weg in eigen land

Zwols tuchthuis

Marleen van Swigchem

Kruistocht

Morgen verzorgt Oculare een met middeleeuwse liederenopgeluisterde rondleiding langs beelden,en schilderijen van deexpositie 'De Kruistochten' in het Utrechtse MuseumCatharijneconvent (14-16u, 030-2304508, www.oculare.nl).

Tegelkunst

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterloo heeft een nieuwe zaalingericht met naoorlogse tegelkunst. Het museum toont hier onderandere een reliëf van Karel Appel, een serie tegels van SalvadorDali en een tegeltableau van Maurits Escher.

Droge voeten

300 jaar Landgoed Groeneveld (Baarn) wordt morgenmiddaggevierd met de presentatie van de nieuwe film 'Droge voeten nattevoeten', om 14u, en vervolgens om 14.30u een wandeling met deboswachter (8,50; 035-5480994).

Schelpen en slakken

Voor de Schelpen- en slakkendag, vandaag 11-17u in Naturalis,Leiden, zijn echte malacologische wetenschappers (malacologie> weekdieren-wetenschap) aangetrokken: ze geven lezingen (opelk heel uur), en determineren uw meegebrachte vondsten. Nogmeer strandvondsten: morgen om 12u vertrekt eenIVN-strandexcursie bij de strandopgang van de Zeeweg, Bloemendaalaan Zee (www.ivnzk.nl).

Juweeltjes

Vandaag begint een door de Japanse ambassadeur te openententoonstelling van Japanse boekmerken in Bredevoort Boekenstad.Getoond wordt de exlibris-collectie van de Doetinchemseverzamelaar Henk Weltje. Op 10/12 kunt u komen snuffelen tijdensde internationale exlibris-ruildag.

Sint in 1906

Zo grootscheeps als Sinterklaas tegenwoordig zijn entree inons land maakt, ging het er vroeger niet aan toe. In hetZuiderzeemuseum Enkhuizen wordt de sinterklaasintocht van 1906in Volendam nagespeeld. De échte Sinterklaas komt hierbij eentoelichting geven. Er zijn twee routes, een voor gelovigekinderen en een voor helaas-niet-meer-gelovigen. Dit, en volgendweekend, 11-16.30u en 30/11 12.30-16.30u,www.sinterklaaswiekenthemniet.nl.

Meer Sint

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam kun je een pietendiplomahalen, sjoelen met borstplaat en schoorsteen-klimmen, tijdens eengroot feest in Sints Amsterdamse werkpaleis(www.scheepvaartmuseum.nl). Het museum voor schriftelijkecommunicatie Scryption in Tilburg doet van alles met 'Letters & lekkers'. Je kunt hier bijvoorbeeld chocoladeletters komenversieren .

Seinhuis

Het NS-station Amsterdam-Muiderpoort wordt het toneel van'Lichtkunst in het Seinhuis'. T/m 20/1 is er van zonsondergangtot even na middernacht een project te zien van beeldendkunstenaar Eric Staller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden