Weg in eigen land

Wetenweek Het thema van de jaarlijkse WetenWeek (16 t/m 23 oktober) is dit keer: veiligheid. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit een veiligheidsaspect aan: tunnels, voedsel -veilige lolly's bijvoorbeeld-, drinkwater, bliksem, internet. Op www.wetenweek.nl is te zien welke universiteiten, onderzoeksinstellingen, sterrenwachten, bedrijven, musea en bibliotheken meedoen.

In het Keringhuis, het informatiecentrum bij de Maeslantkering, de grote stormvloedkering bij Hoek van Holland, kun je allerlei soorten veiligheidskleren zien, en meedoen aan een proefjeslab (op 16, 20 en 23/11).

Vliegtuigjes

In het luchtvaartmuseum Aviodome bij Schiphol vliegen de de vouwvliegtuigjes letterlijk om je oren. Leer hoe je de mooiste, beste en snelste vliegtuigjes vouwt (tot 20/10, 12-15 uur). Of bouw een FokkerF2 in het klein. Of maak een spannende verrassingstocht door Aviodome met het 'racevliegtuig' Gee Bee (8-12 jaar, 14 t/m 27/10, 11 en 14.30 uur).

Vakantieplannen

Tegenwoordig maak je vakantieplannen via internet. Op www.kinderpretpagina.nl bijvoorbeeld staat een rubriek herfstvakantie. Daar vind je een Natte Neuzen Snuffeltocht voor hondenfans in het Haags Historisch Museum, een pettenquiz in het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn, en nog zestig andere vakantietips.

Kasteeldraak

In het Gelderse kasteel Ammersoyen zwerft morgen de mysterieuze Maasmangast rond (12-17 uur). Hij vertelt spannende verhalen. En zondag 27/10 krijgt het kasteel een draak op bezoek -in de vorm van de Minimusical De Tegendraadse Draak (om 13 en 14.30 uur).

Tuin in praktijk

In De Tuinen van Appeltern worden dit weekend Praktijkdagen 'Technische tuinzaken' gehouden. Ingrijpende veranderingen dienen immers in het najaar aangepakt te worden. Informatie over verlichting, beregening, afwatering, metselwerk, et cetera aan de hand van de praktijkvoorbeelden in de modeltuinen. Tot 1december dagelijks open van 10-18 uur. Entree euro8, 6-12 jaar euro4, tot 6 jaar gratis.

Wandelen in Amsterdam

Morgen om 11 uur start een wandeling door de geschiedenis van de Noord-Jordaan, zijn bewoners en literatuur: Louise Went, Berta de Vries, Kee Spek, Mooie Karel, Querido, Lucebert enz. Inclusief rondleiding in het ensemble Pottenbakkersgang, het laatste 'fort' in de Jordaan dat eind dit jaar afgebroken wordt. Kosten: euro6. Info en aanmelding 020-6244695.

VOC-behang

In het Amsterdamse Scheepvaartmuseum kun je tijdens de herfstvakantie (14 t/m 27 oktober) meedoen aan het schilderprogramma 'VOC aan de muur', waarbij een 18de-eeuws Chinees behang als voorbeeld dient. Je werkt dan verder aan het Nederlandse 'behang' waar in de meivakantie mee begonnen is. Volgende week zondag (27/10) is de laatste dag van de VOC-expositie en dit wordt uitbundig gevierd met de slotmanifestatie 'Vaarwel VOC'. Voor precieze data en tijden: zie www.scheepvaartmuseum.nl.

Kinderloop

Volgende week zondag (20/10) kun je meedoen aan de traditionele VU Kinderloop, voor kinderen van 7 t/14 jaar. Voor de 2,5km lange tocht door Amsterdam Oud-Zuid kun je je op de dag zelf inschrijven van 10-12 uur in Sporthallen Zuid, euro2. Ouders en kinderen worden samen naar de start gebracht, waarna de ouders plaats kunnen nemen op de Marathontribune. Zie ook www.amsterdammarathon.nl.

Top van de Kop

Negentien musea in de Kop van Noord-Holland selecteerden voor het project Top van de Kop elk één of twee topstukken om extra aandacht aan te geven. Bovendien houden negen museum-kopstukken een lezing. Woensdag is dat Jan Pieter Glerum, over het onderwerp 'veilen', om 20 uur in de 'afmijnzaal' van Museum Broeker Veiling. Zaal open om 19.30 uur. Entree euro5,14. Reserveren 0226-313807. De bijbehorende tentoonstellingsgids bevat ook drie fietsroutes. Alle gegevens over Top van de Kop vindt u op www.topvandekop.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden