Weg in eigen land

Coast rafting

Mocht het dit weekend slecht weer worden, dan is dat in elk geval winst voor de toeschouwers bij het raft-spektakel op de Noordzee, bij Port Zélande. Dit 'rafting' - met z'n zessen peddelen in een grote rubber boot - begon vijftien jaar geleden in de Belgische Ardennen, op de snelstromende rivieren daar. Nu is een nieuwe, minstens zo spannende variant gevonden: 'coast rafting'. Voor Nederland heeft Port Zélande de primeur. Vandaag om 10 uur beginnen de eerste wedstrijden. Zie ook www.raft.nl.

Zomeravondwandeling

In de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers zich verschanst op de Havelterberg om daar een vliegveld aan te leggen. Het hele gebied werd daarvoor grondig overhoop gehaald. Nog altijd is er op die plek een onwaarschijnlijke variatie aan flora en fauna. Wie mee wil wandelen met IVN Westerveld, wordt op donderdagavond om 19 uur verwacht op de Studentenkampweg in Wapserveen. Aan het einde van de verharde weg staat een gids klaar om u kennis te laten maken met deze erfenis uit een roerig verleden.

Delftse Art Nouveau

Het Techniek Museum Delft toont de Art Nouveau-collectie die gebruikt werd in het bouwdecoratieve onderwijs aan de Polytechnische School (nu TU) van Delft. Vooral de verzameling van de Delftse docent-kunstenaar Karel Sluyterman (1863-1931) speelde daarin een rol. Naar aanleiding van deze tentoonstelling, die te zien is tot en met eind september en die daarna naar het Drents Museum Assen verhuist, verschijnt een stadswandeling langs gebouwen met art nouveau-elementen in Delft. De wandeling komt ook langs instellingen als Museum Lambert van Meerten, Museum Paul Tétar van Elven en De Koninklijke Porceleyne Fles, waar een presentatie over het dit thema te zien is. De wandeling is verkrijgbaar bij de VVV.

Flevo Live

* Vandaag om 12 uur begint Flevo Live in De Paviljoens langs de Cinemadreef in Almere. Een uurtje later begint het LandLust spel (in Casla op locatie in het Lumièrepark). Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: een fietstocht langs landschapskunstwerken (om 13 uur) of een rondleiding (om 14.30 en 16.30 uur) in De Verbeelding in Zeewolde.

* Vanaf half juni organiseert het Flevolands Bureau voor toerisme bustochten langs de vijf grote landschapskunstwerken in de provincie: de Aardzee van Piet Slegers, de Groene Kathedraal van Marinus Boezem, het Observatorium van Robert Morris, Sea Level van Richard Serra en Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind. Het arrangement is bedoeld voor groepen vanaf plm. 20 personen. Inf. 0800-2505050.

De natuur in

* Tot 17 uur duurt de open dag vandaag in de hortus van de Vrije Universiteit aan de Van der Boechorststraat in het Amsterdamse Buitenveldert. Er is een grote verscheidenheid aan tropische en niet-tropische gewassen uit de hortus te koop.

* Morgen kunt u meedoen met een twee uur durende vogelexcursie in het Bieslandse Bos bij Delfgauw. Wellicht zijn hier zelfs lepelaars te zien. (Laarzen aan en kijker mee). Aanmelden: 030-6028602.

* Morgen geeft het IVN Eemland een excursie in De Hooge Vuursche, een landgoed op de Utrechtse Heuvelrug tussen Baarn en Hilversum. De wandeling begint om 14 uur op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer aan de Hilversumsestraatweg tegenover de zijweg naar Lage Vuursche.

* De dopheide staat in bloei in het grootste natte heidegebied van Nederland: te zien tijdens een excursie van tweeënhalf uur van Staatsbosbeheer in het nationale park Dwingelderveld, donderdagmiddag. Vooraf aanmelden bij het bezoekerscentrum, tel. 0522-472951.

* Staatsbosbeheer organiseert een bijzonder weekend, van vrijdagavond tot en met zondagochtend kunt u kennismaken met De Stille Kern in de Flevopolder, over gebaande en vooral ongebaande wegen dwars door het natuurgebied. Met 's avonds verhalen bij een knappend kampvuur in de zomernacht. Het weekend kost fl. 72,50 (exclusief maaltijden). Informatie en aanmelden bij de Gouden Cirkel in Lelystad, tel. 0320-286767.

Paardendagen

De 'mooiste laan van Europa', zoals Den Haag zijn Lange Voorhout noemt, is het decor voor de Haagse paardendagen, vandaag en morgen. De stadsgarde te paard uit Stuttgart geeft acte de présence, acrobaat/stuntrijder Lorenzo geeft een show, en verder zijn er tal van andere feestelijkheden. Het programma begint op beide dagen om 13.30 uur (met het paarden-déjeuner); het avondprogramma begint om 19 uur. Kaartjes voor de zittribune kosten fl. 22,50, kinderen fl. 17,50. De toegang tot de staantribunes is gratis. Zie ook: www.haagschepaardendagen.nl.

Schrijversstad

Leiden is een stad van schrijvers als J. M. A. Biesheuvel en Conrad Busken Huet en dichters als J. C. Bloem en Piet Paaltjens, en bovendien is de Stichting Tegenbeeld in Leiden bezig met een literair project: door heel de stad worden op muren gedichten aangebracht, gemaakt door dichters en schrijvers uit alle werelddelen. Het moeten er honderd worden - vijfenzeventig zijn er al te zien. De Leidse VVV heeft er een arrangement omheen gemaakt (met gids; donderdag 14 en 28 juni, fl. 65 incl. thema-lunch in grand café Royaal). Reserveren bij de VVV of 071-5161213, of kijk op www.leiden.nl).

Dag van de Zwembadpas

Wie Theo Thijssen zegt, zegt Kees de jongen en wie Kees de jongen zegt, zegt De Zwembadpas. Iedereen heeft ervan gehoord, maar bijna niemand weet er het fijne van. Om aan de verwarring over deze 'bijzonder rare manier van lopen' voorgoed een einde te maken, organiseert het Theo Thijssen Museum volgende week zaterdag, 16 juni (Thijssens 122ste geboortedag), op de Amsterdamse Westermarkt de Dag van de Zwembadpas. Met van 12-14 uur optredens en lezingen in de Westerkerk en van 14-16 uur de Eerste Nederlandse Zwembadpaskampioenschappen opgeluisterd door het Willem Breuker Kollektief en Tröckener Kecks met de première van het speciaal voor deze gelegenheid geschreven en gecomponeerde Zwembadpaslied.

Open grachtentuinen

Aan de Amsterdamse grachten, tussen Brouwersgracht en Amstel, zijn volgend weekend, vrijdag 15/6, zaterdag 16/6 en zondag 17/6 circa 25 tuinen voor het publiek opengesteld. Klassieke en nieuw aangelegde tuinen, statige oude bomen, zeldzame planten en fraaie tuinhuizen zijn te bewonderen in de besloten percelen, die zelden voor het publiek toegankelijk zijn. Ook de toegang tot de tuinen door de 17e, 18e en 19e eeuwse grachtenhuizen is een belevenis. De tuinen zijn alle drie dagen geopend van 10 tot 17 uur. Een passe-partout kost fl. 15,- en is te verkrijgen bij alle deelnemende panden. Goede startadressen zijn Keizersgracht 46 of Keizersgracht 697, Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605 of Hotel Pulitzer, Prinsengracht 315-333. Waar: A27, ter hoogte van Houten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden