoonstelling 'Curieus! De Hollandse tuin door vreemde ogen'. ('Curieus' lees: van een wonderlijke wansmaak getuigend.) Te zien t/m 18 maart, wo-zo, 12-17 uur, ook 25 en 26/12; 1/1 gesloten.

Winterse bedrijven

Een hele rij landbouwbedrijven die u hartje winter kunt bezoeken: een ijsboerderij, geitenbedrijf, boomkwekerij, een pluimvee- en eierbedijf, in totaal dertig boeren en tuinders in De Kempen zetten hun deuren open. U kunt er tot 30 december terecht, steeds vanaf 18 uur; de boerderijen zijn verlicht. Er zijn vijf verschillende routes uitgezet. De VVV in Kempenland verkopen voor fl.2,95 de brochure 'Agrarisch Kempenland mag ge.zien worden'. Bij de VVV's van Eindhoven en Eersel kunt u ook een speciaal bus-arrangement boeken.

Klooster

Het Karmelklooster in Drachten is op tweede kerstdag open. U mag een kijkje komen nemen tussen 12 en 17 uur. Om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 is er voor belangstellenden een informatiesessie in de kapel. Entree fl.5,-, kinderen vrije toegang.

De natuur in

* Vandaag kunt u met Staatsbosbeheer en de vereniging Guozzekrite een ganzen-fietstocht maken in en om de Lauwersmeer, waar tienduizenden ganzen overwinteren. De excursie vertrekt om 16 uur van het ganzeninformatiecentrum Oostmahorn. Hier zijn eventueel fietsen te huur. Aanmelden voor 12 uur, 0519-345145.

* Woensdag organiseert eetcafé Les Deux Ponts in Oudendijk een snert-winterwandeling door de polders Beetskoog en Beemster. U loopt over het weilandpad van Oudendijk naar Beets, en via een stuk Beemsterdijk terug naar Oudendijk. Start: om 14 uur in het café aan de Slimdijk 2, met na afloop erwtensoep, voor fl.13,50 all-in.

Kerstwandelingen

* Met het IVN: morgen houdt het IVN een kerstwandeling rondom Elfbergen, om 14 uur van het bedrijfsgebouw van Staatsbosbeheer aan de Houtwal 2 in Oudemirdum. Op tweede kerstdag organiseert het IVN Spau-Beek zijn 28ste traditionele kerstwandeling. Vertrek van het NS station Spaubeek om 14 uur. Het IVN Grave maakt dinsdag een midwinterwandeling in het gebied Zandvoort (dikke jas aan, muts op, kijker mee). Vertrek om 14 uur van de parkeerplaats bij 't Huukske. Inf. 024-6420154.

* Traditiegetrouw zet de VVV-Ruinen een wandeling uit op tweede kerstdag. Er is een route van 6 km en een van 10 km, beide met een (facultatieve) tussenstop bij de schaapskooi (er zijn wellicht al lammetjes die bezoek mogen hebben). Start: tussen 10 en 14.30 uur vanaf vakantiepark De Wiltzangh in Ruinen. Kosten fl.2,-.

Midwinterhoornblazen

* Morgen wordt tussen 14 en 16 uur bij de schaapskooi Twilhaar van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug op de midwinterhoorn geblazen. De schaapskooi ligt aan de Paltheweg in Nijverdal. Er wordt gratis warme chocolademelk geschonken.

* Op tweede kerstdag kan het midwinterhoornblazen ook worden beleefd op de Slangenburg bij Doetinchem, tussen 12 en 17 uur. In Doetinchem moeten warme wijn en erwtensoep de bezoekers warmhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden