Weg in eigen land

Sprekend duister

De expositie is tot 10 september te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht, De Bosquetplein 7 op werkdagen van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur en in het weekeinde van 14 tot 17 uur.

Kaas-express Elke vrijdag tot en met 18 augustus is er een Kaas-express rondvaart van de Zaanse Schans naar de kaasmarkt in Alkmaar. De boot vertrekt om 8.30 uur bij mosterdmolen De Huisman en is daar omstreeks 16.15 uur weer terug. Kosten ¿ 17,50 p.p. Vooraf reserveren noodzakelijk: 075-162221.

Middeleeuwse spelen Rondom de Walburgkerk viert Zutphen op 28, 29 en 30 juli een middeleeuws festival. Wagenspelen, vertellingen, poppenkastoptredens, waarzeggers en middeleeuwse muziek moeten de bezoeker vermaken. 's Avonds wordt tegen de achtergrond van de verlichte Walburgkerk bij fakkelverlichting een toneelvoorstelling gegeven. Een dagkaart kost ¿ 7,50 (kinderen tot 14 jaar een knaak). De avondvoorstellingen kosten nog eens 10 gulden. De kerk ligt op vijf minuten lopen van het NS-station.

Rolstoelvierdaagse De laatste week van juli organiseert de stichting Twentse sportbelangen de tiende internationale rolstoelvierdaagse. Er zijn routes van 15, 30 en 50 kilometer, in en rondom Delden. Inschrijven kost 30 gulden. Voor begeleiders wordt er 's avonds iets gezelligs georganiseerd. Maandagavond aanstaande starten de rolstoelers om acht uur. Meer informatie: 05407 - 61300.

Huifkartocht Tot en met 23 augustus organiseert de VVV iedere woensdag een huifkartocht in en om Oosterhout. De rit voert door het historisch centrum, langs de hervormde kerk en drie kloosters en eindigt in een Brabants café met koffie en een worstebroodje. Kosten 25 gulden, reserveren aanbevolen: 01620-54459.

Swinging

Scheveningen Vanavond tussen negen en elf uur zijn Rita Reys en trio Pim Jacobs te zien op het Kurhausplein in Scheveningen. Vanavond en morgen tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds is er ook in de strandpaviljoens en de café's op de boulevard nog allerlei swingends te beluisteren. Zoals Milly Scot and Band, Revival Jazz Band en the Dutch Dixieland All Stars.

Ballonnen Veertig felgekleurde en vreemdgevormde luchtballonnen, waaronder een taart, een clown, een ijsje en een fotorol, stijgen deze week op uit het Friese Joure. Woensdag vertrekken 35 luchtbalonnen om half acht 's avonds, donderdag, vrijdag en zaterdag gebeurt dat 's morgens om half zeven en 's avonds om half acht. Een toegangskaartje kost voor volwassenen vijftien gulden en voor kinderen vijf.

Processies Het Noordbrabants Museum in Den Bosch opent vandaag (tot 17 september) een expositie van foto's van processies van Rien van Heesewijk (1942). Tussen 1990 en 1992 fotografeerde hij de processie in Boxtel, de Heilige Bloedprocessies in Boxmeer en Hoogstraten en processies in België, Luxemburg en de rest van Nederland.

Baggerwerk Het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht laat zien hoe het nieuwe vliegveld Chek Lap Kok in overvol Hongkong wordt gebouwd. Op dit moment zijn Nederlandse baggeraars bezig met de laatste loodjes van het 'baggerwerk van de eeuw'. Door het eiland Chek Lap Kok bijna tot op waterniveau af te graven en die grond in zee te storten, ontstond een platform van ongeveer 3 bij 5 kilometer met twee landingsbanen van 3800 meter. Er moest 360 miljoen kubieke meter grond verzet worden, waarvan 250 miljoen kuub bagger. De expositie is te zien tot en met 14 oktober.

Watermiddag Libellelarven, bloedzuigers en andere griezels zijn te zien als je op je knieën langs de kant van de sloot zit. Natuurmonumenten leert kinderen van zes tot tien woensdag in bezoekerscentrum De Veluwezoom waar je dan naar moet kijken. De watermiddag duurt van twee uur tot half vier. Het centrum ligt op een kwartier lopen van NS-station Rheden. Meedoen kost een gulden. Tel: 08309-51023.

Dieren in 't donker Ouwehands Dierenpark in Rhenen is op de woensdagen 26 juli, 2 en 9 augustus ook 's avonds open, van 19 tot 22 uur, om iets van het nachtleven van de beesten te tonen. Speciale entreeprijs 12,50 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden