WEG IN EIGEN LAND

Herfstwandelingen - In de Byvanck, een klein bos met grote verrassingen. Vertrek om 10 uur van restaurant De Barrière, Arnhemseweg 19 in Beek.

- In de omgeving van kasteel Limbricht en door het Limbrichterbos bij Sittard, om 10 uur op de parkeerplaats bij het kasteel.

- Vier kilometer paddestoelen zoeken in het Hurkse van 14-16 uur. Verzamelen aan de weg van Erp naar Gemert bij kilometerpaal 7.7. Voor kinderen is er apart een korte wandeling met verschillende leuke spelvormen.

Alle drie morgen, alle drie georganiseerd door het IVN.

- Maandag begeleiden IVN'ers om 14 uur een wandeling door Het Leesten bij Ugchelen, vanaf de parkeerplaats aan de Hoenderloseweg in Apeldoorn.

Versteend: de brokken

'Alles over het gedrag van dinosaurussen', belooft het Museon in Den Haag. De tentoonstelling 'The Lost World' vertoont de modellen uit de gelijknamige film (de opvolger van Jurassic Park). En 'authentieke fossiele skeletten' van negen dinosaurussen. Althans: voorzover ze niet voor de Museon-deur aan brokken zijn gevallen, toen de verhuizer wat nonchalant de kisten uitlaadde. Het is een 'hands-on' tentoonstelling: 'Steek je hand in de drol van een dinoasuarus en je weet iets over zijn voedisngpatroon', schrijft het museum. The Lost World is deze week geopend en duurt tot en met 25 januari 1998. Waarschuwing: de toegangsprijzen zijn voor deze tentoonstelling verhoogd: volwassenen 14,-, kinderen 5 t/m 12 10,-; 65+ 12,-. Opening door de week van 10-17 uur, anders 12-17, en maandag (bijna) altijd gesloten

Versteend: de breuken

De Haagse brokkenmakers kunnen deze zaterdag en zondag in Tilburg leren hoe fossielen geprepareerd worden. In het Noordbrabants Natuurmuseum daar (Spoorlaan 434, tegenover het station) is er het 'Steengoed Weekend'. Veel aandacht voor geologie, met 'stenenspreekuur' van de experts -eigen kiezeltjes welkom. Verder een lezing over de 'vele grote en kleine breuken in de bodem' rond Tilburg. Weekeind-openingstijden: van 13-17 uur. Geen verhoogde toegangsprijzen.

Vulpendag

Bij de buren in Tilburg, op Spoorlaan 434a, is vandaag de achtste 'Internationale Dag van de Vulpen'. En van de inktpotten. Dat wordt weer pennelikkebaarden in het museum Scryption. Het gaat om kijken, ruilen en kopen. Open van 13-17 uur, toegang 6 gulden. Waarschuwing van het museum zelf: “Op deze dag gelden géén gereduceerde toegangsprijzen en, in tegenstelling tot andere dagen is de Museumjaarkaart niet geldig.”

Versteend hout

De veertigste 'Internationale Mineralen en Fossielenbeurs', zaterdag en zondag in Den Haag, wordt opgeluisterd met een tentoonstelling van versteend hout. De pronkstukken komen uit de unieke collectie van Ulrich Dernbach, auteur van gerenommeerde standaardwerken over versteende wouden, idem coniferen en denneappels. Dat alles georganiseerd door de hobbyclub met de mooiste naam: de Nederlandse Lapidaristen Club. Beide dagen open van 10-17 uur. Plaats: Nederlands Congresgebouw, Churchillplein 10, Den Haag. Toegang 5,- (16- en 65+ 2,50).

Kleigeisers

Dat belooft fascinerende en dynamische landschapskunst te worden. In het 'polderpark Cronesteyn' in Leiden is 'Kleigeisers' gebouwd, 'een beeldend kunstwerk dat bestaat uit zeven fonteinen die gestuwd door een molen water spuiten'. De zeven geisers zijn vervaardigd uit een mengsel van cement, kalk, zand en stro, Door de invloed van het water verandert het landschap rond de kleigeisers voortdurend. Makers zijn de kunstenaars Saskia de Zee en Albert Meijvogel (die zich samen Maartse Buien noemen). Altijd toegankelijk, en nog gratis ook.

Huisdichters

Vijftig dichters uit Nederland en Vlaanderen lezen in evenzoveel Haagse huizen voor uit eigen werk, dit weekeinde. 'Dichter aan Huis' beleeft daarmee z'n vierde editie. De voordrachten beginnen op de hele uren, de eerste om 12 uur, de laatste om 17 uur. Deelnemers maken hun eigen plan aan de hand van de verschafte routekaart. Informatie: Denneweg 64, Den Haag, telefoon 070-3465786.

Molendag

Wappert er zaterdag een Nederlandse vlag bij een molen in de Zaanstreek, dan is die molen geopend voor het publiek. Het is weer Zaanse Molendag. Van 9-18 uur. De toegang is gratis.

Wetenschapsweek

Hij is pas van 4 tot en met 11 oktober maar de Wetenschapsweek is zo uitgebreid dat een goede planning vooraf hard nodig is. Voor dat vrolijke huiswerk dient de gratis programmakrant, af te halen bij bibliotheken, VVV's en boekhandels in het hele land. Telefonisch aanvragen kan ook: 0900-9449449 (44 cent per minuut, 24 uur per dag). 'Groot en klein' is dit jaar het thema. Een tipje van de sluier. Klein voedsel, in Maastricht, waar iedereen 'bugfood' kan proeven. Insceten dus, bereid door twee koks van de hotelschool. Zijn meelwormen echt een 'smakelijke delicatesse'? The proof of the pudding is in the eating.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden