Weg in eigen land

Bedrijven te kijk

Bossche prijs

Nieuw: de Architectuurprijs voor de stad 's-Hertogenbosch. Op 16 november zal die uitgereikt worden aan een van de acht genomineerde gebouwen. Morgen en volgende week zondag worden er rondleidingen gehouden langs de gebouwen, die alle acht van na 1980 stammen en die alle acht rekening hebben moeten houden met de cultuurhistorisch waardevolle omgeving waarin ze kwamen te staan. Startpunt voor de wandelingen is de expositieruimte van het BAI, het Bosch Architectuur Initiatief, Nieuwstraat 28. De wandelingen beginnen om 13 en om 15 uur. Inlichtingen en reservering; 073-6121738. Inwoners van Den Bosch kunnen t/m 14 oktober hun stem uitbrengen voor de ook op 16 november uit te reiken publieksprijs.

Carrousels!

De Munchner 2-Etagen-Prunk-Nostalgie-Karussell uit 1856 en de Engelse Steam Galloper van 1893 zijn twee van de zeven gast-carrousels die het Carrousel Festival in de Efteling komen opluisteren. Ze hebben allemaal een lange, vaak bewogen geschiedenis achter zich, behalve de Vermolen-carrousel, die splinternieuw is, en waarvan de paarden met behulp van een computerprogramma ontworpen werden (alles naar oude voorbeelden en volgens de traditioneel-nostalgische formules, dat wel). Een van de Efteling's eigen carrousels is de, in 1954 op aandringen van Anton Pieck aangeschafte, stoomcarrousel van de familie Janvier, gebouwd in ñ1895. Kortom, nostalgie alom, compleet met de zoete geur van suikerspinnen. De Efteling is tot en met 29 oktober elke dag open van 10 tot 18 uur. Toegang fl.39,-, kinderen t/m 3 jaar gratis. Zie ook www.efteling.nl.

Aria's

Vanmiddag, voor liefhebbers: een groot Belcanto concert op Plein '40-'45 in het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer. Programma-samensteller is opera-kenner Piet Bos, alias Opera Piet, en op het programma staan - hoe kan het anders - aria's uit onder andere La Traviata en Tosca. Van 14 tot 17 uur, gratis toegankelijk voor iedereen.

Werk in uitvoering

Een bijzonder onderdeel van de Eindhovense Atelierroute, dit en volgend weekend, is het project 'werk in uitvoering'. Op het industrieterrein van de NRE, een soort 'wasteland' in het hart van de stad waar het Eindhovense nutsbedrijf zetelt en waar je als gewone burger meestal niet mag komen, hebben een aantal kunstenaars en vormgevers installaties geplaatst die geïnspireerd zijn op de aard van dit terrein. Centraal informatiepunt tijdens de atelierdagen is kunstuitleen en expositieruimte De Krabbedans in De Witte Dame. Hier, en bij VVV en bibliotheken, zijn uitgebreide plattegronden te krijgen. De openingstijden zijn op alle vier dagen van 12 tot 17 uur.

Voer

Morgen viert het Amsterdamse Artis alvast Dierendag. En dat betekent dit jaar vooral voer. 35.000 kilo vlees, 73.000 kilo wortelen, 4368 balen hooi, 312 kilo meelwormen en nog veel meer, dat gaat er allemaal door per jaar, en daar vertellen de medewerkers van Artis morgen van alles over, tussen 11 en 16 uur.

Beestenfeest

In de Brabanthallen van Den Bosch is het morgen één groot beestenfeest. Met veel informatie, demonstraties, keuringen, een donkere griezel-jungle (met een 1x1 meter grote huisvlieg en idem pissebed), en met aan het eind een complete dierenparade waarin alle dieren, die op de show vertegenwoordigd waren, acte de présence geven. De Nationale Dier & show is vandaag en morgen open van 10 tot 18 uur. Toegang fl.17,50, kinderen t/m 14 jaar fl.10,-. Zie ook www.dierenshow.nl.

Worst

Of het met dierendag te maken heeft is niet helemaal duidelijk, maar op woensdag 4 oktober houdt publicist Wouter Klootwijk een lezing in het Auditorium van De Witte Dame aan de Emmasingel in Eindhoven, 'Over worst en het aanzien van voedsel'. Hij zal een boodschappentas vol van het een en ander met zich meebrengen om aan de hand daarvan zijn bevindingen te bespreken. Aanvang om 20 uur. Entree fl.7,50.

Voelbare attractie

De nieuwste attractie van het Openluchtmuseum in Arnhem, HollandRama, is zondag speciaal open voor visueel gehandicapte mensen. HollandRama is een driedimensionale tijdreis door de Nederlandse geschiedenis met beelden, geluiden en geuren, en is juist door de beelden spectaculair. Er is nu een speciale tekst gemaakt, die visueel gehandicapte bezoekers op een minidiscspeler kunnen beluisteren, en na afloop van de voorstelling kunnen ze achter de schermen de panorama's betasten; hiervoor is een speciale looproute aangelegd. Zondag staat trouwens ook de rest van het museum ter beschikking van visueel gehandicapten. Op diverse locaties geven museummedewerkers extra uitleg.

De natuur in

* De paddestoelenwandelingen worden weer populair. Morgen vindt de eerste plaats in Oranjewoud (Fr.), om 10 uur van de parkeerplaats De Blocq van Scheltingaweg.

* Op het landgoed Elswout organiseert het IVN Zuid-Kennemerland morgen een speciale paddestoelendag. Op het programma staan paddestoelenexcursies (de hele dag door), lezingen, een tentoonstelling en een excursie speciaal voor kinderen (om 12.30 en 14.30 uur). Het paddestoelenfestijn duurt van 10.30 uur tot 16 uur.

Kunst in de kas

In het Drentse tuinbouwgebied Erica wordt morgen de manifestatie Kunst in de Kas gehouden. Negen glastuinders aan de Beekweg in Erica hebben hun royale bedrijfsruimte beschikbaar gesteld voor vijfendertig (Drentse) kunstenaars. Morgen tussen 13 en 17 uur kunt u hun werk (gratis) komen bekijken.

FS

In het luchtvaartmuseum Aviodom-Schiphol wordt dit weekend een Flight Simulatorweekend georganiseerd, voor de vele luchtvaartfreaks en freaks in spe. Er wordt een overzicht gegeven van alle nieuwe snufjes en technieken, bijvoorbeeld voor de virtuele 'bouw' van luchthavens of cockpitpanelen voor FS. Verder met veel demonstraties en informatie over zowel civiele als militaire, moderne en historische vliegtuigen. Bezoekers van het evenement kunnen ook de expositie 'Vliegende Hollanders' bekijken, waarvan o.a. meer dan 25 historische Nederlandse vliegtuigen deel uitmaken. Op beide dagen van 10 tot 17 uur. Entree fl.15,-.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden