weg in eigen land

Marleen van Swigchem

Over 20 jaar, in 2028, komen de Olympische Spelen misschien wel naar Nederland. Tijdens de tentoonstelling ’NL28 Olympisch vuur’ in het Rotterdamse NAi kun je de plannen daarvoor bekijken. Je kunt er een Olympisch parcours afleggen, een tienkamp, waarmee je van alles te weten komt over de Spelen, de stadions en de sporters. Kijk op www.nai.nl/junior wat er nog meer te doen is (t/m 21/9).

Als je deze zomer naar Beth Juda komt (de joodse museumlocatie in Museumpark Orientalis), kun je een echte joodse dag meemaken, vol met joodse verhalen, dansen, joodse spelletjes, drankjes en hapjes. T/m 31/8, ieder weekend, in Heilige Landstichting.

In het Limburg Museum in Venlo kom je tegenwoordig een groep Neanderthalers tegen, levensechte 3D-figuren, die daar gewoon met hun dagelijks leven bezig zijn: ze eten hun potje rond het vuur, gaan op jacht of zijn aan het spelen. De expositie Neanderthalers in Europa is het eerste grote overzicht over deze vroegste prehistorische cultuur (t/m 28/9). Zondag wordt er een Vuursteendag georganiseerd. Met bovendien workshops prehistorische muziek en een steentijdkapsalon voor een nieuwe coiffure.

Zondag met je ouders naar de Deventer Boekenmarkt? Kom dan tussendoor naar het Vertelfestival in en rond de bibliotheek aan de Brink. Tussen 12 en 17 uur, steeds ongeveer een half uur.

Dit weekend kunt u rondkijken in de tuin 'het Rhienderenseveld' in Brummen, de 7000 m2 grote tuin die beroemd is om zijn natuurlijke impassing in het coulissenlandschap, 11-17 uur.

Bij de Tuinen Mien Ruys (Dedemsvaart) is de expositie Wall tot Wall te zien, een collectie schilderijen van een vrouwengroep uit Noord Ghana. T/m eind oktober.

De Historische Groentehof in Beesel organiseert tot eind september inlooprondleidingen op zaterdag- en zondagmiddagen om 13 en 15 uur; www.vergetengroenten.nl. Alles over Heilige Boontjes, warmoes en het Buggenumse Muuske.

In de tuinen van Kasteel Keukenhof in Lisse kom je dit weekend ridders, tovenaars en jonkvrouwen tegen, en vanaf het hoofdpodium klinkt Keltische muziek. Hoogtepunt van dit ’Castlefest’ is de verbranding van de Wickerman, de vier meter hoge strooien pop.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen toont het project Van waarde van kunstenares Sara Blokland, bestaande uit een (foto)boek over de geschiedenis van het museum en een ’reconstructie’ van de koffiekamer zoals die de afgelopen jaren door het personeel is gebruikt. Dit naar aanleiding van het 60ste verjaardag van het museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden