Weg in eigen land

Caravana 2001

Hiswa van het noorden

Noord-Nederland heeft zijn eigen botenshow. Vlak voor de landelijke botenbeurs, de HISWA, opent BOOT Holland zijn deuren in het Expo Centrum in Leeuwarden. Er zullen schepen te bezichtigen zijn en de nieuwste accessoire-snufjes liggen op de watersporter te wachten. Er is op deze BOOT speciale aandacht voor afwalwater. Steeds meer watersporters vangen dat water op in plaats van het direct op het oppervlaktewater te lozen. BOOT Holland, 3 t/m 7 februari, geopend van 10-18 uur en op 5 en 6 februari van 14-22 uur.

'Nostalgische Havendag'

Voor het zesde achtereenvolgende jaar organiseert de 'Haven van Harderwijk' (eethuis en jachthaven) de 'Nostalgische Havendag'. In de jachthaven liggen prachtige 'Klippers' aangemeerd. Aan de havenkade herleven oude ambachten, er worden demonstraties gegeven door duikers van de Harderwijker duikvereniging Zandokhan en met op afstand bestuurbare modelboten en voor de kleintjes zijn er clowns en een draaimolen. Het geheel wordt bijgestaan door een Shantykoor, dat oude zeemansliederen ten gehore brengt.

Zo vanaf 12 uur, toegang gratis.

Dolfinarium doet ook mee

Ook Dolfinarium Harderwijk, dat direct grenst aan de haven, neemt deel aan het programma. Bij het kraampje van het Dolfinarium wacht een gids die u een rondleiding over het park geeft. Het is een bijzondere ervaring het zeedierenpark, dat tot 24 februari nog gesloten is, gehuld te zien in wintertooi. De rondleidingen duren drie kwartier en starten ieder kwartier van 12 tot 16 uur, kosten fl.9,50.

Kijken naar de aarde

Dinsdag verzorgt dr. Gert van der Burg van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium een avondvoorstelling over kijken naar de aarde met behulp van kunstmanen. Er komen steeds meer kunstmanen in de baan om onze aarde; ze zijn van belang voor o.a. verbindingen, weersverwachtingen en milieucontrole. Tijdens de lezing zullen beelden worden vertoond. Omdat het Artis Planetarium momenteel technisch wordt gerenoveerd vindt de voorstelling ditmaal plaats in de Koningszaal van Artis aan de Plantage Middenlaan. Di 20 uur, 19.30 uur. Toegang fl.15. Inf.: 020-5233452.

Sterrenkijken

In het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen kan men dit weekend kennismaken met de sterrenwacht en uitleg krijgen over sterrenkunde in de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten. Ostaderstraat 28, vandaag 20 uur, morgen 14-17 uur, fl.4,- kinderen t/m 12 jaar fl.2,-. Inl. 0492-510006.

Modelbeurs

De winter schijnt bij uitstek het seizoen te zijn waarin hobbyisten aan hun (miniatuur)auto's en treintjes knutselen. Mocht u nog modellen zoeken voor uw collectie dan kunt u die wellicht vinden op de grote Miniatuurtrein- en modelautobeurs die zondag gehouden wordt. Sporthal Stedenwijk, Kampenlaan 1 ALmere -stad

Winterwandeling

In Oudendijk organiseert eetcafé Les Deux Ponts morgen een winterwandeling van 2,5 uur waarin de mooiste plekjes van de polders Beetskoog en Beemster Werelderfgoed monument te zien zijn. Kijker en warme winddichte kleding aanbevolen.

Eetcafé Les Deux Ponts, Slimdijk 2 in Oudendijk, 14 uur, fl.5, kinderen tot 12 jaar fl.3,50.

Dia's en wandelen

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Amsterdamse havens kan vrijdag terecht in buurthuis De Tweede Uitleg, Prinsengracht 688, Amsterdam, waar Nemo Wandelcafé een dialezing laat verzorgen over de geschiedenis van de havens, Oostelijke Eilanden en het Nautisch Kwartier om 8 uur, toegang fl.5. Za 10/2 kan men wandelen in deze omgeving. Wetenschapsmuseum Nemo, Oosterdok 2, 13 uur, fl.12,50. Inl. 020-6817013.

Fietsen en wandelen

In het Fiets- en Wandelcafé van het Nivon kunnen liefhebbers elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Morgen komt bioloog en natuurgids Pieter Slot naar dit café en zal aan de hand van dia's een lezing geven over flora en fauna van de Biesbosch. 12 uur, Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam. Volgende week zaterdag zal hij een excursie leiden door dit unieke natuurgebied, waarbij men nog koffie gaat drinken bij een oude griendwerker. Gratis, 9 uur. Inl. 010-4118824.

Op Pad Beursfestival

Wie plannen heeft om te gaan fietsen, wandelen, kamperen, kortom wie op pad gaat, kan volgend weekend het Op Pad Beursfestival bezoeken. Er is een 'Lekker weg in eigen land-paviljoen', waar talloze VVV's informatie verstrekken en u kunt er ideeën opdoen voor de meest onwaarschijnlijke, avontuurlijke fiets- en wandelbestemmingen. Nederlands Conges Centrum, Den Haag. 9 t/m 11 februari, vr 12-19 uur, za zo 10-17 uur. Inl. 070-3705340/3705356.

Curieus!

In Museum Beeckestijn is de tentoonstelling 'Curieus! De Hollandse tuin door vreemde ogen' te zien. Met 18de- en 19de-eeuwse reizigers wordt op zoek gegaan naar de 'curieuze Hollandse' tuin, die volgens talloze reisbeschrijvingen in het Noord-Hollands dorpje Broek in Waterland blijkt te hebben gelegen. Waarom juist de 'Broeker tuin' rond 1800 door buitenlanders werd gebombardeerd tot een toonbeeld van Hollandse (wan)smaak en volksaard zal aan de hand van diverse objecten en verzamelingen worden verklaard. Museum Beeckestijn, Rijksweg 136, Velsen-Zuid. Wo t/m zo 12-17 uur. Inl. 0255-512091.

Toverhazelaars

Liefhebbers van de hamamelis (toverhazelaar) kunnen hun hart ophalen in de tuin van J. van Heijningen in Breda, die een prachtige collectie schijnt te hebben. Hier zijn nog veel meer bijzondere struiken en bomen te bewonderen. Iedere zondag in februari en ook nog 4 maart kan men een rondleiding krijgen van zo'n 1,5 uur. Overaseweg 120 (Zuidwest-Breda), toegang fl.5, kinderen gratis.

Meer dan Boeren

Kasteel Groeneveld in Baarn laat in de expositie 'Meer dan Boeren' zien hoe groot het aandeel van de boeren is in ons landschap. Ons Nederlands landschap ontstond eigenlijk als vanzelf, als bijproduct van de voedselproductie. Tegenwoordig echter verzorgen steeds meer boeren het landschap als volwaardig (streek)product. Dit wordt in al zijn facetten getoond aan de hand van ruim honderd dia's, gemaakt in opdracht van de stichting In Natura. Groeneveld 2, Baarn. T/m 16 september. Za zo en feestdagen 12-17 uur, di t/m vr 10-17 uur. MJK gratis toegang. Inl. 035-5420466.

NCRV-reismarkt

Vandaag wordt in Nijkerk voor de negende keer de jaarlijkse reismarkt van de Nederlandse Christelijke Reisvereniging gehouden. De reeds 80-jarige NCRV komt weer met een keur aan reizen naar bestemmingen vlakbij en naar verre oorden. Gebouw De Schakel, Oranjelaan, Nijkerk, 10-16 uur. Inl. 0413-250811.

De natuur in

* Morgen houdt het IVN Valkenburg aan de Geul een dagwandeling in de omgeving van Holset. Start om 10 uur van het kerkje van Holset.

* Boomtakken en diersporen zijn het onderwerp morgen van een wandeling met de boswachter van Staatsbosbeheer door het Waterlandse Bos. Na afloop wordt warme chocolademelk geschonken. De excursie duurt twee uur en begint om 13.30 uur in het bezoekerscentrum De Kemphaan, Kemphaanpad 10 in Almere. Neem een kijker mee en trek laarzen aan. Aanmelden tel. 036 -5384416.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden